Frangipane on erikoinen sana, joka kätkee taakseen syksyn herkullisimman leivonnaisen

Ilmojen viilentyessä ja iltojen pimentyessä voi vihdoin kaivaa esiin jauhopussin ja ryhtyä leipomaan. Yksi syksyn parhaista sesonkihedelmistä on luumu, joka sopii tähän makeaan piirakkaan täydellisesti.

Syksy kaipaa kylkeensä hieman herkkuja! Tarjoile piiras Heirolin Twist-lautaselta ja kiehauta kahvit Bialettin espresso-pannussa. Pannunalunen on Muuton, kahvikuppi Lokal Helsingin ja pikkulusikka HAYn.

FRANGIPANE ON RANSKALAINEN termi leivonnaisissa käytettävälle manteliseokselle. Se kuulostaa sanana hienolta, mutta koostuu käytännössä vain muutamasta arkisesta raaka-aineesta: mantelijauhosta, voista sekä sokerista muodostuvasta mantelitahnasta.

Ainesosat parantavat leivonnaisten koostumusta, sillä mantelijauho imee itseensä kosteutta ja toimii näin eristeenä hedelmien ja piirakkataikinan välissä saaden leivonnaisen pysymään rapeana. Ja totta kai ne tuovat mukanaan myös makua, koostuuhan täyte voista ja sokerista – ei ole näitä kahta voittanutta!

Voi, sokeri ja sesonkihedelmät muodostavat tämän herkullisen frangipanen pohjan. Uunikinnas on ferm LIVINGin ja nuolija Heirolin.

Piirakan luumut voi korvata myös muilla sesonkiherkuilla kuten puolukoilla, karpaloilla, omenoilla tai päärynöillä. Jos käytät esimerkiksi päärynöitä, hapokkaat ja kiinteät hedelmät ovat parhaita, sillä ylikypsät hedelmät muuttuvat piirakassa auttamatta mössöksi.

Taikinan voi piirakkavuoan sijaan kaulia myös rennosti leivinpaperin päälle.

Voit tehdä ohjeen taikinan joko piirakkavuokaan tai "galettena" eli leivinpaperin päälle kaulittuna pohjana. Molemmat tavat ovat enemmän kuin hyviä, mutta galette on ehkä hitusen suoraviivaisempi: silloin ei tarvitse miettiä vuoan kokoa, sen voitelemista tai piirakan kaivamista vuoasta ulos. Galette myös sallii rustiikkisemman ja vapaamman ulkomuodon.

Piirakka maistuu makoisalta joko sellaisenaan tai jäätelön kanssa tarjoiltuna.

Luumu-frangipane piirakka (noin 8 annosta)

3,5 dl jauhoja
150 g voita
1 dl kreikkalaista jogurttia
1/2 tl suolaa
2-3 rkl jäävettä

100 gr voita
1,5 dl tomusokeria
1 vaniljatanko tai 1 tl vaniljasokeria
2 munaa
3 rkl vehnäjauhoja
80 g (1 pss) mantelijauhetta

500 g luumuja
1 rkl maissitärkkelystä
1 muna
1 rkl sokeria

Tee näin:

Raasta kylmä voi jauhoihin raastimen karkealla terällä ja nypi ainekset nopeasti yhteen. Lisää jogurtti ja jäävesi taikinaan ja muotoile siitä kevyesti vaivaamalla pallo kelmun sisälle. Laita taikina jääkaappiin noin tunniksi.

Sekoita täyte vaahdottamalla sokeri ja voi kulhossa. Lisää vanilja ja munat yksitellen vatkaten hyvin välissä. Sekoita varovasti mukaan mantelijauho ja vehnäjauho. Siirrä frangipane jääkaappiin noin tunniksi.

Huuhdo luumut ja poista kivi. Viipaloi luumut kulhoon ja sekoita niihin maissitärkkelys. (Jos haluat asetella luumut erityisen kauniisti, puolita ne ja viipaloi ohuesti pitäen puolikkaan muoto kasassa. Nosta viipaloidut puolikkaat lautaselle, johon olet ripotellut maissitärkkelystä.)

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Ota taikina 15 minuuttia ennen leipomista pois jääkaapista, jotta sitä on helpompi muokata. Kaulitse taikina vehnäjauhojen avulla ohueksi (1/2 cm) pyöreäksi levyksi ja nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille (pyöräytä taikina kaulimen ympärille, jotta se ei repeä). Levitä frangipane taikinalevylle, jättäen levyn reunaan 5 senttiä tyhjää. Levitä luumut haluamaasi muotoon frangipanen päälle. Käännä reunat täytteen päälle ja voitele ne kananmunalla. Ripottele päälle sokeria. Paista piirakkaa noin 45 minuuttia tai kunnes reunat ovat kullanruskeat.

Tarjoa piirakka hieman jäähtyneenä joko sellaisenaan tai esimerkiksi jäätelön kera.

Kotileipurin luottotuotteet 

Saana ja Olli
Kaukana kotoa -patakinnas
Marimekko
Pieni Unikko -pannulappu
Arabia
Uunikokki-piirakkavuoka
Muuto
Groove-pannunalusta
Heirol
Twist-piirakkavuoka
FDB Møbler
V27 Ildpot -vuoka
Heirol
Royal Pearl -nuolija-lusikka
Marimekko
Pieni Unikko -esiliina

Suvi Kesäläinen

Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.

Katso myös:

Kaikki kattaustuotteet >

Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen

Edellinen juttu
Seuraava juttu




Tilaa Finnish Design Shopin uutiskirje, niin kuulet heti uusista Design Stories -jutuista!

Tilaa uutiskirje

Rakkaudesta hyvään muotoiluun

Design Stories on Finnish Design Shopin oma nettijulkaisu, joka esittelee skandinaavisia koteja, klassikoita ja ajankohtaisia uutuuksia. Tervetuloa viihtymään seurassamme!

Siirry Design Storiesin etusivulle

Osta pohjoismaista muotoilua

Design Storiesin tarjoaa Finnish Design Shop, maailman suurin pohjoismaisen muotoilun verkkokauppa.

Siirry ostoksille Finnish Design Shopiin

Osta ja myy vintageaarteita

Franckly.com on Finnish Design Shopin ylläpitämä ja kuratoima käytettyjen designtuotteiden osto- ja myyntipaikka.

Tutustu Francklyn valikoimaan