Ihanat rahka-pistaasipullat kattavat kevään pöytään

Harva herkku on tänä keväänä aiheuttanut yhtä paljon ihastusta kuin trendikkäästi täytetyt pullat. Tämän hetken herkullisin kausipulla saa tällä kertaa makunsa sitruunaisesta rahkasta ja pistaasipähkinöistä. Poimi resepti talteen ja leivo sesongin suosikki omassa keittiössäsi!

Rahka-pistaasipullan resepti
Kevään herkullisin ja näyttävin leivonnainen on pistaasilla täytetty pulla! Kauden kauneimmat kukat puolestaan saavat ansaitsemansa kodin Muuton Ridge-vaasista. Kiiltävä pannu on Heirolin ja kahvikuppi asetteineen Sabaton.

TÄNÄ KEVÄÄNÄ PULLA on ollut harvinaisen pinnalla. Perinteet ovat kohdanneet trendit mitä mielikuvituksellisemmin tavoin, kun ihmiset ovat jonottaneet pitkissä jonoissa sesonkileivonnaisia. Ja hyvähän se, sillä mikä olisikaan ihanampaa kuin keväinen kahvihetki ja herkullinen pulla seuraa pitämässä! Tuntuu, että kekseliäitä makuyhdistelmiä tipahtelee joka leipomosta niin paljon, että syöjään iskee jo valinnanvaikeus.

Rahka-pistaasipullan resepti
Tämä pulla saa makunsa kardemummasta ja sitruunasta. Leivontakulhoksi sopii mainiosti Rostin teräksinen Margrethe-kulho. Raastin on Microplanen ja nuolija Heirolin.

Rahkaleivonnaiset ovat pohjoismaissa suosittuja erityisesti pääsiäisen aikaan, jolloin leivotaan sitruunalla maustettuja rahkapullia. Tässä reseptissä pullan perinteinen kardemummainen ja sitruunainen makumaailma saa kaverikseen pistaasipähkinän.

Resepti on sangen suoraviivainen: kyseessä on helppo pullataikina, jonka rahkatäyte vain sekoitetaan yhteen. Pistaasitahnaakaan ei tarvitse erikseen paistaa, vaan keväisen vihreä tahna lisätään pullan päälle vapaalla tyylillä sen tultua uunista.

Tarjolla keväisen vihreää sen herkullisimmassa muodossa! Tarjotin on Moeben ja iso tarjoilulusikka Alessin.

Pullataikinasta on jätetty pois muna ja voi, sillä tavoite on saada aikaan mahdollisimman pehmeä ja kuohkea taikina, joka ei muutu kivikovaksi heti jäähtyessään. Kauramaito antaa taikinalle hieman enemmän makua kuin vesi, mutta öljynä kannattaa käyttää rypsiöljyn kaltaista neutraalinmakuista kasviöljyä.

Kardemummaa voi sen sijaan lisätä taikinaan niin paljon kuin vain itse kehtaa. Jos suinkin jaksat, voit murskata kokonaiset kardemummat morttelissa hienoksi, jolloin niissä on hitusen enemmän makua kuin valmiiksi hienonnetussa kardemummassa, joka sekin kyllä toimii tässä reseptissä moitteettomasti! Mikäli tykkäät valmistautua etukäteen, voi taikinan vaivata jo illalla valmiiksi ja jättää yön ajaksi jääkaappiin kohoamaan.

Tervetuloa valmiiseen pöytään! Sekä iso että pienempi tarjoilulautanen ovat Sabaton valikoimista. Violetti lautanen on Iittalan Tundra.

Rahka-pistaasipullat

Ainekset (15–20 kpl):

5 dl kauramaitoa
2 pss kuivahiivaa
2 dl sokeria
1–3 tl kardemummaa (maun mukaan)
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl rypsiöljyä
1 tl suolaa
12–14 dl vehnäjauhoja
voiteluun kananmunaa tai kauramaitoa

Rahkatäyte:
250 gr maitorahkaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
1 sitruunan kuoriraaste

paistamisen jälkeen pistaasitahnaa* ja rouhittuja pistaasipähkinöitä

Tee näin:

Lämmitä kauramaito 42-asteiseksi. Liuota kuivahiiva nesteeseen. Lisää mukaan sekoittaen sokeri, kardemumma, vaniljasokeri, rypsiöljy, suola ja noin puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Ala vaivata taikinaa joko käsin tai yleiskoneella. Lisää vehnäjauhoja mukaan pikkuhiljaa desi kerrallaan, kunnes taikina tuntuu kimmoiselta ja irtoaa kulhon reunoista.

Anna taikinan kohota kulhossa liinan alla noin puoli tuntia lämpimässä. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja jaa noin 15–20 pullaksi riippuen siitä, haluatko pieniä vai isoja pullia. Pyöräytä palat pyöreiksi pulliksi käyttäen mahdollisimman vähän jauhoja ja aseta ne leivinpaperilla päällystetyille pelleille. Kohota pullia liinan alla noin tunnin verran niin, että ne kohoavat kaksinkertaiseksi.

Sekoita rahkatäyte kulhossa. Paina kohonneisiin pulliin painallus juomalasin avulla ja täytä ne rahkaseoksella. Voitele pullien reunat kananmunalla tai maidolla.

Paista pullia 180-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia tai kunnes reunat ovat kullanruskeita. Anna jäähtyä hetken aikaa ja tipauta pistaasitahnaa raidoiksi (tai esimerkiksi kauniiksi keoksi) rahkatäytteen päälle. Viimeistele pullat rouhituilla pistaasipähkinöillä. Tarjoa kahvin tai teen kera.

*Pistaasitahnaa löydät hyvinvarustelluista ruokakaupoista, deleistä ja esimerkiksi Lidlin Italian-viikoilta. Mikäli et löydä tahnaa, voit myös jauhaa pistaaseista oman tahnan tehosekoittimessa. Tarvitset siihen koneen, jossa on tarpeeksi vääntövoimaa, jotta pähkinät jauhautuvat voiksi asti.

Kata pöytä kevääseen

Muuto
Ridge-maljakko
Iittala
Tundra-lautanen
Sabato
Kahvikuppi ja asetti
Alessi
Big Love -jäätelölusikkasetti

Suvi Kesäläinen

Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.

Katso myös:

Kaikki kattaustuotteet >

Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen

Etusivulle
Seuraava juttu




Tilaa Finnish Design Shopin uutiskirje, niin kuulet heti uusista Design Stories -jutuista!

Tilaa uutiskirje

Rakkaudesta hyvään muotoiluun

Design Stories on Finnish Design Shopin oma nettijulkaisu, joka esittelee skandinaavisia koteja, klassikoita ja ajankohtaisia uutuuksia. Tervetuloa viihtymään seurassamme!

Siirry Design Storiesin etusivulle

Osta pohjoismaista muotoilua

Design Storiesin tarjoaa Finnish Design Shop, maailman suurin pohjoismaisen muotoilun verkkokauppa.

Siirry ostoksille Finnish Design Shopiin

Osta ja myy vintageaarteita

Franckly.com on Finnish Design Shopin ylläpitämä ja kuratoima käytettyjen designtuotteiden osto- ja myyntipaikka.

Tutustu Francklyn valikoimaan