Kun yhdistät uppomuniin valkosipulilla maustettua jogurttia, chilillä maustettua voita ja tuoreita yrttejä, lautasellasi on klassikkoresepti nimeltä Çılbır eli turkkilaiset uppomunat. Nappaa talteen talven taatusti lämmittävin brunssiresepti!
SATOI SITTEN LUNTA tai vettä, talvinen aamupalapöytä kaipaa jotain lämmintä ja mukavaa. Kauniisti katettuun pöytään on piristävä istua – ota siis kynttilät ja kauneimmat astiasi esille, ja kata pöytä odottamaan jo illalla!
Chilinen kananmuna-annos lämmittää mieltä ja kehoa juuri sopivasti, ja vaikka valkosipuli heti aamutuimaan saattaakin kuulostaa vähän tujulta, tässä annoksessa se todellakin toimii.
Uppomunalla on hiukan hankalan kaverin maine, mutta turhaan – turkkilaiset uppomunat ovat pikemminkin yksi helpoimmin valmistettavista aamupaloista! Tärkeintä on käyttää tuoreita munia ja antaa veden poreilla vain kevyesti. Jos haluat erityisen kauniita uppomunia, valuta rikottu muna siivilässä ennen keittämistä, jolloin vesi erottuu pois valkuaisesta eikä tuloksena ole riekaleista valkuaista.
Olisi suorastaan rikollista tarjota tämä annos ilman leipää, sillä tarvitset sitä kaiken kastikkeen ja voin moppaukseen lautaselta. Nautinnollisia brunssihetkiä!
Çılbır eli turkkilaiset uppomunat (neljälle)
Ainekset:
4 kananmunaa
2 rkl etikkaa
vettä
400 gr paksua maustamatonta jogurttia
1–2 valkosipulinkynttä
suolaa ja mustapippuria
tuoreita yrttejä (tilli, minttu ja/tai persilja)
3 rkl oliiviöljyä tai voita
1 rkl pul biber chilihiutaleita* tai
1 tl savupaprikajauhetta ja 1 tl chilihiutaleita
Tee näin:
Valmista uppomunat kiehauttamalla vesi kattilassa ja lisäämällä siihen etikka. Pienennä lämpöä niin, että vesi poreilee kevyesti ja pyöräytä lusikalla pieni pyörre veteen. Tiputa kananmuna pyörteeseen. Keitä munaa 3 minuuttia ja nosta se sitten hellästi reikäkauhalla talouspaperin päälle. Keitä loput munat samalla tavalla.
Sekoita raastettu valkosipulinkynsi ja jogurtti, mausta suolalla ja mustapippurilla. Lämmitä voi tai oliiviöljy chilihiutaleiden kanssa pannulla tai pienessä kattilassa. Mikäli käytät voita, voit ruskistaa sen kevyesti ennen chilin lisäämistä.
Lusikoi lautaselle jogurttikastiketta ja aseta uppomuna jogurtin päälle. Lisää chilillä maustettua voita tai öljyä annoksen päälle ja viimeistele tuoreilla yrteillä. Tarjoa annoksen kanssa rapsakkaa leipää, jolla saat kaavittua kaikki maut talteen lautaselta.
*Alkuperäisessä turkkilaisessa reseptissä käytetään pul biber -chilihiutaleita, joka on yleisnimike jauhetulle turkkilaiselle chilille. Pul tarkoittaa hiutaletta ja biber pippuria. Pul biber -hiutaleet eivät ole polttavan tulisia, vaan aromaattisia, hedelmäisiä ja kevyen mausteisia. Pul biber -chiliä löydät esimerkiksi etnisistä kaupoista tai hyvin varustelluista ruokakaupoista. Normaalit chilihiutaleet ovat paljon tulisempia, joten käytä niitä tässä reseptissä maltilla.
Brunssin valloittajat
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen