Perinteinen lohikeitto maustetaan thaimaalaisittain, laskiaispullat leivotaan italialaisiksi maritozzi-pulliksi ja kuuma kaakao saa puhtia kookosmaidosta, kardemummasta ja chilihiutaleista. Kokeile talvikauden herkkuja uudella twistillä ja ihastu!
RUOKA ON YKSI helpoimmista tavoista kokea uusia kulttuureita, makuja ja kokemuksia. Näissä resepteissä perinteiset kotimaiset talviherkut saavat vaikutteita Thaimaasta ja Italiasta.
Maukkaan lohi-kookoskeiton alkuperä löytyy thaikeittiön tom kha gaista, eli klassisesta kana-kookoskeitosta. Keittopohjan sitruunaiset ja täyteläiset maut toimivat erityisen hyvin myös kalan kanssa, ja proteiinin voi vaihtaa vaikkapa katkarapuun tai vegaanisessa versiossa tofuun (korvaa silloin kalakastike soijalla).
Galangal ja kafferilimetinlehdet antavat lohikeiton liemeen syvän sitruksisen maun.
Galangal-juuri, kafferilimetinlehdet ja sitruunaruoho löytyvät helpoiten etnisistä kaupoista joko tuoreena tai pakasteena. Galangalia ja limetinlehtiä voi käyttää hyvin isoina paloina tai kokonaisina lehtinä, sillä niiden tarkoituksena on vain antaa liemeen syvä sitruksinen maku. Syödessä ne jätetään lautaselle. Jos juurta ja lehtiä ei jauha tahnaksi asti, on purutuntuma varsin puiseva.
Kun meillä herkutellaan alkukeväästä laskiaispullilla, Roomassa nautitaan pääsiäisen aikaan appelsiinin tuoksuisia, kermalla täytettyjä maritozzi-pullia. Niiden taikinaan lisätään vaihtelevasti sitrushedelmien kuorta, rusinoita, kandeerattuja hedelmän palasia ja pinjansiemeniä. Tässä versiossa myös kermatäyte maustetaan appelsiininkuorella, ja mukana käytetään italialaista paksua mascarpone-tuorejuustoa.
Tuoreet pullat ja kuuma kaakao ovat täydellinen kaksikko helmikuun pakkaskeleihin. Kaakaoon saa vaihtelua valmistamalla sen kasvimaitoon: kookosmaito on erityisen maistuva pari tummalle kaakaojauheelle ja mausteille. Metallitölkissä myytävä kookosmaito kannattaa kuitenkin jättää väliin tämän kaakaon valmistuksessa, sillä muuten juomasta tulee paksua ja rasvaista.
Talviherkkujen reseptit:
Lohi-kookoskeitto
Ainekset (4–5 annosta):
0,5 litraa vettä
6–7 kafferilimetin lehteä (pakaste)
2–3 sitruunaruohoa
5 cm:n pätkä galangal-juurta tai inkivääriä
150 g siitakesieniä tai herkkusieniä
150 g kirsikkatomaatteja
1 purkki (400 g) kookosmaitoa
500 g lohta
1 rkl kalakastiketta
1 rkl ruokosokeria
1–2 limen mehu
1–2 chiliä
Tarjoiluun keitettyä riisiä ja tuoretta korianteria
Tee näin:
Keitto valmistuu nopeasti, joten raaka-aineet kannattaa valmistella etukäteen. Puolita kirsikkatomaatit ja viipaloi sienet. Kuori galangal ja leikkaa se muutamaksi isoksi palaseksi. Leikkaa sitruunaruohot pituussuunnassa halki ja käytä vain noin 5 cm:n pehmeä pätkä sitruunaruohon juuresta, sillä varret ovat liian kovia syötäväksi. Irrota lohi nahastaan ja pilko se isoiksi kuutioiksi (pienet hajoavat liemessä).
Kiehauta vesi kattilassa ja lisää sinne limetinlehdet, galangalin palaset ja hienonnetut sitruunaruohot. Anna porista hiljalleen 10 minuuttia, jotta liemi saa makua aineksista. Lisää pilkotut tomaatit, sienet ja kookosmaito ja lopuksi kala sekä mausteet. Mausta keitto limen mehulla, tarkista suola ja tarjoa jasmiiniriisin, pilkottujen chilien ja tuoreen korianterin kera.
Maritozzi-pullat
Ainekset (10–12 kpl):
1 pss kuivahiivaa
2,5 dl kädenlämpöistä maitoa
6 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 sitruunan kuori
1 appelsiinin kuori
(1 dl rusinoita)
1/2 dl oliiviöljyä
1 kananmuna
Täyte:
1 prk (à 200 g) mascarponea
4 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta
1 appelsiinin kuoriraaste
Tee näin:
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää sokeri, jauhot ja sitrusten kuoriraasteet. Sekoita ja mittaa mukaan oliiviöljy, rusinat (jos käytät) ja kananmuna. Vaivaa taikinaa noin 10–15 minuuttia, kunnes se muuttuu silkkiseksi ja irtoaa kulhosta tai käsistä. Kohota kaksinkertaiseksi liinan alla.
Kippaa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile pötköksi. Jaa se kahtia niin monta kertaa, että saat 10–12 taikinakappaletta. Pyöritä ne sileäksi ja asettele pullat leivinpaperilla päällystetyille pelleille. Kohota pullia liinan alla noin tunti ja paista 200 asteessa 15 minuutin ajan tai kunnes ne ovat kohonneet ja väri on kullanruskea.
Anna pullien jäähtyä ennen täyttöä. Vatkaa mascarpone ensin löysäksi vaahdoksi ja lisää kerma. Vatkaa jämäkäksi vaahdoksi ja mausta tomusokerilla, vaniljalla ja appelsiinin kuoriraasteella. Leikkaa kaksi kolmasosaa pullasta halki ja pursota tai levitä täyte nuolijalla sen sisään. Paina pulla kiinni ja vedä ylimenevä täyte nuolijalla pois. Koristele pullat halutessasi tomusokerihunnulla ja nauti heti.
Mausteinen kookoskaakao
Ainekset (4–5 annosta):
1 litra kookosmaitoa (esim. Alpro)
1 dl tummaa kaakaojauhetta
3 rkl ruskeaa sokeria
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl vaniljauutetta
chilihiutaleita tai cayennepippuria (maun mukaan)
Tarjoiluun vatkattua kermavaahtoa ja chilihiutaleita
Tee näin:
Lisää kattilaan kookosmaito, kaakaojauhe, sokeri ja mausteet. Kuumenna seos miedolla lämmöllä höyryäväksi sekoittaen välillä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Kaada kaakao mukeihin ja lisää päälle kermavaahtoa ja chilihiutaleita. Tarjoa heti.
Inspiroidu kattauksesta
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
• Uusimmat kattaustuotteet Finnish Design Shopissa >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen