Tästä ei kalaruoka helpommaksi muutu. Leivinpaperissa kypsennetty kala ja sen kylkeen sopiva sitruunainen aioli ovat viikonlopun takuuvarma lounashitti, joka valmistuu vaivattomasti ja rennosti. Nappaa talteen raikkaan keväiset reseptit ja valmistaudu herkuttelemaan!
TUSKAILETKO SEN kanssa, miten saada enemmän kalaa lautaselle? Samaa pohti Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinenkin, kunnes löysi pulmaan ratkaisun. Täsmäresepti on komealta kalskahtava, mutta helposti valmistuva en papillote.
”Termi kuulostaa hiukan pelottavalta, mutta se on vain hieno ranskalainen sana sille, että koko ateria kaloineen päivineen kypsyy uunissa leivinpaperikääreessä”, Kesäläinen kertoo. Helpommaksi kalan kokkaaminen ei voisi käydä, sillä nyt ei tarvitse murehtia lisukkeita, ylikypsää kalaa tai sitä, miltä asunto tuoksuu kalan pannulla paiston jälkeen.
Kalaksi voi valita mitä tahansa tuoretta, valkolihaisen kalan fileetä. Vihanneksia voi vaihdella satokauden ja saatavuuden mukaan: voit käyttää esimerkiksi kevätsipulia, purjoa, herneitä, kirsikkatomaatteja, puolitettua parsaa tai ohuesti lohkottuja kesänauriita. Tärkeintä on käyttää kasviksia, jotka kypsyvät samaa tahtia kalan kanssa. Älä siis piilota paksuja lanttuviipaleita pakettiin, vaan säästä ne joulupöytään!
Jos ruoasta haluaa vielä täyttävämpää, sen kaverina voi tarjota esimerkiksi keitettyjä perunoita, riisiä sekä paljon rapeakuorista leipää dippaamiseen. Kala tarjoillaan raikkaan sitruunaisen aiolin kera – leipä sopiikin täydellisesti kaikkien makujen keräämiseen lautaselta!
”Reseptin avainsanat ovat tuoreet, laadukkaat ainesosat – panosta siis sekä kalaan että vihanneksiin”, Kesäläinen vinkkaa. ”Muista myös maltti aiolin teossa. Kananmunan ja öljyn pitää olla huoneenlämpöisiä, sillä jääkaappikylmistä aineksista aioli ei onnistu. Voit käyttää vispilän sijaa sauvasekoitinta, jolloin aiolin saa pyöräytettyä näppärästi muutamassa sekunnissa.”
Kevätkalaa ”en papillote”
Ainekset (neljälle):
150 gr kalaa per henkilö
1 pss vihreitä papuja / 1 nippu tuoretta parsaa
1 fenkoli tai purjo
1 nippu retiisejä tai 1 rasia kirsikkatomaatteja
4 rkl voita
1 sitruunan mehu ja kuoriraaste
Suolaa ja mustapippuria
1 puntti persiljaa
Sitruuna-aioli
1 (luomu) kananmuna
1 tl sinappia
2 dl rypsiöljyä
Suolaa ja mustapippuria
1 sitruunan kuoriraaste ja mehu
Tee näin:
Valmista ensin aioli jääkaappiin maustumaan. Vatkaa sinappi huoneenlämpöiseen kananmunaan pyöreäpohjaisessa kulhossa. Valuta huoneenlämpöistä öljyä ohuena nauhana koko ajan tasaisesti vatkaten, kunnes seos sakenee. Mausta suolalla, mustapippurilla, sitruunan kuoriraasteella ja mehulla.
Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Valmistele kalanyytit huuhtomalla ja pilkkomalla kasvikset samankokoisiksi paloiksi. Suolaa ja pippuroi kalafileet molemmilta puolilta. Laita tupla-arkki leivinpaperia pöydälle, kasaa sen päälle kasviksia ja nosta päälle kalafilee. Lisää nokare voita, hienonnettua persiljaa ja tiraus sitruunaa. Taittele leivinpaperi hellästi mutta tiukasti paketiksi. Toista muiden annosten kanssa.
Laita paketit leivinpaperilla vuoratulle pellille tai isoon uunivuokaan. Paista paketteja 10-15 minuuttia uunin keskitasolla. Nosta paketit lautaselle ja tee viilto paketin keskelle, varoen kuumaa höyryä. Tarjoa ohessa aiolia ja rapeaa leipää.
Inspiroidu kattauksesta
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen