Sesongin kasviksista syntyy helppo ja maukas grillimenu vaikkapa mökkijuhannuksen viettoon. Kata kesäpöytään varhaisperuna-caesar, halloumia herneiden ja mintun kera sekä suussasulavia, persikoilla höystettyjä köyhiä ritareita.
KESÄLLÄ ON VARAA VALITA parhaat päältä, kun puhutaan kasviksista. Torit ovat täynnä paitsi uuden sadon juureksia myös marjoja ja hedelmiä. Ruokailu mökillä helpottuu huomattavasti, kun laatii suunnitelman siitä, mitä haluaa syödä ja millaisia raaka-aineita kaupasta tarvitaan.
Reseptit on koottu sillä ajatuksella, että melkein kaikki niiden ainekset löytää kesäpaikan lähikaupasta. Raaka-aineita voi myös hyvin korvata toisilla: esimerkiksi mintun voi vaihtaa basilikaan, ricottan maustamattomaan tuorejuustoon, pienet salaattikerät varhaiskaaliin ja halloumin fetaan.
Kaikki reseptit voi valmistaa grillissä. Mikäli grillausmahdollisuutta ei ole, raaka-aineet voi mainiosti paahtaa myös pannussa tai uunissa. Perunat kannattaa esikeittää, jolloin ne valmistuvat hetkessä grillissä. Valmista etukäteen myös caesar-salaatin kastike, raparperisiirappi ja dukkah-mausteseos, jolloin vältyt turhien mausteiden viemisestä mökille. Siirappi ja dukkah ovat myös ihania tuliaisia ystävän mökille!
Varhaisperunat toimittavat caesar-salaatissa krutonkien virkaa: ne ovat juuri nyt sesongissa ja vastustamattomia rapsakaksi grillattuina. Helppo kastike valmistuu valmismajoneesista. Kasvissyöjät voivat vaihtaa sardellit misotahnaan, joka tuo kastikkeeseen tarvittavaa umamia.
Itse tehty raparperisiirappi ja dukkah ovat myös ihania tuliaisia ystävän mökille!
Grillatut varhaisporkkanat ovat kesäsesonkia parhaimmillaan: makeita, rapeita ja savuisia. Ruokaisuutta salaattiin saa, kun porkkanat tarjoaa jogurtilla jatketulla hummuspedillä. Egyptiläinen dukkah-mausteseos on kesän helpoin salaattilisuke: pähkinät ja mausteet vain paahdetaan nopeasti pannulla ja murskataan kevyesti. Dukkah tuo purutuntumaa salaattiin kuin salaattiin ja voit käyttää seoksessa niin manteleita, saksanpähkinöitä, pistaaseja kuin hasselpähkinöitäkin.
Jos jaksat perata kasan tuoreita herneitä, ovat ne parhaimmillaan salaatissa halloumin ja tuoreen mintun kanssa. Voit käyttää reseptissä myös pakasteherneitä. Kirpsakan etikkainen marinadi, raikas minttu, makea herne ja suolainen halloumi ovat täydellinen yhdistelmä.
Grillissä paahdetut köyhät ritarit toimivat niin makeana jälkiruokana, kuin aavistuksen juhlavampana aamiaisena kahvin kera. Persikoiden sijasta voit grillata vaikka nektariinia tai tuoretta ananasta. Tähän reseptiin käy hyvin aavistuksen kuivahtanut leipä, tai miksei vaikka kahvipöydästä jäänyt pullasiivu.
Jos valmistat kaikki salaatit, ne riittävät pääruoaksi 4–6 hengelle. Oheen voi grillata lihaa tai kalaa, jolloin resepteistä riittää helposti 8–10 hengelle.
Reseptit:
Varhaisperuna-caesar
Ainekset:
1 kg uusia perunoita
2–3 rkl öljyä
1 tl suolaa
2 pientä romaine- tai sydänsalaattia
caesar-kastiketta (resepti alla)
parmesaanijuustolastuja
Tee näin:
Harjaa perunat puhtaaksi ja keitä 6–7 minuuttia suolatussa vedessä, kunnes ne ovat puolikypsiä. Jäähdytä perunat ja lorauta niiden päälle öljyä ja suolaa. Perunat voi keittää 1–2 päivää ennen ja grillata juuri ennen salaatin tarjoamista.
Grillaa perunat kypsiksi ja halkaistut salaattikerät niin, että ne ottavat väriä itseensä. Aseta perunat ja salaatit isolle vadille, valuta päälle kastiketta ja ripottele lastuja parmesaanijuustosta. Tarjoa heti.
Caesar-kastike
Ainekset:
100 g majoneesia
1 tl dijon-sinappia
2–5 hienonnettua sardellifileetä tai 1 rkl misotahnaa
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2–3 rkl sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria
kourallinen raastettua parmesaanijuustoa
Tee näin:
Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai sitruunaa makusi mukaan. Suola kannattaa lisätä vasta lopussa, koska sen tarve riippuu käyttämiesi sardellien tai misotahnan suolapitoisuudesta.
Paahdetut porkkanat hummuksella
Ainekset:
1 kg pieniä porkkanoita
suolaa ja oliiviöljyä
100 g hummusta
150 g kreikkalaista jogurttia
dukkah-mausteseosta (resepti alla)
tuoretta korianteria
Dukkah-mausteseos
Ainekset:
130 g hasselpähkinöitä, manteleita, auringonkukansiemeniä tai pistaasipähkinöitä
2 rkl korianterin siemeniä
1 tl juustokuminan siemeniä
1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl kuivattua oreganoa
1/2 tl suolaa
Tee näin:
Huuhdo porkkanat ja puolita ne, jolloin saat paremman grillauspinnan. Sekoita porkkanat öljyn ja suolan kanssa ja grillaa ne kypsiksi, mutta napakoiksi. Sekoita hummus ja jogurtti yhteen ja levitä seos laakealle lautaselle. Lisää päälle grillatut porkkanat ja ripottele päälle reilusti dukkah-seosta. Viimeistele oliiviöljyllä ja tuoreella korianterilla.
Herneitä, minttua ja halloumia
Ainekset:
500 g herneitä (tai pakasteherneitä)
3 rkl oliiviöljyä
1–2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
1 dl tuoretta hienonnettua minttua tai 2 tl kuivattua minttua
250 g halloumijuustoa
1 rkl sitruunamehua
tuoretta minttua tarjoiluun
Tee näin:
Perkaa tuoreet herneet tai sulata ja valuta pakasteherneet. Sekoita herneet kulhossa öljyn, etikan, suolan ja mintun kera. Anna marinoitua noin tunnin ajan. Grillaa viipaloidut halloumijuustot ruskeapilkkuiseksi. Yhdistä herneet ja halloumiviipaleet, purista päälle sitruunamehua ja lisää tuoretta minttua keon päälle.
Grillattu french toast, persikkaa ja ricottajuustoa
Ainekset:
1 kananmuna
2 dl maitoa tai mantelimaitoa
(1 tl kardemummaa)
4 kpl kuivahtanutta leipää (esim. paahtoleipää, briossia, maalaisleipää)
4 kpl persikoita
1 prk ricottajuustoa
hunajaa, vaahterasiirappia tai sokeria
Tee näin:
Sekoita kananmuna ja maito sekaisin laakeassa kulhossa, mausta halutessasi kardemummalla. Kasta leivät muna-maitoseokseen ja grillaa leivät kullanruskeiksi maltillisella liekillä tai käytä grillissä pannua, johon on lisätty voita. Puolita persikat ja poista niistä kivi. Lisää persikoiden pinnalle hiukan hunajaa, vaahterasiirappia tai sokeria ja ota niihin väriä grillissä. Tarjoa leivät ricottan ja persikoiden kanssa.
Gin smash raparperilla
Ainekset yhteen annokseen:
1 tl sitruunamehua
kourallinen basilikan lehtiä
4 cl giniä
2 cl raparperisiirappia (ohje alla)
runsaasti jäitä
Tee näin:
Mittaa sitruunamehu ja basilika mortteliin tai pienen pyöreäpohjaisen kulhon pohjalle ja nuiji murskaksi. Lusikoi basilikamurska lasin pohjalle ja täytä jäillä. Mittaa mukaan gini ja raparperisiirappi. Kerrokset erottuvat kauniisti vihreänä ja pinkkinä, mutta juoma kannattaa sekoittaa ennen nauttimista.
Raparperisiirappi
Ainekset:
400 g raparperia
5 dl vettä
noin 2,5 dl sokeria
Tee näin:
Huuhdo ja pilko raparperit paloiksi. Lisää palat veden kanssa kattilaan, kiehauta ja anna keitoksen porista hiljalleen kannen alla 30 minuuttia, tai kunnes raparperi on muuttunut mössöksi. Siivilöi ja ota mehu talteen. Mittaa mehu kattilaan ja lisää 1/2 dl sokeria per desilitra. Anna mehun kiehua hiljalleen kokoon siirapiksi noin 30 minuuttia. Jäähdytä ja käytä kesädrinkkeihin, jäätelön päälle ja kivennäisveden maustajana.
Inspiroidu kattauksesta
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
• Kaikki kattaustuotteet Finnish Design Shopissa >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen