Peruna taipuu monenlaiseen makuun ja on varsinainen ruokamaailman moniottelija. Kokeile perunaa ennakkoluulottomasti esimerkiksi valkoiseen pizzaan ja aasialaishenkisiin lyttypottuihin, tai paahda perunaa muistuttavaa bataattia höysteiden kanssa uunissa herkulliseksi.
ALKUKEVÄT VOI TUNTUA ankealta kauppojen vihannesosastoilla, mutta silloin kannatta kääntää katse nuupahtaneesta lehtisalaatista juureksiin. Kotoisen perunan suosiota ovat viime vuosina koetelleet muotidieetit ja muut trendikasvikset, mutta turhaan. Peruna on loistava raaka-aine: sen mieto maku sopii yhteen melkein minkä tahansa mausteen tai höysteen kanssa, ja se on edullinen, hyvin säilyvä ja helppo kasvis valmistaa.
Perunasta on nykyään saatavilla monia kiinnostavia lajikkeita, ja vaihtelua halutessaan voi kokeilla vaikka sinisiä tai punaisia perunoita. Myös bataatti on hyvä vaihtoehto perinteisiin perunaresepteihin, sillä sen mieto ja makea maku sopii moneen ruokaan.
Lyttypotut, soijamajoneesi ja pikkelöidyt retiisit (2–3 henkilölle)
Lyttyperunat ovat kirjaimellisesti lyttyyn painettuja, keitettyjä perunoita, jotka paahdetaan uunissa. Perunoiden sisus jää pehmeäksi ja kermaiseksi, ja samalla niiden pinta tulee rapeaksi ja herkulliseksi, koska lytättynä perunassa on maksimaalisen paljon rapsakoituvaa pinta-alaa.
Lyttyperunat voi tehdä jo valmiiksi keitetyistä perunoista, jolloin tämä on myös hyvä hävikkiruoka. Aasialaishenkiset lisukkeet valmistuvat samalla, kun perunat rapeutuvat uunissa. Kirpeät retiisit ja suolainen soijamajoneesi antavat sopivaa vauhtia miedolle perunalle.
Perunat:
1 kg pieniä perunoita
1 dl rypsiöljyä
1–2 valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua inkivääriä
1/2 tl suolaa
Soijamajoneesi:
2 dl majoneesia
1/2 tl paahdettua seesamiöljyä
2–3 rkl soijakastiketta
Pikapikkelöidyt retiisit:
1 nippu retiisejä
1 dl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
Tarjoiluun paahdettuja seesaminsiemeniä, retiisien lehtitupsuja, kevätsipulia.
Tee näin:
Keitä perunat melkein kypsäksi kevyesti suolatussa vedessä. Jäähdytä ja kuivaa hyvin, sillä märkä peruna ei rapsakoidu. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Päällystä pelti leivinpaperilla ja kaada perunat siihen. Lyttää jokainen peruna varovasti kädellä littanaksi.
Sekoita kulhossa raastettu valkosipuli, inkivääri, öljy ja suola. Levitä seos perunoille. Paahda noin 15–20 minuuttia, tai kunnes perunat ovat saaneet väriä.
Valmista majoneesi sekoittamalla kaikki ainekset yhteen.
Leikkaa retiisit puoliksi tai neljään osaan koosta riippuen. Sekoita ne etikan, suolan ja sokerin kanssa kulhossa ja nosta hetkeksi kylmään tekeytymäään.
Tarjoa perunat kuumana soijamajoneesin ja retiisien kera. Ripottele perunoille seesaminsiemeniä, hienonnettua kevätsipulia ja halutessasi myös retiisien lehtiä.
Valkoinen perunapizza (2–3 henkilölle)
Pizza on parhaimmillaan vain muutaman täytteen kera. Valkoinen pizza valmistetaan ilman tomaattikastiketta, ja mehevyyttä voi tuoda esimerkiksi ranskankermalla. Ohuen ohuet perunaviipaleet saavat potkua chilistä ja rosmariinista.
Pizzaan voi lisätä höysteitä myös sen tultua uunista. Tässä ohjeessa rapsakkuutta ja makeutta antavat ohueksi höylätyt, näyttävät raitajuuret, mutta myös perinteisempi rucola tuo raikkautta ja tekstuuria.
Pohja:
3,5 dl jauhoja
1 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
2 dl vettä
Täytteet:
1 prk (à 150 g) ranskankermaa
1 dl pecorino-juustoa raastettuna
1–2 perunaa
1 raitajuuri
1 chili
tuoretta rosmariinia
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä
Tee näin:
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vesi sekoittaen vain sen verran, että aineksista tulee taikina. Peitä ja kohota taikinaa yön yli jääkaapissa tai muutama tunti huoneenlämmössä.
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Päällystä pelti leivinpaperilla ja ripottele siihen jauhoja. Tipauta taikina leivinpaperille ja levittele se käsillä pyöreähköksi pohjaksi – älä kauli jotta pohjasta ei tule kivikova lätyskä. Kohota pohjaa liinan alla noin puoli tuntia.
Siivuta sillä välin peruna ja raitajuuri ohuen ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla tai terävällä veitsellä. Silppua chili ja rosmariini.
Levitä ranskankerma taikinan päälle pohjimmaiseksi ja ripottele juusto sen päälle. Levitä perunaviipaleet lomittain ja ripottele päälle chilit ja rosmariinit. Mausta suolalla, mustapippurilla ja oliiviöljyllä. Paista pizzaa uunin alaosassa noin 15 minuuttia tai kunnes reunat ovat ottaneet väriä.
Asettele ennen tarjoilua raitajuuret pizzan päälle ja raasta lisää pecorinoa.
Uunibataatti paahdetulla tomaatilla ja fetalla (2–3 henkilölle)
Uuniperuna on klassikkoherkku, jonka voi valmistaa vaihtelun vuoksi myös bataatista. Tämä ruoka valmistuu helposti uunissa. Tomaatit tuovat bataattiin mehevyyttä ja suolainen, uunissa vastustamattomaksi muuttuva feta tuo makeaan bataattiin sen kaipaamaa suolaisuutta. Bataateista kannattaa valita pienet yksilöt, koska ne valmistuvat uunissa nopeammin.
Ainekset:
2–3 pienehköä bataattia (1 per henkilö)
2–3 tomaattia
1 pkt (200 g) fetaa
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
Tee näin:
Pese ja kuivaa bataatit, töki niihin veitsellä muutama reikä. Paahda bataatteja uunissa leivinpaperin päällä 150 asteessa noin 45 minuutin ajan, tai kunnes ne tuntuvat pehmeältä. Kun bataatit ovat melkein kypsiä, ota pelti hetkeksi pois uunista ja nosta siihen lohkoiksi leikatut tomaatit ja feta.
Mausta tomaatit suolalla ja rouhi fetan ja tomaattien päälle mustapippuria ja lorauta kruunuksi oliiviöljyä. Nosta lämpö 225 asteeseen ja paahda 10 minuuttia, kunnes tomaatit ovat mehustuneet ja feta on ottanut kevyesti väriä.
Halkaise kuumat bataatit varovasti veitsellä ja annostele niihin tomaatteja ja murustettua fetaa. Nauti heti esimerkiksi vihreän salaatin kanssa.
Tutustu tuotteisiin
Katso myös:
• Kaikki kattaustuotteet Finnish Design Shopissa >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen