Kesäkeitto trendaa tänä vuonna, mutta astetta parempana versiona. Unohda maidot ja pakastevihannespussit, sillä tässä versiossa käytetään tuoreita kasviksia, kermaa ja sitruunaa.
HAALEAKSI JÄÄHTYNYT, rasvattomaan maitoon valmistettu kesäkeitto pakastevihanneksilla on taatusti yksi ikimuistoisimmista hetkistä pöydän ääressä – mutta ei niin kovin hyvällä tavalla. Tarvitaankin radikaaleja muutoksia, jotta tuon ruokakokemuksen jälkeen kesäkeittoa suostuisi testaamaan uudelleen. Tämä päivitetty kesäkeittoresepti kannattaa kuitenkin testata omassa keittiössä – tällä kertaa tulet takuuvarmasti rakastumaan soppaan!
Tärkein asia on käyttää tuoreita satokauden vihanneksia, jotka antavat juuri nyt parastaan toreilla ja vihanneslaareilla. Toinen ase on kerma, joka tuo makua ja syvyyttä kasviksiin. Kolmas on happo, jota lisätään reseptiin niin valkoviinin kuin sitruunamehun avulla. Voit vaihdella kasviksia mieltymysten ja saatavuuden mukaan, ja kattilaan voi lisätä myös esimerkiksi pikkunauriita, retiisejä, tuoretta pinaattia tai mangoldia. Mikseipä myös varhaiskaalia tai kesäkurpitsaa!
Tämä resepti on hyvä esimerkki siitä, että sopan voi kokata juuri oman maun mukaiseksi. Maistele lientä ja säädä itsellesi sopiva hapokkuuden määrä lisäämällä sitruunamehua vähitellen. Kasvikset voi keittää joko kunnolla purutuntumaa antaviksi tai aivan pehmeiksi, mikäli pidät siitä enemmän. Kukkakaali kannattaa lisätä vasta kun perunat ovat puolikypsiä. Tämän jälkeen kasvisten kypsyyttä kannattaakin tarkkailla kuin haukka, koska ne kypsyvät niin nopeasti. Kypsymisaika riippuu myös siitä, minkä kokoiseksi leikkaat kasvikset.
Kesäkeitto onnistuu helposti myös vegaanisena! Käytä tällöin perinteisen voin tilalla kasviperäistä voita. Kerman voit korvata esimerkiksi kaurakermalla.
Mikäli keittoa jää ja pidät jatkojalostuksesta, lautaselle voi seuraavana päivänä pilkkoa joko savutofua tai -kalaa ja kaataa pari kauhallista kuumaa keittoa päälle.
Kesäkeitto
Ainekset:
3 rkl voita
2–3 naattisipulia
1,5 dl valkoviiniä
500 gr perunoita
4–5 kesäporkkanaa
1 pieni kukkakaali (à 300 gr)
1 litra kasvislientä (vesi + kasvisliemikuutio)
1/2 litraa herneitä
2 dl kuohukermaa
1 sitruunan mehu ja kuoret
kourallinen tuoretta tilliä
kourallinen tuoretta persiljaa
suolaa ja mustapippuria
Tee näin:
Valmistele ensimmäiseksi kaikki raaka-aineet. Pese perunat, raaputa pois kuoret ja leikkaa annospaloiksi. Huuhtele naattisipulit, kuivaa ja hienonna. Kuori porkkanat (tai pese kunnolla, kesäporkkanoilla ei vielä ole kunnon kuorta) ja leikkaa paloiksi. Huuhdo kukkakaali ja pilko se suupaloiksi. Silvo herneet valmiiksi kulhoon. Hienonna yrtit odottamaan ja pese sitruuna.
Sulata voi kattilassa ja kuullota naattisipuleita pari minuuttia keskilämmöllä. Mausta sipulit ripauksella suolaa ja mustapippuria myllystä. Lisää valkoviini ja anna sen haihtua lisäten perään perunat, porkkanat ja kasvisliemi. Anna liemen kiehahtaa ja kasvisten kypsyä puolikypsiksi ja lisää sitten kukkakaali. Kun kasvikset ovat melkein kypsiä, lisää kattilaan kerma, herneet ja raastettu sitruunankuori. Ohenna keittoa tarvittaessa vedellä. Anna lämmetä hetken mutta älä anna keiton enää kiehua. Maista, lisää tarvittaessa suolaa ja mausta keitto sitten oman maun mukaan sitruunamehulla.
Tarjoa kesäkeitto silppuamalla päälle reilusti tuoretta tilliä ja persiljaa. Aseta tarjolle myös voita ja ruisleipää tai näkkileipää.
Kata kesäiseksi
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen