Laadukkaat säilykkeet ovat salainen avain, kun haluat kokata illallisen helpon tien kautta. Keväisen reseptikimaran pääraaka-aineina toimivat trendikkäät kalasäilykkeet, ja mutkatonta kokonaisuutta ryydittävät suolainen Dirty Martini ja aina yhtä ihana suklaamousse.
MIKÄLI SEURAAT RUOKATRENDEJÄ, et ole voinut välttyä somessa vilahtelevista sardiinipurkeista ravintoloiden lautasilla. Mikä joskus oli enemmänkin olosuhteiden tai rahan sanelema tapa, on nyt pinnalla ja milleniaalien lautasilla. Ja nyt ei siis puhuta veteen säilötystä tonnikalasta vaan eteläeurooppalaisista herkuista, jotka on säilötty hyvään oliiviöljyyn ja pakattu kauniisiin, huolella tehtyihin pakkauksiin.
Hanki siis pari rasiaa laadukasta säilöttyä kalaa tai mereneläviä – esimerkiksi sardiineja, anjoviksia, makrillia tai simpukoita – ja tarjoa ne alkuruokana sitruunalohkojen ja paahdetun leivän kera. Huomaa, että resepteissä viitataan anjoviksella öljyyn säilöttyyn sardelliin, ei etikkaliemeen säilöttyyn kilohailiin, jota Suomessa käytetään esimerkiksi janssoninkiusaukseen.
Mikäli haluat jatkaa purkkitrendejä, voit sekoittaa alkudrinkiksi myös somessa vilahtelevan Dirty Martinin. Klassikkodrinkkiin lisätään loraus oliivipurkin hapokasta lientä ja se koristellaan samaisilla oliiveilla. Et tarvitse drinkkiin välttämättä cocktail shakeria, vaan voit sekoittaa sen lasissa ja siivilöidä drinkkilasiin. Tärkeää on käyttää paljon jäitä ja viilennettyjä nesteitä, jotta juomasta tulee kunnolla kylmää.
Klassikkodrinkkiin lisätään loraus oliivipurkin hapokasta lientä.
Pääruoan raaka-aineet tulevat myös luonnollisesti purkista. Tonnato on suolainen, ihanan kirpeä italialainen kastike, jota tarjoillaan usein ohueksi leikatun vasikan kanssa. Tässä reseptissä otetaan hieman modernimpi ote ja soosi tarjoillaan kevään ensimmäisten pienten varhaisperunoiden, parsojen, kullankeltaisena hehkuvien kananmunien ja retiisien kanssa. Kastikkeeseen kannattaa käyttää mahdollisimman laadukasta, vastuullisesti tuotettua ja öljyyn säilöttyä tonnikalaa.
Koska tämän menun teemana on helppous, jälkiruoan pitää ehdottomasti koostua vain parista raaka-aineesta ja olla etukäteen valmistettu, jotta kokki ei joudu hikoilemaan kesken aterian. Mousse au chocolat on klassikko, joka tarjoillaan kylmänä suolaripauksen kera. Käytä parasta tummaa suklaata, jota löydät: suklaan raaka-ainelistassa ei pitäisi olla sokeria tai ylimääräisiä raaka-aineita.
Helpot reseptit säilykkeistä:
Dirty Martini
Ainekset yhdelle:
1 cl kuivaa vermuttia
1 cl (tai maun mukaan) oliivipurkin lientä
4 cl giniä, vodkaa tai puolet molempia
1–2 oliivia
Tee näin:
Lisää sekoituslasiin tai shakeriin runsaasti jäitä. Mittaa vermutti, oliivien liemi ja vodka ja/tai gini jäiden joukkoon ja sekoita, kunnes käyttämäsi astian pinta tuntuu kylmältä (noin 20–30 sekuntia). Kaada neste jäähdytettyyn lasiin ja koristele oliiveilla. Nauti heti.
”Kalat purkista”
Ainekset neljälle:
2–3 säilyketölkkiä erilaisia kalasäilykkeitä
1 sitruuna
paahdettua juurileipää
voita
Tee näin:
Tarjoa kalasäilykkeet pehmeän voin, paahdetun leivän ja sitruunalohkojen kanssa alkuruoaksi.
Keväinen tonnato
Ainekset neljälle:
150 gr tonnikalaa
2–3 anjovisfileetä
1 rkl kapriksia
1 valkosipulinkynsi
½–1 sitruunan mehu
1 kananmuna
1 tl dijon-sinappia
150 gr oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
Tarjoiluun esimerkiksi:
keitettyjä pikkuperunoita
parsaa
kananmunia
rapeita salaatinlehtiä
tuoreita retiisejä
Tee näin:
Blendaa kaikki ainekset öljyä lukuun ottamatta tehosekoittimessa tai kapeassa kulhossa sauvasekoittimen kanssa. Lisää lopuksi öljy ohuena norona pulssittaen koko ajan. Maista ja lisää tarvittaessa sitruunaa ja/tai suolaa.
Tarjoa tonnato-kastike esimerkiksi keitettyjen pikkuperunoiden, pehmeäksi keitettyjen kananmunien ja paahdetun tai keitetyn tuoreen parsan kera. Raikkautta tuovat rapeat salaatinlehdet ja retiisit.
Mousse au chocolat eli suklaamousse
Ainekset neljälle:
170 gr tummaa suklaata
4 luomukananmunaa
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
Tee näin:
Aseta kuumuutta kestävä pyöreä kulho vedellä täytetyn kattilan päälle niin, että vesi ei yllä kulhon pohjaan asti. Lämmitä vesi höyryäväksi mutta älä päästä sitä kiehumaan. Riko suklaa kulhoon ja anna sen sulaa rauhassa höyryävän kattilan päällä.
Erottele suklaan sulamista odotellessa keltuaiset ja valkuaiset kahteen eri kulhoon. Lisää valkuaisiin ripaus suolaa ja keltuaisiin sokeri. Vispaa keltuaiset ja sokeri löysäksi vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi.
Sekoita sulanut suklaamassa kevyesti, jotta sekaan ei jää suklaapaloja. Valuta suklaa ohuena norona keltuaisseokseen vispaten koko ajan. Lisää sitten 1/3 valkuaisvaahdosta suklaaseokseen käännellen varovasti nuolijalla, jotta ilma ei karkaa valkuaisista. Lisää loput valkuaisista käännellen, kunnes massa on sekaisin.
Jaa seos neljään kulhoon, ripauta sormisuolaa pinnalle ja anna tekeytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli. Tarjoa kylmänä.
Lisää drinkkejä ja säilykkeitä?
Stanley Tucci
Jos kaipaat inspiraatiota martinisi sekoittamiseen ja kello viiden aperitiiveihin, näyttelijä Stanley Tuccin Instagram on kovassa nosteessa. Amerikanitalialainen Tucci rakastaa ruoanlaittoa ja jo mainittuja martineja ja on tehnyt niin televisiosarjan italialaisesta ruoasta kuin kirjoittanut oman, tietysti ruokaan painottuvan elämäkerran.
@stanleytucci
Rolling Cheese Helsinki
Rolling Cheese Helsinki on pieni artesaanijuustokauppa ja viinibaari Helsingin Etu-Töölössä. Kaupan valikoimassa on myös laaja määrä erilaisia portugalilaisia conservas-säilykkeitä, joita voi napata mukaansa juuston syömisen lomassa.
Rolling Cheese Helsinki, Museokatu 22, @rollingcheesehelsinki
Inspiroidu kattauksesta
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
• Finnish Design Shopin uusimmat kattaustuotteet >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen