Täydellinen piknik syntyy paitsi kauniista miljööstä myös erinomaisista eväistä. Täytetty focaccia kinkulla tai kikhernetäytteellä, raikkaan hedelmäinen Pimm’s Cup -drinkki ja helposti mukaan napattava vadelma-juustokakku kruunaavat retken kuin retken.
FOCACCIA ON MEHEVÄ italialainen leipä, jonka voi joko syödä sellaisenaan tai täyttää erilaisilla herkullisilla höysteillä. Täytettyä focacciaa myydään etenkin Italiassa, ja myös Yhdysvalloissa se on suosittu delien eli pienten herkkukauppojen valikoimassa.
Piknikillä avainsana on säilyvyys. Ilmakuivatut lihat, kuten prosciutto ja salami kestävät lämpöä. Jos taas haluat vegaanisen leivän, kikherneet ovat täyttävä ja herkullinen vaihtoehto. Valmiiden lihojen ja purkista napattavien kikherneiden hyvä puoli on myös se, että eväiden tekemiseen ei mene montaa minuuttia. Focaccian voi valmistaa edellisenä päivänä ja leikata halki vasta, kun täytteet ovat valmiit.
Täytteistä riittää neljän leivän väliin, lopun focaccian voi nauttia sellaisenaan esimerkiksi aamukahvin tai iltateen kanssa, tai pakastaa ja paahtaa myöhemmin tarjolle.
Eväsleipä Italian tyyliin:
Focaccia-leipä
Ainekset:
1 ps (11 g) kuivahiivaa
4 dl vettä
9 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
3/4 dl oliiviöljyä (+3 rkl)
päälle sormisuolaa ja tuoreita yrttejä (rosmariini, timjami, oregano)
Tee näin:
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen isossa kulhossa, ja lisää vehnäjauhot vähitellen seokseen samalla sekoittaen. Lisää sitten suola, oliiviöljy ja sekoita. Anna taikinan levähtää pari minuuttia, jotta kosteus tasaantuu. Vaivaa taikinaa 10–15 minuuttia tai kunnes se on sileää ja venyvää. Peitä kulho ja kohota taikinaa lämpimässä paikassa 45 minuutin ajan.
Päällystä iso vuoka leivinpaperilla, kaada taikina sen päälle ja levitä se tasaiseksi levyksi öljytyin käsin. Painele tuoreet yrtit taikinan pinnalle ja lorauta perään 3 rkl oliiviöljyä. Ripsauttele päälle sormisuolaa (ei merisuolaa, sen kiteet ovat kivikovia).
Nostata focacciaa noin tunti peitettynä, kunnes taikina on kaksinkertaistunut. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja paista leipää 15–20 minuuttia. Siirrä focaccia pois pelliltä ja jäähdytä. Syö paloina tai halkaise leipä täyttämistä varten.
Kikherne-kesäkurpitsatäyte
Ainekset:
1 prk (á 300 g) kypsiä kikherneitä
1 dl pestoa
sitruunamehua, suolaa ja mustapippuria
1 pieni kesäkurpitsa
suolaa ja mustapippuria
Tee näin:
Survo kikherneet ja pesto sekaisin. Mausta sitruunamehulla, rouhitulla mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Höylää kesäkurpitsasta ohuita siivuja. Levitä kikherneet focaccian puolikkaalle ja nostele päälle kesäkurpitsasiivut. Paina toinen leivän puolikas päälle ja kääräise voipaperiin.
Prosciutto-artisokkatäyte
Ainekset:
1–2 rkl oliiviöljyä
1 salottisipuli
1 sitruunan mehu
1 tl suolaa
1 pkt (á 70 g) ilmakuivattua kinkkua
1 prk (á 300 g) säilöttyjä artisokkia
1/2 rasiaa rucolaa
Tee näin:
Leikkaa salottisipuli ohuiksi renkaiksi. Lisää se kulhoon yhdessä oliiviöljyn, sitruunamehun ja suolaripauksen kanssa. Anna pikkelöityä 5–10 minuuttia. Täytä sillä välin focaccia: levitä kinkku halki leikatulle leivälle, lisää valutettuja, siivutettuja artisokkia, rucolaa ja salottisipulit. Paina toinen puoli leivästä täytteiden päälle ja kääräise voipaperiin.
Makeaa ja marjaista
Yksi helpoimpia ja nopeimpia ohjeita perinteiselle juustokakulle on käyttää makeutuksena tölkeissä myytävää, kondensoitua maitoa. Tarvitset sen lisäksi vain tuorejuustoa. Täytettä ei tarvitse edes hyydyttää – jääkaapin kylmyys riittää jähmettämään sen. Ohjeesta voi valmistaa yhden perinteisen juustokakun irtopohjavuokaan tai 6–8 erillistä pientä juustokakkua, riippuen käyttämiesi rasioiden tai purkkien koosta.
Vadelmainen limejuustokakku
Ainekset:
250 g Digestive-keksejä
100 g voita
1 tlk (à 300 g) kondensoitua maitoa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 limen mehu ja raastettu kuori
tuoreita vadelmia (tai muita marjoja ja hedelmiä)
syötäviä kukkia, esimerkiksi orvokkeja
Tee näin:
Murskaa keksit ja kaada niiden sekaan sulatettu voi. Sekoita keksit ja voi tasaiseksi massaksi ja painele massa pienten kannellisten purkkien pohjalle. Laita purkit hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.
Vatkaa kondensoitu maito ja tuorejuusto yhteen. Mausta seos limen mehulla ja raastetulla kuorella. Levitä massa purkkeihin tai vuokaan keksimurun päälle. Koristele pinta vadelmilla tai muilla käyttämilläsi marjoilla ja vaihtoehtoisesti myös syötävillä kukilla. Siirrä purkit kylmään jähmettymään ainakin tunniksi. Tarjoa juustokakku esimerkiksi kahvin kera.
Malja kesälle
Pimm’s No.1 on englantilaisten kehittämä, giniä ja hedelmiä sisältävä likööri, jota voi miksata esimerkiksi sitruunalimonadin, inkiväärioluen tai tonicin kanssa. Tuloksena on brittien lempidrinkki Pimm’s Cup, joka tarjoillaan tuoreen mintun, kurkkusiivujen, mansikoiden ja appelsiini- tai sitruunaviipaleiden kera.
Drinkin voi sekoittaa myös parina annoksena suoraan laseihin, mutta jos tarjoat juotavaa monelle, kätevintä on valmistaa juoma osissa kannuun. Lisää jäät vasta laseihin, jotta ne eivät turhaan laimenna juomaa. Mitä tulee jäihin ja tuoreisiin hedelmiin, enemmän on enemmän. Älä kursaile, drinkin on tarkoitus olla koristeissaan hiukan yliampuva, tuoreet raaka-aineet myös lisäävät makua.
Pimm’s Cup
Ainekset:
1 osa Pimm’s No.1 -likööriä
3 osaa inkivääriolutta tai sitruunalimonadia
kurkkua, mansikoita, tuoretta minttua ja appelsiinin tai sitruunan viipaleita
jäitä
Tee näin:
Kaada kannuun 1 osa Pimm's-likööriä ja 3 osaa inkivääriolutta tai sitruunalimonadia. Sekoita. Lisää laseihin jäitä ja viipaloitua kurkkua, mansikkaa ja appelsiinia tai sitruunaa. Kaada juomaseos laseihin ja koristele vielä mintun oksalla. Tarjoa heti.
Tutustu tuotteisiin
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
• Kattaustuotteet Finnish Design Shopissa >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen