Paahdettu kurpitsa tuo makeutta tähän yhden pannun mausteiseen lohturuokaan

Uunipaahdettu kurpitsa yhdessä kikherneiden, halloumin ja lämmittävien mausteiden kanssa on täydellistä lohturuokaa pimeään vuodenaikaan – tarjoten hämärän keskelle samalla toivottua väriterapiaa!

Uunipahdettu kurpitsa
Pohjoisafrikkalaisen keittiön mausteinen makumaailma kohtaa kurpitsan makeuden tässä lämmittävässä ja lohduttavassa reseptissä. Sinisävyiset Barro-kulhot ovat HAYn valikoimasta.

KURPITSA JA KIKHERNEET ovat molemmat mietoja raaka-aineita, joita voi maustaa rohkeasti. Pohjoisafrikkalaisesta keittiöstä tutuksi tullut harissatahna on helppo tapa maustaa jogurttikastike kasviksille, ja yrttinen chermoula-soosi on tässä annoksessa se kaivattu piste iin päälle.

Kurpitsa paahdetaan usein kuorineen lohkottuna, mutta tätä reseptiä varten se kannattaa kuoria. Myskikurpitsa on hyvä valinta, sillä sen ohuet kuoret saa kätevästi pois. Kikherneet saattavat paukkua uunissa, joten kannattaa olla tarkkana pienten räjähtelevien yllätysten varalta, kun nostat pelliä pois uunista.

Myskikurpitsa viipaloituna
Tässä reseptissä kurpitsa paahdetaan ilman kuoria lohkottuna isoiksi, noin kolmen sentin paloiksi. Keittiöveitsi on Heirolin.

Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva chermoula muistuttaa pestoa, mutta on makumaailmaltaan italialaista serkkuaan dynaamisempaa – soossiin tulee mausteita, sitruunanmehua, yrttejä sekä valkosipulia.

Kirpeä, mausteinen ja aromaattinen kastike saa ruoan kuin ruoan maistumaan hyvältä ja sopiikin erityisesti makean kurpitsan seuraan. Jos siis tahdot säästää aikaa ja tehdä vain toisen kastikkeista, kannattaa ehdottomasti kokeilla chermoulaa!

Paahdettu kurpitsa
Pienet kukat voi asettaa näytille myös juomalasiin! Keltainen pikkulasi on HAYn. Suosittua Sukat makkaralla -lasia kannattaa metsästää käytetyn tavaran markkinapaikka Francklyn valikoimista.

Harissajogurtti

Ainekset:

2,5 dl kreikkalaista jogurttia
1–2 tl harissatahnaa
1/2 sitruunan mehu

Tee näin:

Sekoita jogurtti, harissa ja sitruunamehu kulhossa. Maista ja lisää tarvittaessa harissaa, tahnan maku ja tulisuus riippuu käyttämästäsi merkistä.

Chermoula

Ainekset:

1 tl jauhettua korianteria*
1 t tl jauhettua juustokuminaa*
1 ruukku hienonnettua persiljaa
1/2 ruukkua hienonnettua korianteria
1/2 ruukkua hienonnettua minttua
1–2 valkosipulinkynttä
1 sitruunan mehu
1 tuore chili tai 1 tl kuivattuja chilihiutaleita
1 tl suolaa
1 dl oliiviöljyä

Tee näin:

Paahda korianteri ja juustokumina tuoksuvaksi kuivalla paistinpannulla. Hienonna yrtit ja valkosipuli, sekä tuore chili jos käytät sitä. Lisää paahdetut mausteet, chili, suola yrtit ja valkosipuli kulhoon. Purista joukkoon sitruunanmehu ja lisää perään oliiviöljyä. Sekoita ja maista, säädä tarvittaessa suolaa tai happoa. Anna soosin tekeytyä jääkaapissa hetken ennen tarjoamista.

Kurpitsaa, kikherneitä ja halloumia uunissa

Ainekset (neljälle):

700 g kurpitsaa
250 g kypsiä kikherneitä
3 rkl oliiviöljyä
1 tl juustokuminaa*
1 tl jauhettua korianteria*
1 tl savustettua paprikajauhetta
suolaa ja mustapippuria
250 g halloumijuustoa
1 granaattiomena

Tee näin:

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Kuori kurpitsa ja lohko se noin 3 sentin viipaleiksi. Valuta kikherneet. Sekoita mausteet ja öljy isossa kulhossa. Pyörittele kurpitsalohkot öljyssä ja nosta ne uunivuokaan tai leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Pyörittele kikherneet lopussa öljyssä ja kaada seos kurpitsalohkojen päälle tasaisesti.

Paista kasviksia uunissa keskitasolla 15 minuuttia. Ota pois uunista ja sekoita. Lisää halloumiviipaleet päällimmäiseksi ja paista vielä 10–15 minuuttia, kunnes halloumi on ottanut väriä. Tarjoa heti harissajogurtin ja chermoulan kera. Voit myös ripotella granaattiomenan siemeniä annoksen päälle.

*Voit käyttää resepteissä joko kokonaisia korianterin ja juustokuminan siemeniä, jotka paahdetaan pannulla ja murskataan sen jälkeen morttelissa. Jos sinulla on vain jauhettuja mausteita, paahda ne varovasti pannulla tuoksuviksi ja lisää sellaisenaan. Mausteet kannattaa lämmittää pannussa, sillä se avaa kunnolla niiden maut ja muuttaa ruoan makua huomattavasti.

Sopivimmat syyskattaukseen

HAY
Tint-lasit
Iittala
Ultima Thule -juomalasi
Marimekko
Kurre-lautanen
Hem
Monster-tarjotin
HAY
Barro-vati
Arabia
Pastoraali-lautanen
Marimekko
Syksy-lasi
&Tradition
Momento-kaadin

Suvi Kesäläinen

Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.

Katso myös:

Kaikki kattaustuotteet >

Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen

Edellinen juttu
Seuraava juttu




Tilaa Finnish Design Shopin uutiskirje, niin kuulet heti uusista Design Stories -jutuista!

Tilaa uutiskirje

Rakkaudesta hyvään muotoiluun

Design Stories on Finnish Design Shopin oma nettijulkaisu, joka esittelee skandinaavisia koteja, klassikoita ja ajankohtaisia uutuuksia. Tervetuloa viihtymään seurassamme!

Siirry Design Storiesin etusivulle

Osta pohjoismaista muotoilua

Design Storiesin tarjoaa Finnish Design Shop, maailman suurin pohjoismaisen muotoilun verkkokauppa.

Siirry ostoksille Finnish Design Shopiin

Osta ja myy vintageaarteita

Franckly.com on Finnish Design Shopin ylläpitämä ja kuratoima käytettyjen designtuotteiden osto- ja myyntipaikka.

Tutustu Francklyn valikoimaan