Pääruoaksi kurpitsacurrya raitan ja luumuchutneyn kera ja jälkiruoaksi mehevää, kookoksella ryyditettyä banaanileipää. Näillä resepteillä loihdit oivallista lohturuokaa harmaisiin syysviikonloppuihin.
KUN LÄMPÖTILA LASKEE, illat pimenevät ja sateenvarjot ovat taas ajankohtaisia, tarvitaan arkeen jotain ekstraa. Silloin kannattaa valita maustekaapilla teemaksi Intia, hyödyntää loppusyksyn satokauden parhaat ja luoda kodikasta tunnelmaa kynttilöillä.
Intialaisten ruokien juju on mausteiden kerrostaminen: erilaisia mausteita lisätään usein sekä alussa että lopussa. Tässä reseptissä on käytetty helppouden nimissä jauhettuja mausteita, mutta voit myös paahtaa korianterin ja juustokuminansiemenet kokonaisina ja murskata ne autenttisesti morttelissa. Mausteet kannattaa paahtaa, koska kuumuus tuo niiden öljyt ja maut esiin.
Lopuksi lisättävä mauste-öljyseos tadka on helppo tapa syventää ja kerrostaa curryn mausteisuutta ja makua. Kun kuuma öljy ja mausteet saavuttavat tietyn pisteen, kannattaa varoa, koska sinapinsiementen poksahtelu voi lennättää kuumaa rasvaa innokkaan kokin päälle.
Intialaisia mausteita löytyy nykyään jo isoista marketeista, mutta esim. asafoetidaa, nigellan siemeniä ja mustia sinapinsiemeniä löytyy etnisistä marketeista, Ruohonjuuresta ja Punnitse & Säästä -kaupoista.
Intialaisten ruokien juju on mausteiden kerrostaminen: erilaisia mausteita lisätään usein sekä alussa että lopussa.
Curryn ehdottomia kumppaneita ovat höyryävä basmatiriisi, sopivasti makea ja etikkainen chutney sekä viilentävä raita. Voit ostaa kaupasta valmista chutneya, mutta itse tehty on taatusti parempaa ja sesongissa olevat luumut sopivat tähän loistavasti. Kermainen ja mausteinen curry vaatii jotain kirpeää, jotta maut ovat tasapainossa.
Raita on jogurtista ja mausteista sekoitettava lisuke, jonka tehtävä on viilentää ja raikastaa. Saat siihenkin satokauden makuja, kun käytät mausteena granaattiomenaa.
Banaanileipä on amerikkalainen klassikkoleivonnainen, jonka nimi on hiukan harhaanjohtava: oikeastihan kyse on makeasta kakusta. Resepti on loistava keino hyödyntää ylikypsät banaanit, ja pienen twistin saat lisäämällä taikinaan kanelia ja kookosta.
Banaanileipä on parasta, kun se on vielä hiukan lämmintä ja tarjoillaan nokareella mascarpone-juustoa. Voit myös paahtaa parin päivän vanhaa banaanileipää viikonlopun aamiaiselle tai pakastaa sen viipaleina ja sulattaa paahtimessa. Kyseessä on siis melkoinen leivonnaisten moniottelija.
Katso ruokien reseptit:
Kurpitsacurry
Ainekset neljälle:
1 rkl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua juustokuminaa
1–2 tl chilihiutaleita tai 1 tuore chili
1 tl rouhittua mustapippuria
1 kanelitanko
1–2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
500 g kuutioitua myskikurpitsaa
1 iso tomaatti
1 litra vettä
1 tl kurkumaa
2 dl punaisia linssejä
1 tlk kookosmaitoa
suolaa
puolikkaan sitruunan mehu
Tadka (mauste-öljyseos):
1 rkl öljyä
1 tl mustia sinapinsiemeniä
1 tl juustokuminan siemeniä
1 tl chilihiutaleita
ripaus asafoetidaa (hing)
Tee näin:
Paahda korianteri, juustokumina, chili, kaneli ja mustapippuri kuivassa pannussa, kunnes ne alkavat tuoksua. Varo kuitenkin käräyttämästä mausteita, jotta maku ei muutu kitkeräksi. Lisää öljy ja hienonnettu sipuli kattilaan, kuullota sipuli pehmeäksi.
Tipauta kattilaan valkosipulit, kurpitsa ja kuutioitu tomaatti. Paista viitisen minuuttia ja mittaa joukkoon kurkuma, vesi ja huuhdotut linssit. Keitä, kunnes kurpitsa on pehmennyt ja linssit ovat kypsiä. Lisää vettä tarvittaessa. Kaada lopussa sekaan kookosmaito ja anna seoksen lämmetä. Mausta suolalla ja sitruunamehulla.
Kuumenna lopuksi öljy ja mausteet paistinpannulla. Ota pannu pois lämmöltä, kun sinapinsiemenet alkavat paukkua, ja sekoita tadka nopeasti curryyn. Tarjoa basmatiriisin, raitan ja chutneyn kanssa.
Granaattiomenaraita
Ainekset:
1 granaattiomenan siemenet
2,5 dl paksua, maustamatonta jogurttia
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl suolaa
tuoretta minttua
Tee näin:
Sekoita kulhossa puolet granaattiomenan siemenistä jogurtin, mustapippurin, kuminan ja suolaripauksen kanssa. Koristele raita lopuilla granaattiomenan siemenillä ja tuoreella silputulla mintulla.
Luumuchutney
Ainekset:
500 g tuoreita luumuja
1 rkl rypsiöljyä
1 tl nigellan siemeniä (kalonji)
1 punainen chili
1–2 laakerinlehteä
0,5 dl vettä
5 cm:n pala inkivääriä
1 dl sokeria
0,5 dl etikkaa
1 tl suolaa
Tee näin:
Pese ja halkaise luumut, poista kivi ja leikkaa lohkoiksi. Lisää rypsiöljy, nigellan siemenet, halkaistu chili ja laakerinlehti kattilaan. Kuumenna kunnes siemenet alkavat poksahdella ja lisää heti joukkoon lohkotut luumut. Lisää vesi sekä hienonnettu inkivääri ja anna seoksen porista, kunnes luumut alkavat hajota. Lisää sitten sokeri, etikka ja suola ja anna keittyä hetken kokoon. Jäähdytä ja purkita. Chutney säilyy jääkaapissa viikon ajan.
Kookos-banaanileipä
Ainekset:
3 dl vehnäjauhoja
2 dl jauhettua kookosta
1 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1 vaniljatanko tai 1 tl vaniljasokeria
5 ylikypsää banaania
100 g voita
2,5 dl ruokosokeria
1 muna
1 dl maustamatonta, paksua jogurttia
Tee näin:
Lämmitä uuni 180 asteeseen ja ota valmiiksi leipävuoka ja leivinpaperia. Sekoita jauhot, kookos, ruokasooda, kaneli ja vanilja yhteen kulhossa. Hienonna toiseen kulhoon neljä banaania ja säästä viides. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kolmannessa kulhossa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa hyvin sekaisin. Vatkaa kuivat aineet matalalla nopeudella sekaisin vaahtoon. Kääntele muusatut banaanit ja jogurtti nuolijalla taikinaan, mutta vältä turhaa sekoittamista, jotta se pysyy ilmavana.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja leikkaa viides banaani pitkittäin halki ja aseta se taikinan päälle. Voit halutessasi tupsauttaa hiukan kanelia ja kookosta banaanien päälle. Paista banaanileipää uunissa tunti ja tarkista kypsyys. Kakun kuuluu jäädä meheväksi keskeltä, mutta kun painat sormella leivän pintaa, sen pitäisi palautua takaisin leivän ollessa valmis.
Jäähdytä ja tarjoa sellaisenaan tai kevyesti sokeroidun mascarpone-juuston kera.
Inspiroidu tyylistä
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
• Kaikki kattaustuotteet Finnish Design Shopissa >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen