Pirskahteleva inkivääri-spritz, vaalea sitruksinen sangria ja höyryävän kuuma rosmariini-mustaherukkaglögi. Nämä aromikkaat joulukauden drinkit saavat makunsa ja tuoksunsa kokonaisista mausteista sekä itse tehdyistä siirapeista.
LOPPUVUODEN JUHLAKAUTENA on tiedossa lasien kilinää niin pikkujoulujen, itsenäisyyspäivän, joulupyhien kuin uuden vuodenkin merkeissä. Aloita etsimällä kaapeista kauneimmat lasit, mukit ja kaatimet, varaa riittävästi kanelitankoja, rusinoita ja manteleita, sytytä kynttilät sekä nauti tunnelmallisista illoista hyvässä seurassa.
Perinteiset joulujuomat voi valmistaa niin kylmänä kuin kuumanakin, ja tietysti myös alkoholittomana. Talveen sopivat mausteiset, lämpimät maut, ja resepteihin kannattaa käyttää kokonaisia mausteita. Ne säilyttävät yleensä paremmin makunsa kuin jauhetut, ja jos kaadat maustejauhetta juomien sekaan, tulee tekstuurista hiukan ikävä.
Inkiväärinen spritz on juhlava juoma esimerkiksi itsenäisyyspäivään. Spritz on yleisnimitys drinkeille, joihin tulee (kuohu)viiniä, katkeroa ja aavistus kivennäisvettä. Juoma on kotoisin Venetosta, ja muodikkain versio on tietysti Aperol-likööristä valmistettava Aperol Spritz. Voit tehdä erilaisia spritz-drinkkejä vaihtamalla viinin valkoviinistä proseccoon ja vaikka cavaan, tai kokeilemalla erilaisia katkeroja.
Inkiväärisiirappi tuo spritziin mausteisuutta ja lämmittävää hehkua.
Inkiväärisiirappi tuo spritziin mausteisuutta ja lämmittävää hehkua, ja drinkki on helppo mitata myös kannuun useammalle vieraalle. Jos haluat valmistaa alkoholittoman juoman, inkiväärisiirappi on hyvää esimerkiksi seljankukkatonicin kanssa.
Vaalea, sitrushedelmillä ryyditetty sangria on jouluinen versio perinteisestä punaisesta sangriasta. Mausteet kannattaa uuttaa sokerisiirappiin, jolloin niiden maut pääsevät esiin parhaiten. Isojen juhlien sijaan nyt kannattaa kilistellä perhepiirissä. Kaiva esiin kaunein lasinen kannusi, täytä se erilaisilla sitrushedelmillä, äläkä pihistele jäissä. Jäitä voi lisätä myös laseihin. Viilennä kannu, lasit ja sangria etukäteen, jotta juoma ei lämpene heti.
Mustaherukka ja rosmariini ovat täydellinen makupari, joka sopii erityisen hyvin glögiin. Ohje on tehty perinteiselle mustaherukkamehulle, ja voit lisätä glögiin sokeria riippuen käyttämäsi mehun makeudesta ja omasta mieltymyksestäsi. Glögin voi tarvittaessa terästää esimerkiksi tujauksella rommia. Jos käytät mustaherukkatiivistettä, kaada kattilaan ensin noin 8–9 dl vettä ja lisää sekaan tiivistettä, kunnes maku on sopiva.
Juhlajuomien reseptit:
Inkivääri-spritz (1 annos)
1–2 rkl inkiväärisiirappia (ohje alla)
2 cl kuivaa, valkoista vermuttia
4 cl proseccoa
(aavistus kivennäisvettä)
Inkiväärisiirappi
200 g tuoretta inkivääriä
2 dl vettä
1 dl sokeria
Tee näin:
Kuori inkivääri ja leikkaa paloiksi. Lisää inkivääri kattilaan ja täytä se vedellä. Kiehauta ja anna hautua miedolla lämmöllä noin tunti, tai kunnes neste puolittuu. Siivilöi inkivääri pois, lisää sokeri ja keitä seosta 5–10 minuuttia kokoon, kunnes se muuttuu siirappiseksi. Inkiväärisiirappi säilyy kuukausia, kun laitat sen puhtaassa lasipurkissa jääkaappiin.
Jäähdytä drinkin ainekset ja mittaa ne kylmään coupe-lasiin. Koristele haluamallasi tavalla. Voit myös mitata ainekset korkeaan lasiin ja täyttää lasin jäillä. Jos haluat tarjota drinkin isolle seurueelle, voit mitata ainekset valmiiksi kannuun ja kaataa jäillä täytettyihin laseihin.
Vaalea sitrussangria (6 hengelle)
1 pullo kuivaa, hedelmäistä valkoviiniä
1 litra sitruunalimonadia
(1–2 dl vodkaa)
1 dl maustesiirappia (ohje alla)
Tarjoiluun jäitä ja sitrushedelmien viipaleita
Maustesiirappi
2 dl vettä
2–3 kanelitankoa
3–4 kokonaista kardemummaa
1–2 tähtianista
1 appelsiinin kuoret
1 dl sokeria
Tee näin:
Mittaa vesi ja mausteet kattilaan. Kiehauta ja anna hautua noin 30 minuuttia. Siivilöi mausteet pois vedestä ja lisää veteen sokeri (varmista, että kattilassa on 1 dl vettä). Anna nesteen porista hetki ja jäähdytä. Kuten inkiväärisiirappi, tämäkin maustesiirappi säilyy jääkaapissa kuukausia.
Sangria on erityisen näyttävä lasikannussa – siinä kuplat eivät häviä kuten laakeassa boolimaljassa. Mittaa puolet raaka-aineista kannuun jäiden kanssa ja koristele sitrushedelmillä. Tarjoa heti. Juoma on parhaimmillaan heti sekoittamisen jälkeen: valmista se parissa osassa ja tarjoa uusi satsi kun mukit näyttävät tyhjiltä.
Rosmariini-mustaherukkaglögi (alkoholiton)
2 dl vettä
3–4 neilikkaa
1 vaniljatanko
2–3 kanelitankoa
2–3 oksaa tuoretta rosmariinia
5 cm:n pala tuoretta inkivääriä
1 l mustaherukkamehua
sokeria maun mukaan
Tee näin:
Kiehauta vesi ja mausteet kattilassa ja anna hautua 30 minuutin ajan. Lisää sitten mustaherukkamehu ja sokeria maun mukaan. Lämmitä höyryäväksi ja tarjoa.
Tutustu tuotteisiin
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
• Kaikki juomalasit >
• Kaikki lasikaatimet >
• Kaikki viini- ja baarituotteet >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen