Värikäs ruoka hellii kehoa ja mieltä hämyisinä syyspäivinä. Valmista kullankeltaista risottoa kurpitsasta ja testaa vihreänä leiskuvaa matcha-tiramisua, jossa yhdistyvät yllättävällä tavalla Italian ja Japanin ruokakulttuurit.
KUN SEURAAVAN KERRAN menet ruokakauppaan, nappaa ostoskoriin kurpitsa ja paketti risottoriisiä. Kurpitsa antaa makeaa, syvää makua, muuttaa risoton upean sävyiseksi ja tekee rakenteesta täydellisen. Helpointa on valmistaa kurpitsasose vaikka edellisenä päivänä jääkaappiin, jolloin soseen voi vain sekoittaa risoton joukkoon valmistusvaiheessa.
Monissa resepteissä neuvotaan soseuttamaan kypsä kurpitsa tehosekoittimessa, mutta sen saa sosemaiseksi jo uunissa. Riittää kun halkaiset kurpitsan ja leikkaat osat puoliksi. Kun kurpitsaa paahtaa ensin hetken siemenpuoli ylöspäin, se saa karamellisoitua makua ja kun palaset kääntää toisinpäin ja jatkaa paahtamista kuori ylöspäin hiukan pidempään, kurpitsa höyryttyy kypsäksi ja muuttuu sosemaiseksi. Kun kurpitsan annetaan jäähtyä, lähtevät siemenet helposti lusikalla ja kuorikin irtoaa.
Risotto on ruokana tuhtia, kermaista ja valuvaa ja nämä adjektiivit huutavat vierelleen jotain kirpeää, rapsakkaa ja aromaattista.
”Tuhti kurpitsarisotto kaipaa vierelleen jotain kirpeää ja aromaattista.”
Kurpitsan luonnollisia pareja ovat sesongissa olevat syysomenat, rouskuvat hasselpähkinät ja aromaattisen kitkerä salvia. Niistä on helppo rakentaa risotolle makupari paistamalla ensin salvia rapsakaksi oliiviöljyssä, heittämällä pannulle perään rouhittuja hasselpähkinöitä ja ripottelemalla niitä risoton päälle ohuiden omenaviipaleiden kanssa.
Japanilaisen matcha-teejauheen yhdistäminen italialaiseen tiramisuun saattaa tuntua erikoiselta yhdistelmältä, mutta maut toimivat hienosti yhdessä. Aromaattinen matchajauhe korvaa kahvin ja alkoholiksi kannattaa valita mantelinen ja mieto Amaretto-likööri.
”Japanilainen matcha ja italialainen tiramisu ovat hienosti toimiva yhdistelmä.”
Matchajauhe on samalla tavalla miellyttävän kitkerää kuin tumma kaakao ja tuo kontrastia makealle mascarponevaahdolle. Matcha-jauhetta löydät teekaupoista, etnisistä marketeista tai sitä voi myös helposti tilata verkosta.
Kurpitsarisoton ja matcha-tiramisun reseptit:
Kurpitsarisotto
Ainekset neljälle:
400 gr kypsää myskikurpitsaa (noin kilon kurpitsa)
4 dl risottoriisiä
3 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1/2 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 litra laadukasta kasvislientä
50 gr voita
pari kourallista parmesaania
Omenaa, salviaa ja hasselpähkinöitä
Ainekset:
1 iso, kirpeä omena (tai pari pientä)
1 rkl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa
nippu salviaa
ripaus suolaa
1,5 dl hasselpähkinöitä
Tee näin:
Huuhtele ja halkaise kurpitsa. Leikkaa halkaistut puolikkaat puoliksi. Laita kurpitsat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille siemenpuoli ylöspäin. Paahda kurpitsaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Ota pelti uunista ja käännä kurpitsa varovasti kuoripuoli ylöspäin. Jatka paahtamista, kunnes kurpitsa on pehmeää, eli noin 20–30 minuuttia. Anna kurpitsan jäähtyä ja ota siemenet irti. Kaavi kurpitsa kuoresta irti kulhoon ja mausta kevyesti suolalla. Voit tehdä tämän hyvissä ajoin ennen risoton valmistusta.
Leikkaa omena ohuiksi tikuiksi ja laita kulhoon. Kaada päälle hiukan sitruunamehua tai valkoviinietikkaa, jotta omena ei muutu ruskeaksi. Paista salvianlehtiä oliiviöljyssä, kunnes ne rapeutuvat (lehtien ei kuulu ruskistua). Nappaa lehdet pois pannusta ja valuta ne talouspaperin päällä. Lisää pannuun rouhitut hasselpähkinät, paahda noin minuutin verran ja suolaa kevyesti.
Lämmitä kasvisliemi. Lisää isoon paksupohjaiseen kattilaan tai paistinpannulle oliiviöljy, hienoksi silputtu sipuli, hienonnetut valkosipulinkynnet ja ripaus suolaa. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat pehmeitä – älä ruskista.
Kaada sipuleiden joukkoon riisi ja nosta lämpöä keskilämmölle. Kuullota riisiä noin pari minuuttia, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Kaada viini riisin joukkoon ja sekoita, kunnes viini on imeytynyt. Annostele kauhalla kasvislientä riisin joukkoon ja sekoita, kunnes neste on imeytynyt. Jatka kasvisliemen lisäämistä noin 20 minuutin ajan, kunnes riisi on pehmeää, mutta siinä on vielä purutuntumaa.
Lisää lopuksi kurpitsasose, voi ja parmesaani ja sekoita rivakasti, jotta koostumuksesta tulee kermainen. Lisää suolaa tarvittaessa. Annostele heti lautasille, lisää päälle omenaa, hasselpähkinöitä ja salviaa. Raasta halutessasi päälle vielä parmesaania. Nauti heti.
Matcha-tiramisu
Ainekset kuudelle:
200 gr savoiardi-keksejä
4 kananmunaa
400 gr mascarponea
4 rkl sokeria
2,5 dl vettä
1,5 rkl matcha-jauhetta + 1 rkl koristeluun
3 rkl mantelilikööriä (Amaretto)
(1 dl pistaasivoita)
Tee näin:
Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset kahteen kulhoon. Vatkaa valkuaiset ja 2 rkl sokeria kovaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja 2 rkl sokeria vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää mascarpone keltuaisvaahtoon ja vatkaa varovasti sekaisin, jotta seos ei juoksetu. Kääntele lopuksi valkuaiset hellästi nuolijalla vaahtoon. Lisää 1,5 rkl mantelilikööriä.
Lämmitä 2,5 dl vettä melkein kiehuvaksi (noin 70 asteiseksi). Kaada vesi puolen litran kulhoon ja vispaa 1,5 rkl matcha-jauhetta matcha-vispilällä veteen, kunnes seos vaahtoaa. Vaihtoehtoisesti voit sekoittaa veden ja matchan tehosekoittimessa, maidonvaahdottimella tai vaikka ravistaa sekaisin lasipurkissa. Lisää seokseen 1,5 rkl mantelilikööriä.
Kasta savoiardi-keksit nesteessä ja muodosta niistä kerros käyttämäsi astian pohjalle. Jos haluat lisätä pistaasivoita, levitä se ensimmäisen keksikerroksen päälle. Lisää keksien päälle kerros mascarponevaahtoa ja toinen kerros keksejä. Jatka kunnes keksit ovat loppu, ja levitä päällimmäiseksi kerrokseksi loput mascarponevaahdosta.
Anna tiramisun tekeytyä jääkaapissa vähintään 6 tuntia, mieluiten yön yli. Siivilöi kerros matcha-jauhetta tiramisun päälle juuri ennen tarjoilua. Nauti kahvin ja manteliliköörin kera.
Kaikki irti raaka-aineista
Tee hävikkipastaa
Kurpitsarisoton reseptistä jää helposti yli hiukan valmiiksi paahdetttua kurpitsaa ja mikäli käytät 2 purkkia (1 prk = 250gr) mascarponea tiramisuun, sinulle jää 100 grammaa ylimääräistä jääkaappiin pyörimään. Keitä pasta al denteksi ja ota syrjään hiukan pastan keitinvettä. Lisää kurpitsasose, mascarpone, hiukan chilihiutaleita ja tiraus keitinvettä pastan sekaan ja sekoita. Lisää tarvittaessa keitinvettä, kunnes koostumus on kermainen. Tarjoa raastetun parmesaanin kera.
Lisää matchaa
Käytä loppu matcha leivonnassa tai juo se joko kasvismaitoon valmistettuna matcha-lattena tai perinteisemmin veteen sekoitettuna matcha-teenä. Mikäli vierastat aavistuksen kitkerää makua, lisää hiukan hunajaa tai vaahterasiirappia juomaasi ja tarkista, ettet hauduta teetä liian kuumassa vedessä.
Inspiroidu tyylistä
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
• Finnish Design Shopin uusimmat kattaustuotteet >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen