Turkkilaiset simit-seesamirinkelit ovat monipuolista ja herkullista brunssiruokaa. Rapeat rinkelit voi leipoa kotona jo etukäteen ja napata mukaan vaikkapa kesäiselle piknikille.
TURKISSA JA MUUALLA LÄHI-IDÄSSÄ suositut simit-rinkelit nautitaan usein aamupalaksi teen, hillojen ja juuston tai turkkilaisen Ayran-jogurttijuoman kera. Rinkelit ovat iso osa turkkilaista katuruokaa, ja niitä saakin ostettua pitkin päivää. Muualla maailmassa simit-rinkelit ovat herkkua, jota löytää lähinnä itämaisista kaupoista, mutta niitä on todella helppo valmistaa itse. Taikina on miellyttävää käsitellä ja siirapin sijasta (reseptiin passaa perinteinen tumma siirappi) voit käyttää dippausliemeen myös hunajaa.
Mikäli rinkelin muotoilu tuntuu vaikealta, siihen löytyy paljon ohjevideoita somesta. Tärkeää on venyttää rinkeli tarpeeksi isoksi, jotta se ei muutu bageliksi. Tällä ohjeella saat valmistettua joko 4 jättimäistä rinkeliä tai 8 pienempää, riippuen täysin siitä, minkä kokoisia rinkeleitä haluat leipoa!
Toisin kuin pehmeät, sitkeät ja pullavat bagelit, ovat simit-rinkelit pinnaltaan rapeita, mutta sisältä kuohkeita ja pehmyitä. Rinkelien rakenne on mureneva, joten niistä on helppo taittaa paloja erilaisten pikkusyötävien kanssa. Voit syödä rinkelit aamiaisella yksinkertaisesti sellaisenaan esimerkiksi hillon kera tai sitten voit panostaa ja muuttaa rinkelit osaksi helppoa brunssia.
Tarjoa rinkelien lisänä esimerkiksi:
- Pehmeäksi keitettyjä kananmunia, jotka on maustettu suolalla, pippurilla, chilihiutaleilla ja reilulla kädellä hienonnettuja yrttejä (tilli, minttu, korianteri). Myös dukkah-mauste sopii muniin.
- Fetajuustoa, jonka päälle voit valuttaa oliiviöljyä ja ripotella tuoretta oreganoa sekä kuivattuja happomarjoja (barberries), kuivattuja karpaloita tai granaattiomenan siemeniä.
- Oliiveja ja/tai viininlehtikääryleitä
- Siivutettua tomaattia ja kurkkua. Ripottele päälle suolaa, mustapippuria ja yrttejä.
- Hedelmiä, kuten aprikooseja, viikunoita, kirsikoita tai vesimelonia. Myös kuivatut aprikoosit, viikunat ja taatelit ovat herkullisia.
- Jogurtista valuttamalla valmistettua labneh-juustoa, jonka päälle on valutettu hunajaa ja ripoteltu pähkinöitä.
Simit-seesamirinkelit
Ainekset (4–8 kpl):
480 g vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 rkl kuivahiivaa
3 dl vettä
3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
Dippausliemi
3 dl vettä
4 rkl tummaa siirappia
100 gr paahdettuja seesaminsiemeniä
Tee näin:
Lisää jauhot, sokeri ja kuivahiiva kulhoon. Alusta vesi ja oliiviöljy taikinaan. Lisää suola ja vaivaa taikinaa käsin noin 8 minuuttia, kunnes se on sileää ja kimmoisaa. Anna taikinan levätä kelmun alla noin tunnin tai kunnes se on kaksinkertaistunut kooltaan.
Päällystä 2 peltiä leivinpaperilla. Valmista rinkeleiden dippausliemi liottamalla siirappi lämpimään veteen noin 20 sentin syvässä kulhossa. Kaada seesaminsiemenet laakealle lautaselle.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja paina ilmat pois kevyesti. Jaa taikina rinkeleiden koosta riippuen 4–8 taikinanyyttiin ja pyöritä palloiksi. Anna pallojen levätä noin 10 minuuttia liinan alla. Ota sitten yksi pallo kerrallaan käsittelyyn ja vaivaa pallosta noin 30 senttiä pitkä, ohut tanko Tämä on helpompaa kun käsissä on hiukan vettä, jotta taikinassa on hiukan kitkaa joka auttaa tangon muodostumista. Taita taikinatanko keskeltä kahtia ja väännä molemmista päistä eri suuntiin, jotta tankoon muodostuu kaunis kierre. Yhdistä päät kunnolla niin, että rinkeli pysyy kiinni.
Pyöritä kaikki rinkelit valmiiksi ja dippaa ne sitten vuorotellen molemmin puolin siirappiliemeen ja sen jälkeen seesaminsiemeniin. Voit samalla venyttää rinkeliä hiukan, jotta sen muoto pysyy ohuempana.
Anna rinkeleiden nousta pellillä liinan alla noin tunnin. Paista rinkeleitä 225 asteessa noin 20–25 minuuttia tai kunnes rinkelit ovat kullanruskeita. Jäähdytä ja nauti osana aamupalaa tai sellaisenaan. (Voit paistaa 2 pellillistä kerrallaan: laita ne uuniin ylös ja alas ja vaihda puolessa välissä peltien paikkaa.)
Kesäkattauksen aateliset
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen