Kokkaa helppo ja herkullinen savulohi-parsapiirakka tai valitse vegaaninen piiras uuden sadon pikkuperunoilla ja sipuleilla. Makeannälkä puolestaan kesyttyy mascarponella ja mantelivoilla maustetulla kirsikkaleivoksella. Poimi talteen Design Storiesin maistuvat reseptit!
PIIRRAKKA ON AIVAN VOITTAMATON tarjottava kesällä, ja nopea valmistaa myös mökillä. Piirakka on myös yksi helpoimmista resepteistä, sillä taikinapohjan päälle voi vapaasti latoa joko suolaisia tai makeita makuja ja varioida täytteitä ruokavalioiden mukaan. Mikä parasta, uudet perunat, satokauden avaavat marjat ja vihreänä hohtavat parsat houkuttelevat tällä hetkellä kilpaa vihannestiskissä.
Moni on sitä mieltä, että piirakan teko alkaa taikinasta. Pitäisi sekoittaa, pilkkoa, laittaa kylmään, kaulita, laittaa taas kylmään, paistaa ja taas jäähdyttää. Onneksi piirakka ei ole kuin talo, vaan sen perustuksen tekemisessä voi huijata – pakastevoitaikinalla. Vaikka taikinan teossa hieman oikaistaan kaupan pakastehyllyn kautta, ei täytteissä kannata kitsastella. Nämä kolme piirakkaa täytetään satokauden parhailla herkuilla.
Onneksi piirakka ei ole kuin talo, vaan sen perustuksen tekemisessä voi huijata.
Suolainen kylmäsavustettu lohi ja parsa rakastavat toisiaan, ja päälle voi kerätä alkukesän trendikkäitä villiyrttejä. Parsan satokausi alkaa hiipua juhannusta kohden, mutta kaupoista löytää vielä kotimaista parsaa, joka onkin ylivertaista. Jos et löydä parsaa, sen tilalla voi käyttää mainiosti myös varsiparsakaalia. Villiyrttejä kerätessä on muistettava olla huolellinen tunnistamisen ja keräyspaikan kanssa.
Jos haluat valmistaa vegaanisen piiraan, vaihda voitaikina lehtitaikinaksi ja lado päälle pikkuruisia uusia perunoita ja terhakoita naattisipuleita, jotka ovat makeita ja loistava pari perunalle. Tämän piirakan voi valmistaa myös keitetyistä, syömättä jääneistä perunoista.
Jälkiruoaksi paistetaan voitaikinalevystä paloja ja niille kerrostetaan mantelivoita, vatkattua mascarponea ja nyt parhaimmillaan olevia, makeankirpeitä kirsikoita. Jos haluat jälkiruokapiiraista erityisen näyttäviä, pursota mascarpone kauniisti piirakoiden päälle. Maku ei kuitenkaan kärsi, vaikka mascarpone olisi levitetty päälle huolettomasti lastalla.
Voit tehdä piirakat etukäteen ja viedä ne mökkituliaiseksi skumppapullon kera. Saat taatusti kutsun uudestaan!
Keskikesän piirakkareseptit:
Lohi-parsapiirakka
Ainekset neljälle:
1 pkt (500 g) voitaikinaa
150 g kylmäsavulohta
10 parsaa tai varsiparsakaalia
puolikas puntti tilliä
1 tl suolaa ja mustapippuria
100 g ranskankermaa
1 muna
päälle sitruunankuorta, villiyrttejä tai miniversoja
Tee näin:
Ota voitaikinalevy sulamaan leivinpaperin päälle 1 tunti ennen leivontaa. Kun se on sulanut, kauli levy isommaksi ja töki sen keskiosa haarukalla täyteen reikiä, jotta pohja ei nouse niin paljon täytteiden alla.
Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Huuhtele ja napsauta parsoista kova tyvi pois. Kuori tarvittaessa. Leikkaa parsat tai varsiparsakaalit paloiksi. Hienonna tilli ja sekoita se suolan, mustapippurin ja kananmunan kanssa ranskankermaan.
Aseta voitaikina leivinpaperin kera uunipellille, jätä pari senttiä taikinaa tyhjäksi reunoilta ja levitä päälle ranskankermaseos. Pilko lohi suikaleiksi ja levitä suikaleet levyn päälle ja ripottele parsa lohen päälle. Kääri reunat kevyesti rullalle, jotta täytteet pysyvät mukana. Paista piirakkaa uunissa 15–20 minuuttia tai kunnes reunat ovat kauniisti ruskistuneet. Anna jäähtyä ja koristele piirakka (villi)yrteillä tai miniversoilla.
Vegaaninen peruna-sipulipiirakka
Ainekset neljälle:
1 pkt (500 g) lehtitaikinaa
150 g uusia perunoita
1 tl suolaa ja 1 tl mustapippuria
1 nippu kevätsipuleita
1 prk (150 g) kaurafraichea
1 tl balsamietikkaa
1 rkl tuoretta timjamia
Tee näin:
Ota lehtitaikinalevy sulamaan leivinpaperin päälle 1 tunti ennen leivontaa. Kun se on sulanut, kauli levy isommaksi ja töki sen keskiosa haarukalla täyteen reikiä, jotta pohja ei nouse niin paljon täytteiden alla. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen ja aseta pohja leivinpaperin kera pellille.
Pese perunat ja keitä ne suolatussa vedessä puolikypsiksi. Leikkaa sipuleiden valkoiset osat ohuiksi renkaiksi ja silppua vihreät naatit erikseen. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä pannulla, kunnes ne ottavat hiukan väriä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää lopuksi joukkoon naattisilppu, etikka ja ranskankerma. Tarkista maku: sipulit saavat olla hiukan suolaisia, jotta ne antavat makua perunoille.
Levitä sipulitäyte lehtitaikinalevylle ja jätä reunoilta pari senttiä tyhjää. Lado siivuiksi leikatut perunat ohueksi kerrokseksi sipuleiden päälle ja viimeistele ripauksella tuoretta timjamia. Paista uunissa 15–20 minuuttia, tai kunnes reunat ovat ruskistuneet kauniisti. Anna jäähtyä ja nauti.
Kirsikkaleivokset
Ainekset neljälle:
1 pkt (500 g) voitaikinalevyjä
1,5 dl mantelivoita
500 g kirsikoita
1 prk mascarponea
1 dl kreikkalaista jogurttia
1 tl vaniljauutetta
0,5–1 dl tomusokeria
Tee näin:
Ota voitaikinalevyt sulamaan 1 tunti ennen leivontaa. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Leikkaa levyt puoliksi tai ota niistä lasilla pyöreitä paloja ja pistele reikiä taikinaan, jotta pohjat nousevat maltillisesti. Paista pohjia uunissa 10–15 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Anna leivospohjien jäähtyä ennen täyttöä ja paina ne kasaan, jotta täytteet pysyvät kyydissä.
Huuhtele kirsikat ja poista kivet, säästä muutama kokonainen koristeluun. Vatkaa mascarpone ja jogurtti yhdessä kuohkeaksi ja mausta tomusokerilla ja vaniljauutteella makusi mukaan. Levitä kerros mantelivoita jokaisen leivospohjan päälle. Lado muutama puolitettu kirsikka mantelivoin päälle. Pursota tai levitä mascarponetäyte kirsikoiden päälle. Koristele leivokset kokonaisilla kirsikoilla ja tarjoa heti.
Inspiroidu kattauksesta
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
• Finnish Design Shopin uusimmat kattaustuotteet >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen