Caesar-dippi aperitiivien kanssa, yrttinen lohi pääruoaksi ja jälkiruokana manteli-persikkapiirakkaa. Voiko näistä syksyisistä resepteistä olla tykkäämättä?
SYYSKUUSSA TOIVOMME usein vielä yhtä lämmintä, pitkää viikonloppua venyttämään kesää mahdollisimman pitkään. Satokausi ei kuitenkaan piittaa lämpötiloista tai kuusta: hedelmät ja vihannekset antavat tällä hetkellä parastaan ja suorastaan huutavat päästä lautaselle. Löydät tästä jutusta muun muassa caesar-dipin, yrttisen lohen ja manteli-persikkapiirakan herkulliset reseptit, jotka sopivat hyvin rentoon viikonloppukokkailuun.
Caesar-dipin ajatus on lainattu kuuluisasta salaatista, mutta kastikkeen sijasta siihen dipataan vihanneksia ja sipsejä aperitiivi kädessä. Kermainen ja vahva dippi vaatii seurakseen juomaa, joka osaa pitää puolensa. Americano on camparia, vermuttia ja soodaa sisältävä klassikkodrinkki, jota on juotu jo 1800-luvun Italiassa ja se on tehnyt esiintymisen myös James Bondin maailmassa.
Lohen kanssa tarjottava salsa verde on lavea termi vihreälle kastikkeelle. Meksikossa sitä syödään tacojen kanssa ja soosista löytyy silloin tomatilloja ja chiliä. Italiassa taas sekoitetaan persiljaa, anjoviksia, kapriksia ja valkosipulia vahvaan, vihreään kastikkeeseen, jota syödään usein kalan tai lihan seurana.
Lohen kanssa tarjotaan vihreää salsa verde -kastiketta, jota voi maustaa eri yrteillä oman maun mukaan.
Tämä resepti salsa verdelle on näiden kahden risteytys: persilja kohtaa tuoreen korianteriin ja mukana on paljon raikasta sitrusta. Voit rauhassa tuunata yrttien määrää oman makusi mukaan. Jos et siedä korianteria, kokeile esimerkiksi basilikaa tai ruohosipulia.
Jälkiruoassa kannattaa mennä helpoimman kautta ja valmistaa galette, joka on ranskalainen versio piirakasta ja tarkoittaa vapaamuotoista, ilman vuokaa tehtävää leivonnaista. Taikina kannattaa tehdä etukäteen ja nostaa huoneenlämpöön ajoissa, jotta kaulinta onnistuu ilman hikipisaroita. Galeten voi täyttää millä tahansa hedelmillä tai marjoilla, kuten persikoilla, omenilla tai mustikoilla.
Americano-drinkin ja ruokien reseptit löydät alta:
Americano (yhdelle)
Ainekset:
3 cl camparia
3 cl makeaa punaista vermuttia
jäitä
soodavettä
sitruunaviipale
Tee näin:
Kaada campari ja vermutti jäillä täytettyyn matalaan lasiin. Kaada soodavettä päälle ja koristele sitruunaviipaleella. Sekoita ja nauti heti.
Caesar-dippi (4–6:lle)
Ainekset:
2 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
1–2 valkosipulinkynttä raastettuna
1–2 anjovisfileetä hienonnettuna tai 2 tl misotahnaa
1 tl sinappia
1/2 sitruunan mehu
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
suolaa ja mustapippuria
Tee näin:
Sekoita kaikki ainekset kulhossa, maista ja lisää maun mukaan suolaa ja mustapippuria. Hapokkuutta saat lisättyä sitruunalla. Tarjoa tuoreiden, lohkottujen vihannesten ja perunalastujen kanssa.
Lohi & salsa verde -kastike
Ainekset:
1 lohifilee, noin 1 kg
suolaa ja mustapippuria
3 rkl oliiviöljyä
Kastike:
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 verigreipin raastettu kuori ja mehu
1 puntti persiljaa hienonnettuna
1 puntti korianteria hienonnettuna
2 kesäsipulin vartta hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi raastettuna
2 rkl kapriksia hienonnettuna
1 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
Tee näin:
Laita lohi leivinpaperilla päällystettyyn uunivuokaan. Valuta päälle öljy ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paahda lohta 15–20 minuuttia 225 asteessa, kunnes lohi on vielä kevyesti punertavaa ja mehevää sisältä.
Sekoita kastikkeen raaka-aineet kaikki kulhossa ja maista. Jos haluat päästä helpoimmalla, raaka-aineet voi myös hienontaa blenderillä. Lisää suolaa ja sitruunamehua tarvittaessa, kastike saa olla tujua. Levitä kastiketta kuuman lohen päälle ja tarjoa loput pöydässä. Lohi ja salsa verde maistuvat erityisen hyviltä uusien perunoiden kanssa. Kastike säilyy hyvänä noin viikon kannellisessa kipossa jääkaapissa.
Hedelmä-manteligalette (4–6:lle)
Ainekset:
3,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
120 gr voita
1–2 rkl kylmää vettä
150 gr valmista mantelimassaa
1 litra viipaloituja persikoita, nektariineja tai luumuja
Tee näin:
Sekoita jauhot, sokeri ja suola kulhossa. Paloittele voi joukkoon ja nypi taikina nopeasti murumaiseksi. Lisää vettä ja sekoita, kunnes ainekset pysyvät juuri ja juuri kasassa. Kaada taikina kelmun päälle, pyöräytä kelmu kiinni ja anna taikinan vetäytyä tunnin verran jääkaapissa.
Kaaviloi taikinasta ympyrä ja siirrä se leivinpaperille. Nypi mantelimassasta nokareita tasaisesti taikinan päälle. Levitä käyttämäsi hedelmät mantelimassanokareiden päälle niin, että taikinaan jää noin 5 cm reunaa. Käännä reunat hedelmien päälle. Paista piirakkaa 175 C asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoa. Käyttämiesi hedelmien on hyvä olla hiukan kiinteitä, ylikypsät hedelmät muussautuvat hilloksi paistaessa.
Osta tuotteita
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
• Kattaustuotteet Finnish Design Shopissa >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen