Mausteinen kurpitsacurry lämmittää mieltä ja kehoa

Pääruoaksi kurpitsacurrya raitan ja luumuchutneyn kera ja jälkiruoaksi mehevää, kookoksella ryyditettyä banaanileipää. Näillä resepteillä loihdit oivallista lohturuokaa harmaisiin syysviikonloppuihin.

Iittalan KoKo-lautanen
Kurpitsacurry, granaattiomenaraita ja luumuchutney ovat mainio trio sateisiin syyspäiviin. Valkoinen KoKo-lautanen on Iittalan, keraaminen Merci-kulho Seraxin, Open Sesame -pullonavaaja Skultunan ja Ripple-lasi Ferm Livingin.

KUN LÄMPÖTILA LASKEE, illat pimenevät ja sateenvarjot ovat taas ajankohtaisia, tarvitaan arkeen jotain ekstraa. Silloin kannattaa valita maustekaapilla teemaksi Intia, hyödyntää loppusyksyn satokauden parhaat ja luoda kodikasta tunnelmaa kynttilöillä.

Intialaisten ruokien juju on mausteiden kerrostaminen: erilaisia mausteita lisätään usein sekä alussa että lopussa. Tässä reseptissä on käytetty helppouden nimissä jauhettuja mausteita, mutta voit myös paahtaa korianterin ja juustokuminansiemenet kokonaisina ja murskata ne autenttisesti morttelissa. Mausteet kannattaa paahtaa, koska kuumuus tuo niiden öljyt ja maut esiin.

Iittalan Teema-lautaset, Hackmanin Lions-aterimet, Marimekon Flower-maljakko
Iittalan hunajankeltaiset Teema-astiat tuovat lämpöä kattaukseen. Sininen Flower-maljakko kuuluu Marimekon mallistoon, Lions-aterimia valmistaa Hackman.

Lopuksi lisättävä mauste-öljyseos tadka on helppo tapa syventää ja kerrostaa curryn mausteisuutta ja makua. Kun kuuma öljy ja mausteet saavuttavat tietyn pisteen, kannattaa varoa, koska sinapinsiementen poksahtelu voi lennättää kuumaa rasvaa innokkaan kokin päälle.

Intialaisia mausteita löytyy nykyään jo isoista marketeista, mutta esim. asafoetidaa, nigellan siemeniä ja mustia sinapinsiemeniä löytyy etnisistä marketeista, Ruohonjuuresta ja Punnitse & Säästä -kaupoista.

Intialaisten ruokien juju on mausteiden kerrostaminen: erilaisia mausteita lisätään usein sekä alussa että lopussa.

Curryn ehdottomia kumppaneita ovat höyryävä basmatiriisi, sopivasti makea ja etikkainen chutney sekä viilentävä raita. Voit ostaa kaupasta valmista chutneya, mutta itse tehty on taatusti parempaa ja sesongissa olevat luumut sopivat tähän loistavasti. Kermainen ja mausteinen curry vaatii jotain kirpeää, jotta maut ovat tasapainossa.

Raita on jogurtista ja mausteista sekoitettava lisuke, jonka tehtävä on viilentää ja raikastaa. Saat siihenkin satokauden makuja, kun käytät mausteena granaattiomenaa.

Normann Copenhagenin teräksinen Force-tarjotin
Ylikypsistä banaaneista syntyy käden käänteessä mehevä kookos-banaanileipä. Raami-sarjan lasikulho ja lautaset ovat Iittalan, Norden-veitsi Fiskarsin, ja teräksinen Force-tarjotin Normann Copenhagenin.

Banaanileipä on amerikkalainen klassikkoleivonnainen, jonka nimi on hiukan harhaanjohtava: oikeastihan kyse on makeasta kakusta. Resepti on loistava keino hyödyntää ylikypsät banaanit, ja pienen twistin saat lisäämällä taikinaan kanelia ja kookosta.

Banaanileipä on parasta, kun se on vielä hiukan lämmintä ja tarjoillaan nokareella mascarpone-juustoa. Voit myös paahtaa parin päivän vanhaa banaanileipää viikonlopun aamiaiselle tai pakastaa sen viipaleina ja sulattaa paahtimessa. Kyseessä on siis melkoinen leivonnaisten moniottelija.

Katso ruokien reseptit:

Hackmanin Lions-lusikka
Syksyisessä kurpitscurryssa maistuvat korianteri, juustokumina, kaneli ja chili. Lusikka on Hackmanin Lions-sarjaa.

Kurpitsacurry

Ainekset neljälle:
1 rkl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua juustokuminaa
1–2 tl chilihiutaleita tai 1 tuore chili
1 tl rouhittua mustapippuria
1 kanelitanko
1–2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
500 g kuutioitua myskikurpitsaa
1 iso tomaatti
1 litra vettä
1 tl kurkumaa
2 dl punaisia linssejä
1 tlk kookosmaitoa
suolaa
puolikkaan sitruunan mehu

Tadka (mauste-öljyseos):
1 rkl öljyä
1 tl mustia sinapinsiemeniä
1 tl juustokuminan siemeniä
1 tl chilihiutaleita
ripaus asafoetidaa (hing)

Tee näin:
Paahda korianteri, juustokumina, chili, kaneli ja mustapippuri kuivassa pannussa, kunnes ne alkavat tuoksua. Varo kuitenkin käräyttämästä mausteita, jotta maku ei muutu kitkeräksi. Lisää öljy ja hienonnettu sipuli kattilaan, kuullota sipuli pehmeäksi.

Tipauta kattilaan valkosipulit, kurpitsa ja kuutioitu tomaatti. Paista viitisen minuuttia ja mittaa joukkoon kurkuma, vesi ja huuhdotut linssit. Keitä, kunnes kurpitsa on pehmennyt ja linssit ovat kypsiä. Lisää vettä tarvittaessa. Kaada lopussa sekaan kookosmaito ja anna seoksen lämmetä. Mausta suolalla ja sitruunamehulla.

Kuumenna lopuksi öljy ja mausteet paistinpannulla. Ota pannu pois lämmöltä, kun sinapinsiemenet alkavat paukkua, ja sekoita tadka nopeasti curryyn. Tarjoa basmatiriisin, raitan ja chutneyn kanssa.

Iittalan Raami-lasikulho
Jogurttipohjainen raitakastike viilentää mukavasti mausteisemmatkin intialaiset ruoat. Sen tarjoiluun sopii esimerkiksi Jasper Morrisonin suunnittelema Raami-kulho.

Granaattiomenaraita

Ainekset:
1 granaattiomenan siemenet
2,5 dl paksua, maustamatonta jogurttia
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl suolaa
tuoretta minttua

Tee näin:
Sekoita kulhossa puolet granaattiomenan siemenistä jogurtin, mustapippurin, kuminan ja suolaripauksen kanssa. Koristele raita lopuilla granaattiomenan siemenillä ja tuoreella silputulla mintulla.

Fiskarsin iso Norden-kokinveitsi
Kirpeän makea luumuchutney on oivallinen pari kurpitsacurrylle. Iso kokinveitsi kuuluu Fiskarsin korkealaatuiseen Norden-keittiösarjaan.

Luumuchutney

Ainekset:
500 g tuoreita luumuja
1 rkl rypsiöljyä
1 tl nigellan siemeniä (kalonji)
1 punainen chili
1–2 laakerinlehteä
0,5 dl vettä
5 cm:n pala inkivääriä
1 dl sokeria
0,5 dl etikkaa
1 tl suolaa

Tee näin:
Pese ja halkaise luumut, poista kivi ja leikkaa lohkoiksi. Lisää rypsiöljy, nigellan siemenet, halkaistu chili ja laakerinlehti kattilaan. Kuumenna kunnes siemenet alkavat poksahdella ja lisää heti joukkoon lohkotut luumut. Lisää vesi sekä hienonnettu inkivääri ja anna seoksen porista, kunnes luumut alkavat hajota. Lisää sitten sokeri, etikka ja suola ja anna keittyä hetken kokoon. Jäähdytä ja purkita. Chutney säilyy jääkaapissa viikon ajan.

Iittalan hunajankeltainen Teema-lautanen
Herkullisen kookos-banaanileivän lisukkeeksi sopii kevyesti sokeroitu mascarpone-juusto.

Kookos-banaanileipä

Ainekset:
3 dl vehnäjauhoja
2 dl jauhettua kookosta
1 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1 vaniljatanko tai 1 tl vaniljasokeria
5 ylikypsää banaania
100 g voita
2,5 dl ruokosokeria
1 muna
1 dl maustamatonta, paksua jogurttia

Tee näin:
Lämmitä uuni 180 asteeseen ja ota valmiiksi leipävuoka ja leivinpaperia. Sekoita jauhot, kookos, ruokasooda, kaneli ja vanilja yhteen kulhossa. Hienonna toiseen kulhoon neljä banaania ja säästä viides. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kolmannessa kulhossa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa hyvin sekaisin. Vatkaa kuivat aineet matalalla nopeudella sekaisin vaahtoon. Kääntele muusatut banaanit ja jogurtti nuolijalla taikinaan, mutta vältä turhaa sekoittamista, jotta se pysyy ilmavana.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja leikkaa viides banaani pitkittäin halki ja aseta se taikinan päälle. Voit halutessasi tupsauttaa hiukan kanelia ja kookosta banaanien päälle. Paista banaanileipää uunissa tunti ja tarkista kypsyys. Kakun kuuluu jäädä meheväksi keskeltä, mutta kun painat sormella leivän pintaa, sen pitäisi palautua takaisin leivän ollessa valmis.

Jäähdytä ja tarjoa sellaisenaan tai kevyesti sokeroidun mascarpone-juuston kera.

Inspiroidu tyylistä

Hackman
Lion-aterimet
Iittala
Raami-kulho
Iittala
Teema-lautanen
Fiskars
Norden-veitsisetti
Skultuna
Open Sesame -pullonavaaja
Fiskars
Norden-paistinpannu
Ferm Living
Ripple-lasit
Hay
Swirl-kulho
Marimekko
Flower-maljakko
Stelton
Ora-kynttilänjalka
Hem
Arch-viltti
Serax
Merci No 2 -kulho
Suvi Kesäläinen

Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.

Katso myös:

• Kaikki kattaustuotteet Finnish Design Shopissa >

Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen

Edellinen juttu
Seuraava juttu




Tilaa Finnish Design Shopin uutiskirje, niin kuulet heti uusista Design Stories -jutuista!

Tilaa uutiskirje

Rakkaudesta hyvään muotoiluun

Design Stories on Finnish Design Shopin oma nettijulkaisu, joka esittelee skandinaavisia koteja, klassikoita ja ajankohtaisia uutuuksia. Tervetuloa viihtymään seurassamme!

Siirry Design Storiesin etusivulle

Osta pohjoismaista muotoilua

Design Storiesin tarjoaa Finnish Design Shop, maailman suurin pohjoismaisen muotoilun verkkokauppa.

Siirry ostoksille Finnish Design Shopiin

Osta ja myy vintageaarteita

Franckly.com on Finnish Design Shopin ylläpitämä ja kuratoima käytettyjen designtuotteiden osto- ja myyntipaikka.

Tutustu Francklyn valikoimaan