Matcha-valkosuklaalohkot, ruusuvedellä maustetut ghriba-pikkuleivät sekä verrattomat, vegaaneillekin sopivat seesamitryffelit ja kookos-mangotryffelit vievät kielen mennessään.
SYÖTÄVÄT LAHJAT OVAT täydellisiä niille, joilla tuntuu olevan jo kaikkea. Hanki kauniita rasioita, pakkaa herkut silkkipaperiin ja anna lahjaksi itse tehty makeislajitelma. Yhdysvalloissa läheisiä muistetaan usein kotona leivotulla cookie boxilla eli keksilaatikolla. Voit hyödyntää samaa ideaa näiden reseptien kanssa.
Ghribat ovat pohjois-afrikkalaisia pikkuleipiä, jotka maustetaan kukkaisvesillä. Niiden taikinassa on myös paljon pähkinää, mikä tekee kekseistä erityisen pehmeitä ja koukuttavia. Yleensä käytetään manteleita, mutta voit korvata ne esimerkiksi saksanpähkinöillä tai pistaasipähkinöillä. Etnisissä kaupoissa myydään ruusu- ja appelsiininkukkavettä, jotka antavat ghoriba-kekseille niiden kevyen, parfyymisen maun. Joulun kunniaksi reseptiin on lisätty ripaus kardemummaa.
Syötävien joululahjojen tekemiseen löytyy paras fiilis, kun juot samalla kuumaa glögiä ja kuuntelet joululauluklassikoita – tunnelma on tärkeää.
Mukana on myös kaksi vegaanista versiota perinteisestä suklaatryffelistä. Ohjeet ovat toistensa peilikuvat: tumma tryffeli on intensiivinen, aavistuksen kitkerä ja vahva, kun taas valkoinen tryffeli on makea, lempeä ja mieto. Tumman tryffelin tahini ja suklaa sopivat hyvin yhteen, ja sormisuola tuo esiin tumman suklaan makeuden. Kuivattu mango taas leikkaa valkoisen tryffelin makeutta, mutta jos vierastat kuivattua hedelmää tryffelin sisällä, tryffelin voi kieritellä kookoshiutaleiden sijaan myös mangojauheessa.
Reseptien yksinkertaisin, mutta näyttävin makeinen on japanilaisella matcha-teellä maustettu valkoinen suklaa. Sulatettu suklaa levitetään leivinpaperille ja koristellaan ennen kuin se ehtii jähmettyä. Valmis levy lohkotaan paloiksi. Valkoinen suklaa on makeaa, ja sopivasti kitkerä matcha sopii sen pariksi täydellisesti.
Syötävien joululahjojen tekemiseen löytyy paras fiilis, kun juot samalla kuumaa glögiä ja kuuntelet joululauluklassikoita – tunnelma on tärkeää. Kannattaa myös varata tarpeeksi aikaa, sillä tryffelimassa jähmettyy verkkaisesti ja liian pehmeää suklaata on hankala muotoilla.
Kotitekoiset makeiset on hyvä säilyttää viileässä, koska ne sulavat herkästi huoneenlämmössä.
Jouluherkkujen reseptit:
Kardemumma-ghribat (15 kpl)
Ainekset:
4 dl mantelijauhoa
1 dl vehnäjauhoa
3/4 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
2 kananmunaa
25 g voita
1 tl ruusu- tai appelsiininkukkavettä
1,5 dl tomusokeria
Tee näin:
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Päällystä uunipelti leivinpaperilla. Lisää mantelijauho, vehnäjauho, sokeri, leivinjauhe, kardemumma, munat ja sulatettu voi kulhoon. Kaada joukkoon ruusu- tai appelsiininkukkavesi ja sekoita tahmeaksi taikinaksi.
Lisää tomusokeri pieneen kuppiin. Ota taikinasta ruokalusikallinen, pyöritä se kosteilla käsillä palloksi, dippaa tomusokeriin niin, että pallo on sokerin peitossa ja laita pellille. Pyörittele koko taikina samalla tavalla palloiksi ja litistä niitä lopuksi kevyesti. Paista 15 minuuttia ja jäähdytä. Keksit säilyvät parhaiten ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa.
Kookos-mangotryffelit (20 kpl)
Ainekset:
100 g cashewpähkinävoita
1 dl tomusokeria
1/2 dl kookoskermaa
1 tl vaniljauutetta
2 rkl kaakaovoita
50 g kuivattuja mangoviipaleita
2 dl kookoshiutaleita
Tee näin:
Mittaa pähkinävoi, tomusokeri, kookoskerma ja vanilja kulhoon. Sulata kaakaovoi miedolla lämmöllä pienessä kattilassa ja kaada muiden ainesten sekaan. Sekoita huolellisesti ja anna massan jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ajan.
Ota nokare massaa kämmenelle, piilota sen keskelle palanen mangoa ja pyöritä palloksi. Kierittele tryffelit kookoshiutaleissa ja asettele halutessasi pieniin muffinivuokiin. Tryffelimassa on helposti sulavaa, eli työskentele ripeästi ja säilytä tryffelit kylmässä.
Seesamitryffelit (20 kpl)
Ainekset:
200 g tummaa suklaata (vegaaninen)
100 g tahinia
1 dl tummaa kaakaojauhetta
koristeluun sormisuolaa ja paahdettuja seesaminsiemeniä
Tee näin:
Sulata tumma suklaa joko mikrossa tai vesihauteessa. Varmista, että tahini on huoneenlämpöistä, mittaa se kulhoon ja sekoita pehmeäksi. Kaada joukkoon tarvittaessa tilkka lämmintä vettä. Lisää sulatettu suklaa tahinin joukkoon ja sekoita huolellisesti.
Anna tryffeliseoksen jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ajan, kunnes saat muotoiltua siitä helposti pikkuruisia palloja. Jos suklaamassa on liian kauan kylmässä, se muuttuu kivikovaksi ja saat käyttää hartiavoimia sen muovaamiseen. Kieritä tryffelit kaakaojauhossa ja koristele sormisuolalla ja seesaminsiemenillä.
Matcha-valkosuklaalohkot
Ainekset:
250 g valkosuklaata
2–3 rkl matcha-jauhetta
Päälle kookoshiutaleita, syötäviä kukkia, kuivattuja hedelmiä jne.
Tee näin:
Sulata valkosuklaa varovasti vesihauteessa. Levitä leivinpaperi uunipellin päälle. Ota kolme ruokalusikallista valkosuklaata pieneen kulhoon ja sekoita siihen matcha-jauhe. Valuta loput valkosuklaasta leivinpaperin päälle ja levitä ripeästi ohueksi kerrokseksi. Tiputtele matchalla maustettu suklaa ympäri levitettyä valkosuklaata ja pyörittele kahdeksikkoja veitsen kärjellä, jotta pinta marmoroituu. Koristele ennen kuin suklaa jähmettyy. Siirrä pelti kylmään noin tunniksi, leikkaa sitten paloiksi ja säilytä suklaa jääkaapissa.
Inspiroidu tyylistä
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
• Joulun kattaustuotteet Finnish Design Shopissa >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen