Turkkilaiset uppomunat kruunaavat talvisen brunssin

Kun yhdistät uppomuniin valkosipulilla maustettua jogurttia, chilillä maustettua voita ja tuoreita yrttejä, lautasellasi on klassikkoresepti nimeltä Çılbır eli turkkilaiset uppomunat. Nappaa talteen talven taatusti lämmittävin brunssiresepti!

Aamiaiskattaus
Turkkilainen klassikkoresepti Çılbır antaa potkua talviselle brunssille. Lasikaadin on Form & Refinen, teepannu ja -kuppi Architectmaden FJ Essence -sarjaa ja kynttilä HAYn.

SATOI SITTEN LUNTA tai vettä, talvinen aamupalapöytä kaipaa jotain lämmintä ja mukavaa. Kauniisti katettuun pöytään on piristävä istua – ota siis kynttilät ja kauneimmat astiasi esille, ja kata pöytä odottamaan jo illalla!

Chilinen kananmuna-annos lämmittää mieltä ja kehoa juuri sopivasti, ja vaikka valkosipuli heti aamutuimaan saattaakin kuulostaa vähän tujulta, tässä annoksessa se todellakin toimii.

Uppomunien ainekset
Jos olet etukäteen valmistautuja, voit tehdä jogurtin jo illalla jääkaappiin valmiiksi odottamaan aamun nälkäisiä. Kattaukseen sopivat mainiosti ferm LIVINGin Flow-lautanen ja Arabian Tuokio. Valkosipulinpuristin on Röslen ja maustekippo Heirolin.

Uppomunalla on hiukan hankalan kaverin maine, mutta turhaan – turkkilaiset uppomunat ovat pikemminkin yksi helpoimmin valmistettavista aamupaloista! Tärkeintä on käyttää tuoreita munia ja antaa veden poreilla vain kevyesti. Jos haluat erityisen kauniita uppomunia, valuta rikottu muna siivilässä ennen keittämistä, jolloin vesi erottuu pois valkuaisesta eikä tuloksena ole riekaleista valkuaista. 

Olisi suorastaan rikollista tarjota tämä annos ilman leipää, sillä tarvitset sitä kaiken kastikkeen ja voin moppaukseen lautaselta. Nautinnollisia brunssihetkiä!

Turkkilaiset uppomunat
Talven värikkäin brunssi on katettu! Pieni Tiny-maljakko on HAYn. Teema-lautasen vaaleanpunaista versioita voi metsästää esimerkiksi käytetyn designin markkinapaikka Francklyn puolelta.

Çılbır eli turkkilaiset uppomunat (neljälle)

Ainekset:

4 kananmunaa
2 rkl etikkaa
vettä

400 gr paksua maustamatonta jogurttia
1–2 valkosipulinkynttä
suolaa ja mustapippuria
tuoreita yrttejä (tilli, minttu ja/tai persilja)

3 rkl oliiviöljyä tai voita
1 rkl pul biber chilihiutaleita* tai
1 tl savupaprikajauhetta ja 1 tl chilihiutaleita

Tee näin:

Valmista uppomunat kiehauttamalla vesi kattilassa ja lisäämällä siihen etikka. Pienennä lämpöä niin, että vesi poreilee kevyesti ja pyöräytä lusikalla pieni pyörre veteen. Tiputa kananmuna pyörteeseen. Keitä munaa 3 minuuttia ja nosta se sitten hellästi reikäkauhalla talouspaperin päälle. Keitä loput munat samalla tavalla.

Sekoita raastettu valkosipulinkynsi ja jogurtti, mausta suolalla ja mustapippurilla. Lämmitä voi tai oliiviöljy chilihiutaleiden kanssa pannulla tai pienessä kattilassa. Mikäli käytät voita, voit ruskistaa sen kevyesti ennen chilin lisäämistä.

Lusikoi lautaselle jogurttikastiketta ja aseta uppomuna jogurtin päälle. Lisää chilillä maustettua voita tai öljyä annoksen päälle ja viimeistele tuoreilla yrteillä. Tarjoa annoksen kanssa rapsakkaa leipää, jolla saat kaavittua kaikki maut talteen lautaselta.

*Alkuperäisessä turkkilaisessa reseptissä käytetään pul biber -chilihiutaleita, joka on yleisnimike jauhetulle turkkilaiselle chilille. Pul tarkoittaa hiutaletta ja biber pippuria. Pul biber -hiutaleet eivät ole polttavan tulisia, vaan aromaattisia, hedelmäisiä ja kevyen mausteisia. Pul biber -chiliä löydät esimerkiksi etnisistä kaupoista tai hyvin varustelluista ruokakaupoista. Normaalit chilihiutaleet ovat paljon tulisempia, joten käytä niitä tässä reseptissä maltilla.

Brunssin valloittajat 

Architectmade
FJ Essence -teekuppi
Heirol
Svelte-kahvikuppi
Arabia
Mainio-muki
Marimekko
Piirto Unikko -muki
Bialetti
Moka Exclusive -espressopannu
Iittala
Teema-lautanen
Sabato
Lautanen
Moomin Arabia
Muumi-lautanen

Suvi Kesäläinen

Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.

Katso myös:

Kaikki kattaustuotteet >

Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen

Etusivulle
Seuraava juttu




Tilaa Finnish Design Shopin uutiskirje, niin kuulet heti uusista Design Stories -jutuista!

Tilaa uutiskirje

Rakkaudesta hyvään muotoiluun

Design Stories on Finnish Design Shopin oma nettijulkaisu, joka esittelee skandinaavisia koteja, klassikoita ja ajankohtaisia uutuuksia. Tervetuloa viihtymään seurassamme!

Siirry Design Storiesin etusivulle

Osta pohjoismaista muotoilua

Design Storiesin tarjoaa Finnish Design Shop, maailman suurin pohjoismaisen muotoilun verkkokauppa.

Siirry ostoksille Finnish Design Shopiin

Osta ja myy vintageaarteita

Franckly.com on Finnish Design Shopin ylläpitämä ja kuratoima käytettyjen designtuotteiden osto- ja myyntipaikka.

Tutustu Francklyn valikoimaan