Keväinen aamiainen pitkän kaavan kautta on aina hyvä idea. Katso reseptimme ja hemmottele läheisiäsi herkullisella parsaklassikolla, uunipannukakulla ja verigreippi-bellineillä.
VALOISAT AAMUT JA ALKAVA PARSAKAUSI ovat loistavia tekosyitä venyttää viikonlopun aamiaista hiukan pidemmäksi, ja kokeilla uusia reseptejä. Parsat mimosa on kasariklassikko, joka tekee pikkuhiljaa uutta tulemistaan.
Reseptin nimi viittaa kananmunien keltuaisiin ja mimosan kukkaan, joka hehkuu samassa keltaisessa värissä. Tässä versiossa kananmunat keitetään puolikoviksi, jotta keltuaiset ovat kermaisia, ei jauhoisia.
Pannukakut liittyvät aamiaispöytään monessa maassa. Dutch baby, eli uunipannukakku on niistä ehkä trendikkäin versio: taikina kaadetaan tulikuumaksi lämmitettyyn ja voilla valeltuun valurautapannuun, jolloin se kohoaa nopeasti komeaksi, rapeaksi ja voiseksi herkuksi. Tämä pannukakku on nopea, eikä hellan ääressä tarvitse hikoilla yksittäisten pannukakkujen paistossa.
Uunipannukakku on nopea, eikä hellan ääressä tarvitse hikoilla yksittäisten pannukakkujen paistossa.
Perinteinen eurooppalainen tapa tarjota pannukakku on ripotella sen päälle sitruunanmehua ja tomusokeria. Lemon curd eli sitruunatahna on yhdistelmä näitä molempia, ja kun sekoitat sitä paksuun kreikkalaiseen jogurttiin, saat herkullisen kastikkeen pannukakulle. Voit myös pitää jogurtin ja lemon curdin erillään ja valella raitoja pannukakun päälle.
Pitkä aamiainen muuttuu brunssiksi viimeistään silloin, kun kuohuva nostetaan esiin: verigreippinen bellini on vaaleanpunainen versio persikkasosetta ja proseccoa yhdistävästä brunssien klassikkodrinkistä. Koska persikat ovat sesongissa vasta kesällä, korvaa ne kirpeällä verigreipillä, ja vaihda prosecco puolimakeaan rosékuohuvaan, joka tuo drinkkiin makeutta.
Pitkä aamiainen muuttuu brunssiksi viimeistään silloin, kun kuohuva nostetaan esiin.
Ohjeista riittää 2-4 henkilölle riippuen siitä, teetkö kaikki ohjeet vai valmistatko esimerkiksi vain pannukakun. Tarjoa oheisten reseptien kanssa hyvää kahvia, tuorepuristettua appelsiinimehua ja rapsakkaa leipää.
Parsat mimosa (2–4 hengelle)
Ainekset:
1 (à 500 g) nippu parsaa
3 kananmunaa
1 rkl dijon-sinappia
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria
paahdettuja mantelilastuja
Tee näin:
Keitä kananmunia 6 minuuttia, jäähdytä ja kuori. Sekoita vinegretti: vatkaa pienessä kulhossa yhteen sinappi, etikka ja oliiviöljy. Mausta suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla. Paahda mantelilastut kuivalla, kuumalla pannulla.
Huuhdo parsat. Napsauta parsojen puiset varret pois (taivuta varovasti alhaalta varsista ja parsa napsahtaa sopivasta kohtaa poikki) ja kuori. Kaada paistinpannun pohjalle 1,5 dl vettä, lisää parsat pannulle ja kuumenna kiehuvaksi. Parsat muuttuvat raa'asta ylikypsäksi hetkessä, eli seuraa tilannetta: kun parsojen väri muuttuu kirkkaanvihreäksi, kokeile veitsellä kypsyyttä. Jos kaikki vesi ei ehdi haihtua pois ennen parsojen kypsymistä, valuta se pois ja nosta parsat jäähtymään.
Lisää kypsät parsat tarjoilulautaselle, valele päälle vinegrettiä ja ripottele päälle kevyesti haarukalla murskatut kananmunat. Viimeistele paahdetuilla mantelilastuilla ja ripottele koko komeuden päälle suolaa ja mustapippuria.
Verigreippi-bellini (4:lle)
Ainekset:
1 pullo Rosé kuohuviiniä (puolimakeaa)
4 verigreippiä
Tee näin:
Purista verigreippien mehut lasiin. Mittaa kuohuviinilaseihin 1 osa verigreippimehua ja 2 osaa kylmää kuohuviiniä. Koristele greippiviipaleilla ja tarjoa heti.
Dutch baby, eli uunipannukakku (2–4 hengelle)
Ainekset:
4 kananmunaa
1 dl maitoa (ei rasvatonta)
1 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
(1 rkl sokeria)
(1 tl jauhettua kardemummaa)
2 rkl voita
Tarjoiluun:
2 dl paksua, maustamatonta jogurttia
1 dl lemon curdia
tuoreita tai pakastettuja mustikoita
Tee näin:
Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen ja laita valurautainen paistinpannu kuumenemaan uuniin. Vispaa kananmunien rakenne rikki kulhossa. Sekoita mukaan maito. Sekoita jauhot, suola, sokeri ja kardemumma keskenään ja sekoita se mukaan munamaitoseokseen. Anna turvota 10 minuuttia.
Kun uuni on valmis, ota valurautapannu uunista ulos varovasti (kahva on superkuuma, joten tarvitset paksut uunikintaat!) ja tipauta voi siihen, pyöritellen sulavan voin tasaisesti ympäri pannua ja sen reunoja kallistellen sitä puolelta toiselle. Kaada pannukakkutaikina pannulle ja työnnä pannu sitten uuniin.
Vilkaise pannukakkua ensimmäisen 10 minuutin jälkeen. Saatat tarvita vielä muutaman lisäminuutin: pannukakku on valmis kun se on kohonnut, reunat ovat muuttuneet kullanruskeiksi ja keskusta on ottanut hiukan väriä.
Ota pannukakku pois uunista ja liu'uta se tarvittaessa tarjoilulautaselle. Sekoita jogurtti ja lemon curd keskenään paksuksi, sitruunaiseksi kastikkeeksi. Tarjoa mustikoiden ja jogurttikastikkeen kanssa.
Katso myös:
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen