Hyvästit vihiksille, valmispizzoille ja muulle rempparuualle! Muotoilijapari Saanan ja Ollin kauniissa keittiössä Turussa kokataan ilman kiirettä ja rentoudutaan yhdessä ystävien kanssa.
Asukkaat:
Saana ja Olli -nimellä tunnettu muotoilijapari Saana Sipilä ja Olli Sallinen, jotka asuvat vuonna 1914 rakennetussa entisessä Ristimäen koulussa Turussa. Koulun opettajanasunto oli Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen lapsuudenkoti. Nykyiset asukkaat nimesivät talon Toukolaaksoksi. Kaksikon ruokafilosofia on: ”Avoin mieli ja juureva ote ovat parhaita aseita keittiössä.”
REMONTTIPÖLY JA HIOMAKONEEN melu kantautuvat ovelle. Muotoilija Saana Sipilä kurkistaa suojamuovien takaa ja viittilöi astumaan tulevan eteisen läpi keittiöön.
Saana ja hänen avopuolisonsa ja työparinsa Olli Sallinen remontoivat yli satavuotiasta koulua kahdeksi kodiksi yhdessä ystäväpariskunnan kanssa. Tänään remonttihaalarit ripustetaan kuitenkin naulaan, kun pariskunta valmistaa naapureille höyrytettyjä gua bao -sämpylöitä.
Hiljattain valmistuneessa keittiössä sämpylät kohoavat takkatulen lämmössä samalla, kun kahvi porisee valmiiksi suvun vanhassa perkolaattorissa.
”Meitä kiinnostaa primitiivinen ruuanlaitto. Meillä ei ole mikroa tai muita ylimääräisiä sähkölaitteita tehosekoitinta lukuun ottamatta. Majoneesia varten lainasimme sauvasekoittimen naapureilta”, Olli kertoo.
Työnjako on selvä: Saana kokkaa ja Olli avustaa. Saana kiinnostui ruuanlaitosta jo pienenä. Esikuva oli oma äiti, joka oli tuolloin kasvissyöjä ja harrasti kokeiluja. Saana kehitteli omia reseptejään ja valmisti kaverinsa kanssa naapureille illallisia.
Pariskunta on ollut runsaat kymmenen vuotta vegaaneja. Arkisin työhuoneen keittiössä valmistuvat nopeat wokit ja salaatit. Viikonloppuisin kotikeittiössä häärii monta kokkia, kun ystävät ja naapurit ovat koolla.
”Järjestämme naapureiden kanssa taloyhtiön yhteisiä sunnuntaibrunsseja.”
”Ruoka on keskeinen osa yhdessäoloa. Illanvietto alkaa usein meillä ruokaa laittaessa, ja järjestämme naapureiden kanssa taloyhtiön yhteisiä sunnuntaibrunsseja.”
Remontin aikana pari helpotti elämää pikaruuilla. Varsinkin aluksi työt etenivät vihisten, eli lihattomien lihisten, voimalla.
Kuten Saanan ja Ollin kuoseissa, myös heidän lempiruuissaan yhdistyvät minimalismi ja paluu juurille. Bravuureita ovat kesärullat, sushi ja itse tehdyt maissitortillat. Myös perinteiset suomalaiset ruuat, kuten perunamuusi ja kaalikeitto, maistuvat. Yrttejä ja vihanneksia he poimivat Toukolaaksoksi nimeämänsä talon puutarhasta.
”Meillä on tapana kattaa pöytä silloinkin, kun syömme kahdestaan.”
Maun lisäksi pari arvostaa esteettisyyttä. Huolellinen esillepano juurruttaa hetkeen ja saa arvostamaan makuja ja raaka-aineita. Saana väkertää koristeita arkisalaattiinkin.
”Meillä on tapana kattaa pöytä silloinkin, kun syömme kahdestaan. Se tekee ruokailuhetkestä erityisen.
Saanan ja Ollin reseptit:
Friteerattu tofu
Ainekset:
400 g tofua
1 ½ dl kasvimaitoa
1 rkl dijoninsinappia
1 tl paprikaa
½ tl suolaa
1 ½ dl vehnäjauhoa
3 dl pankojauhoja
rapsiöljyä friteeraukseen
Tee näin:
1. Viipaloi tofu siivuiksi.
2. Sekoita yhteen maito, sinappi, paprika, suola ja vehnäjauho.
3. Laita pankojauho lautaselle.
4. Lämmitä öljy 180 asteeseen. Upota tofut ensin tahnaan, sitten pankojauhoihin ja lopuksi aseta ne pannulle.
5. Friteeraa kullanruskeaksi noin 2 minuuttia per puoli.
Höyrytetyt gua bao -sämpylät (25 kpl)
Ainekset:
1 tl kuivahiivaa
2 dl kylmää vettä
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
½ rkl suolaa
¼ tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa
½ dl rypsiöljyä
Tee näin:
1. Sekoita ainekset karkeaksi massaksi ja vaivaa kymmenisen minuuttia, kunnes taikina irtoaa helposti kulhon reunoista.
2. Peitä liinalla ja anna kohota noin 1½ tuntia vedottomassa ja lämpimässä paikassa.
3. Kaada kohonnut taikina pöydälle ja vaivaa hetken. Leikkaa taikina kahteen osaan ja rullaa pötköiksi.
4. Leikkaa pötköistä golfpallon kokoisia paloja. Pyöräytä palat palloiksi ja anna kohota liinan tai kelmun alla noin ½ tuntia.
5. Leikkaa leivinpaperista jokaiselle leivälle oma arkki, jonka koko on noin 10 × 10 cm. Paperi estää leipää tarttumasta höyrytysastian pohjaan kypsennyksen aikana.
6. Litistä taikinapallo kämmenellä ja kauli siitä noin 10 cm:n pituiset ovaalit leivät. Taita ovaali puoliksi ja aseta leikkaamasi leivinpaperin palan päälle. Toista lopuilla sämpylöillä.
7. Peitä leivät taas tuorekelmulla ja anna kohota noin ½ tuntia.
8. Höyryttämiseen voit käyttää siivilää, höyrytyskattilaa tai -koria, jos sellainen löytyy.
9. Keitä reilusti vettä ja höyrytä 3–4 leipää kerralla noin 10 minuutin ajan. Voit höyryttää useamman kerralla, jos on tilaa.
Marinoitu kurkku
Ainekset:
1 kurkku
1 dl riisiviinietikkaa
3 rkl soijaa
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl sokeria
Tee näin:
1. Leikkaa kurkku siivuiksi kulhoon ja lisää muut ainekset.
2. Sekoita hyvin ja anna maustua hetki.
Matcha-kookosjäätelöt
Ainekset:
2 tl matcha-jauhetta
1 tlk kookosmaitoa
3/4 dl vaahterasiirappia
Tee näin:
1. Vatkaa kookosmaito tasaiseksi kulhossa.
2. Sekoita matcha-jauhe pienessä kulhossa kasvimaitoon.
3. Kaada sekoitus kookosmaidon joukkoon. Lisää joukkoon vaahterasiirappi ja sekoita tasaiseksi.
4. Kaada jäätelömuotteihin ja anna jäätyä vähintään 5 tuntia.
5. Tarjoillessa voit sirotella jäätelöiden päälle hieman matchaa koristeeksi.
Kurkku-limetti-mehujäät
Ainekset:
2 kurkkua
3 limetin mehu
3/4 dl vaahterasiirappia
ohuita limettisiivuja
Tee näin:
1. Tee kurkuista mehua mehulingolla tai vaihtoehtoisesti tehosekoittimen tai sauvasekoittimen ja siivilän avulla.
2. Sekoita joukkoon puristettu limetinmehu ja siirappi.
3. Kaada jäätelömuotteihin. Lisää joka muottiin yksi limetinsiivu.
4. Vie pakastimeen ja anna jäätyä vähintään 5 tuntia.
Saana ja Ollin tuotteita
Katso myös:
• Kaikki Saanan ja Ollin tuotteet >
Teksti: Anu Välilä Kuvat: Suvi Kesäläinen
Juttu on julkaistu alun perin Avotakassa.