Uunipaahdettu kurpitsa yhdessä kikherneiden, halloumin ja lämmittävien mausteiden kanssa on täydellistä lohturuokaa pimeään vuodenaikaan – tarjoten hämärän keskelle samalla toivottua väriterapiaa!
KURPITSA JA KIKHERNEET ovat molemmat mietoja raaka-aineita, joita voi maustaa rohkeasti. Pohjoisafrikkalaisesta keittiöstä tutuksi tullut harissatahna on helppo tapa maustaa jogurttikastike kasviksille, ja yrttinen chermoula-soosi on tässä annoksessa se kaivattu piste iin päälle.
Kurpitsa paahdetaan usein kuorineen lohkottuna, mutta tätä reseptiä varten se kannattaa kuoria. Myskikurpitsa on hyvä valinta, sillä sen ohuet kuoret saa kätevästi pois. Kikherneet saattavat paukkua uunissa, joten kannattaa olla tarkkana pienten räjähtelevien yllätysten varalta, kun nostat pelliä pois uunista.
Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva chermoula muistuttaa pestoa, mutta on makumaailmaltaan italialaista serkkuaan dynaamisempaa – soossiin tulee mausteita, sitruunanmehua, yrttejä sekä valkosipulia.
Kirpeä, mausteinen ja aromaattinen kastike saa ruoan kuin ruoan maistumaan hyvältä ja sopiikin erityisesti makean kurpitsan seuraan. Jos siis tahdot säästää aikaa ja tehdä vain toisen kastikkeista, kannattaa ehdottomasti kokeilla chermoulaa!
Harissajogurtti
Ainekset:
2,5 dl kreikkalaista jogurttia
1–2 tl harissatahnaa
1/2 sitruunan mehu
Tee näin:
Sekoita jogurtti, harissa ja sitruunamehu kulhossa. Maista ja lisää tarvittaessa harissaa, tahnan maku ja tulisuus riippuu käyttämästäsi merkistä.
Chermoula
Ainekset:
1 tl jauhettua korianteria*
1 t tl jauhettua juustokuminaa*
1 ruukku hienonnettua persiljaa
1/2 ruukkua hienonnettua korianteria
1/2 ruukkua hienonnettua minttua
1–2 valkosipulinkynttä
1 sitruunan mehu
1 tuore chili tai 1 tl kuivattuja chilihiutaleita
1 tl suolaa
1 dl oliiviöljyä
Tee näin:
Paahda korianteri ja juustokumina tuoksuvaksi kuivalla paistinpannulla. Hienonna yrtit ja valkosipuli, sekä tuore chili jos käytät sitä. Lisää paahdetut mausteet, chili, suola yrtit ja valkosipuli kulhoon. Purista joukkoon sitruunanmehu ja lisää perään oliiviöljyä. Sekoita ja maista, säädä tarvittaessa suolaa tai happoa. Anna soosin tekeytyä jääkaapissa hetken ennen tarjoamista.
Kurpitsaa, kikherneitä ja halloumia uunissa
Ainekset (neljälle):
700 g kurpitsaa
250 g kypsiä kikherneitä
3 rkl oliiviöljyä
1 tl juustokuminaa*
1 tl jauhettua korianteria*
1 tl savustettua paprikajauhetta
suolaa ja mustapippuria
250 g halloumijuustoa
1 granaattiomena
Tee näin:
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Kuori kurpitsa ja lohko se noin 3 sentin viipaleiksi. Valuta kikherneet. Sekoita mausteet ja öljy isossa kulhossa. Pyörittele kurpitsalohkot öljyssä ja nosta ne uunivuokaan tai leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Pyörittele kikherneet lopussa öljyssä ja kaada seos kurpitsalohkojen päälle tasaisesti.
Paista kasviksia uunissa keskitasolla 15 minuuttia. Ota pois uunista ja sekoita. Lisää halloumiviipaleet päällimmäiseksi ja paista vielä 10–15 minuuttia, kunnes halloumi on ottanut väriä. Tarjoa heti harissajogurtin ja chermoulan kera. Voit myös ripotella granaattiomenan siemeniä annoksen päälle.
*Voit käyttää resepteissä joko kokonaisia korianterin ja juustokuminan siemeniä, jotka paahdetaan pannulla ja murskataan sen jälkeen morttelissa. Jos sinulla on vain jauhettuja mausteita, paahda ne varovasti pannulla tuoksuviksi ja lisää sellaisenaan. Mausteet kannattaa lämmittää pannussa, sillä se avaa kunnolla niiden maut ja muuttaa ruoan makua huomattavasti.
Sopivimmat syyskattaukseen
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen