Meksikolainen maissikeitto, uuniperunat skagentäytteellä ja caesarsalaatti lehtikaalista ja kikherneistä ovat päivitettyjä versioita suosikkiresepteistä ja sopivat oivallisesti lounaaksi. Helppoa, maukasta ja vegaanista!
TÄNÄ LIHATTOMANA LOKAKUUNA voit valita, näetkö hieman vaivaa viikonloppuna vai avaatko maanantaina kiireessä valmisnuudelipussin. Meal prepping on trendannut ruokamaailmassa jo pitkään, eikä turhaan. Ruoan valmistaminen ja raaka-aineiden valmistelu vaatii hiukan aikaa, mutta kun sen suunnittelee ja tekee kerralla etukäteen, säästää lopulta aikaa, rahaa ja itseään. Nämä kolme vegaanista reseptiä on helppo valmistella etukäteen ja lämmittää nopeasti lounaalle.
Maissikeitto maustetaan vaihteeksi meksikolaisittain, ja se saa kevyttä potkua jalapenosta. Meksikossa syödään perinteistä, kuivatusta ja lipeällä käsitellystä maissista valmistettua posolea, mutta sen raaka-aineita on hankala löytää pienemmistä marketeista. Posolen herkullisuus piilee osittain siinä, että sen päälle ladotaan esimerkiksi tortillasipsejä, ohueksi suikaloitua keräkaalia ja sipulia, avokadoa, retiisejä ja tuoretta korianteria. Nämä rikastuttavat myös säilykemaissista tehtyä keittoa ja tuovat soseutettuun soppaan tekstuuria.
Uuniperuna katkaraputäytteellä on jokaisen kanttiinin lounasklassikko. Vegaaninen skagen ei kalpene rapujen puutteesta: kun käytät täytteessä raastettua savutofua ja paljon tuoretta tilliä, saat siihen oikeanlaista makua. Merilevästä valmistettu mäti on edullista, ja sillä kehtaa herkutella myös arkena.
Vegaaninen skagen ei kalpene rapujen puutteesta.
Voit päättää perunan koon itse: perinteinen annos koostuu yhdestä isosta perunasta, mutta rapeaksi paahtunutta kuorta saa enemmän, kun syö pari pienempää perunaa. Täyte on helppo valmistaa etukäteen jääkaappiin, se säilyy hyvänä noin viikon. Kun paahdat perunat valmiiksi, ne tarvitsee vain lämmittää lounaalle.
Ei taida olla montaa, joka ei tuntisi caesarsalaattia. Tässä versiossa käytetään perinteisen romainesalaatin lisäksi lehtikaalia, joka antaa makua ja rapsakkaa purutuntumaa. Jotta salaatti pitäisi nälkää, mukaan lisätään kevyesti paistettuja kikherneitä ja raikasta fenkolia. Suutuntuma on tärkeä. Lehtikaalia ei saa olla liian paljon ja fenkoli leikataan ohuen ohuiksi viipaleiksi, jotta ei tunnu siltä, että salaattia joutuisi pureskelemaan tuntikaupalla.
Caesarsalaatin kastike maustetaan anjoviksen sijaan misotahnalla ja soijakastikkeella. Nämä kaksi raaka-ainetta antavat syvyyttä ja suolaisuutta, joka on caesarkastikkeen maun salaisuus. Ravintohiivahiutaleet taas tuovat juustoista makua ja korvaavat perinteisen parmesaanin.
Kastiketta tehdessä sitä kannattaa maistella, sillä misotahnat ovat erilaisia ja suolatasapainoa voi joutua säätämään oman makunsa mukaiseksi. Kaikki salaatin raaka-aineet voi pilkkoa valmiiksi rasiaan ja tehdä kastikkeen etukäteen. Näin ei tarvitse kuin paistaa kikherneet ennen syömistä.
Vegaaniset lounasreseptit:
Meksikolainen maissikeitto
Ainekset neljälle:
1 tl oreganoa
1 tl juustokuminaa (kokonaisena tai jauhettuna)
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2–3 valkosipulinkynttä
1–2 jalapenoa
1,5 litraa vettä
1 laakerinlehti
2 keskikokoista jauhoista perunaa
2 tlk (à 500 g) maissia
1 kasvisliemikuutio
1 tl suolaa
1 sitruuna
Tarjoiluun:
ohueksi leikattua raakaa sipulia ja keräkaalia, tortillasipsejä, tuoretta korianteria, viipaloitua avokadoa, ohueksi leikattuja retiisejä.
Tee näin:
Leikkaa sipulit ja valkosipulit ohuiksi viipaleiksi. Poista jalapenoista halutessasi siemenet tulisuuden vähentämiseksi ja viipaloi ne. Kuori perunat ja leikkaa kuutioiksi. Valuta maissit lävikössä.
Paahda oreganoa ja juustokuminan siemeniä oliiviöljyssä, kunnes ne alkavat sihistä ja tuoksua. Lisää sipulit, valkosipulit, jalapeno, laakerinlehti ja perunakuutiot. Anna sipulien pehmentyä öljyssä hetken ja lisää sitten 2/3 maissinjyvistä, liemikuutio ja vesi kattilaan. Kiehauta keitos ja anna sen poreilla hiljalleen, kunnes perunat ovat pehmeitä, noin 30 minuutin ajan.
Poimi laakerinlehti pois keitosta. Lisää kattilaan kourallinen tuoretta korianteria ja kauho keitto tehosekoittimeen tai surauta sauvasekoittimella soseeksi. Lisää tarvittaessa vettä, jotta saat löysän soseen. Palauta sose takaisin kattilaan. Kiehauta ja lisää loput maissit keittoon. Tässä vaiheessa keitto tasapainotetaan suolan ja sitruunamehun kanssa: lisää molempia sen verran, että maissin makeus taittuu sopivasti. Tarjoa keitto lisukkeiden kanssa.
Uuniperunat ja vegeskagen
Ainekset neljälle:
4 isoa tai 8 pientä perunaa
200 g savutofua
puolikas punasipuli
1 dl vegaanista majoneesia
1,5 dl vegaanista creme fraichea
puoli punttia hienonnettua tilliä
1 sitruunan raastettu kuori ja maun mukaan sitruunamehua
1 tl rouhittua mustapippuria
suolaa maun mukaan
Tarjoiluun:
vegaanista mätiä ja tuoretta tilliä
Tee näin:
Pese ja kuivaa perunat, mutta älä kuori niitä. Töki perunoita haarukalla, jotta ne eivät halkeile uunissa. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja paista perunoita uunissa leivinpaperilla päällystetyn pellin päällä, kunnes ne antavat periksi painaessa. Perunoiden kypsymisaika riippuu niiden koosta, varaa aikaa 45–60 minuuttia. Anna perunoiden jäähtyä sen verran, että pystyt käsittelemään niitä.
Valmista skagen perunoiden kypsyessä. Raasta savutofu juustoraastimella karkeaksi raasteeksi kulhoon. Hienonna kuorittu punasipuli ja lisää se kulhoon. Annostele creme fraiche, majoneesi ja hienonnettu tilli kulhoon ja sekoita. Raasta sitruunan kuori seoksen joukkoon ja purista mukaan puolikkaan sitruunan mehu. Mausta mustapippurilla. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja lisää sitruunamehua.
Halkaise perunat, ripauta hiukan suolaa sisälle ja lusikoi täytettä keko perunalle. Annostele halutessasi vegaanista mätiä ja tuoretta tilliä perunoiden päälle. Nauti salaatin kanssa.
Caesarsalaatti lehtikaalilla ja kikherneillä
Ainekset neljälle:
2 kerää sydänsalaattia tai romainea
puoli punttia lehtikaalia
1 fenkoli
250 g kypsiä kikherneitä
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl ravintohiivahiutaleita
Kastike:
1,5 dl vegaanista majoneesia
1 rkl sitruunamehua
1 rkl misotahnaa
1 tl soijakastiketta
1 valkosipulinkynsi murskattuna
1 rkl ravintohiivahiutaleita
Tee näin:
Sekoita kastikkeen raaka-aineet yhteen ja laita jääkaappiin tekeytymään. Huuhtele lehtikaali ja salaatinlehdet, kuivaa ne ja poista lehtikaaleista ruodit. Revi tai leikkaa lehtikaali ja salaatinlehdet paloiksi kulhoon. Leikkaa fenkoli kantaa lukuun ottamatta joko veitsellä tai mandoliinilla ohuen ohuiksi viipaleiksi.
Valuta kikherneet ja paista niitä pannulla oliiviöljyssä, kunnes ne saavat aavistuksen väriä. Mausta suolalla. Sekoita pari ruokalusikallista caesarkastiketta salaatinlehtiin. Voit joko sekoittaa kaikki raaka-aineet kulhossa tai annostella salaattia lautaselle ja pinota viereen kikherneitä ja lehtikaalia. Valuta hiukan lisää kastiketta annoksen päälle ja ripottele päälle ravintohiivahiutaleita.
Inspiroidu kattauksesta
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
• Finnish Design Shopin uusimmat kattaustuotteet >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen