Ilmojen viilentyessä ja iltojen pimentyessä voi vihdoin kaivaa esiin jauhopussin ja ryhtyä leipomaan. Yksi syksyn parhaista sesonkihedelmistä on luumu, joka sopii tähän makeaan piirakkaan täydellisesti.
FRANGIPANE ON RANSKALAINEN termi leivonnaisissa käytettävälle manteliseokselle. Se kuulostaa sanana hienolta, mutta koostuu käytännössä vain muutamasta arkisesta raaka-aineesta: mantelijauhosta, voista sekä sokerista muodostuvasta mantelitahnasta.
Ainesosat parantavat leivonnaisten koostumusta, sillä mantelijauho imee itseensä kosteutta ja toimii näin eristeenä hedelmien ja piirakkataikinan välissä saaden leivonnaisen pysymään rapeana. Ja totta kai ne tuovat mukanaan myös makua, koostuuhan täyte voista ja sokerista – ei ole näitä kahta voittanutta!
Piirakan luumut voi korvata myös muilla sesonkiherkuilla kuten puolukoilla, karpaloilla, omenoilla tai päärynöillä. Jos käytät esimerkiksi päärynöitä, hapokkaat ja kiinteät hedelmät ovat parhaita, sillä ylikypsät hedelmät muuttuvat piirakassa auttamatta mössöksi.
Voit tehdä ohjeen taikinan joko piirakkavuokaan tai "galettena" eli leivinpaperin päälle kaulittuna pohjana. Molemmat tavat ovat enemmän kuin hyviä, mutta galette on ehkä hitusen suoraviivaisempi: silloin ei tarvitse miettiä vuoan kokoa, sen voitelemista tai piirakan kaivamista vuoasta ulos. Galette myös sallii rustiikkisemman ja vapaamman ulkomuodon.
Luumu-frangipane piirakka (noin 8 annosta)
3,5 dl jauhoja
150 g voita
1 dl kreikkalaista jogurttia
1/2 tl suolaa
2-3 rkl jäävettä
100 gr voita
1,5 dl tomusokeria
1 vaniljatanko tai 1 tl vaniljasokeria
2 munaa
3 rkl vehnäjauhoja
80 g (1 pss) mantelijauhetta
500 g luumuja
1 rkl maissitärkkelystä
1 muna
1 rkl sokeria
Tee näin:
Raasta kylmä voi jauhoihin raastimen karkealla terällä ja nypi ainekset nopeasti yhteen. Lisää jogurtti ja jäävesi taikinaan ja muotoile siitä kevyesti vaivaamalla pallo kelmun sisälle. Laita taikina jääkaappiin noin tunniksi.
Sekoita täyte vaahdottamalla sokeri ja voi kulhossa. Lisää vanilja ja munat yksitellen vatkaten hyvin välissä. Sekoita varovasti mukaan mantelijauho ja vehnäjauho. Siirrä frangipane jääkaappiin noin tunniksi.
Huuhdo luumut ja poista kivi. Viipaloi luumut kulhoon ja sekoita niihin maissitärkkelys. (Jos haluat asetella luumut erityisen kauniisti, puolita ne ja viipaloi ohuesti pitäen puolikkaan muoto kasassa. Nosta viipaloidut puolikkaat lautaselle, johon olet ripotellut maissitärkkelystä.)
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Ota taikina 15 minuuttia ennen leipomista pois jääkaapista, jotta sitä on helpompi muokata. Kaulitse taikina vehnäjauhojen avulla ohueksi (1/2 cm) pyöreäksi levyksi ja nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille (pyöräytä taikina kaulimen ympärille, jotta se ei repeä). Levitä frangipane taikinalevylle, jättäen levyn reunaan 5 senttiä tyhjää. Levitä luumut haluamaasi muotoon frangipanen päälle. Käännä reunat täytteen päälle ja voitele ne kananmunalla. Ripottele päälle sokeria. Paista piirakkaa noin 45 minuuttia tai kunnes reunat ovat kullanruskeat.
Tarjoa piirakka hieman jäähtyneenä joko sellaisenaan tai esimerkiksi jäätelön kera.
Kotileipurin luottotuotteet
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen