Kermaiset sahramignocchit ovat joulupöydän keltaisena hehkuva aurinko

Jos vielä mietit, mitä sitä kattaisi joulupöytään, kokeile valmistaa sahramignoccheja. Joulugnocchit ovat superhelppo mutta herkullinen ruoka, johon et tarvtise raaka-aineita kuin kourallisen! Sahrami värjää kermaisen kastikkeen kullankeltaiseksi ja pankojauhot tuovat annokseen tekstuuria sekä paahteista makua.

Jouluinen kattaus syntyy piemmälläkin vaivalla: usein riittävät vain jouluiset vihreän ja punaisen sävyt! Kynttilänjalka on Artekin, sitruspuristin Röslen ja punasävyinen 24h Tuokio -lautanen Arabian.

MAUSTESAHRAMI ON krookuksen kaltainen kukka, jonka luoteita käytetään ruoanlaitossa niiden huikean värin ja ainutlaatuisen maun takia. Sahramin makua on hivenen vaikea kuvailla: ihmisestä riippuen siinä voi maistaa kaikkea hunajasta sieniin, kukkiin ja heinään. Vahvan makunsa takia sahramia kannattaakin käyttää maltilla, ettei lautasen sisältö ala maistua pelkästään rantalelulta.

Pohjoismaissasahramia käytetään Lucian pullaan joulun aikaan, kun taas Italiassa sillä maustetaan kuuluisa risotto alla milanese. Sahrami on sen verran kallista, ettei sitä tee mieli heitellä maanantain arkipastaan, mutta nämä kermaiset gnocchit ovat oiva tapa juhlistaa juhlapyhiä.

Mikäli olet näppäräsorminen, voit pitää gnocchi-talkoot ja valmistaa annoksen itse alusta asti. Kaupan valmiit gnocchit ajavat kuitenkin asiansa paremmin kuin hyvin! Suola-astia on applicatan valikoimista.

Koska gnocchit ovat italialainen ruokalaji, samalle lautaselle ei kannata ahtaa täytteeksi tuoresalaattia, vaan voit aitoon italialaiseen tapaan valmistaa erikseen syötävät lisukkeet.

Esimerkiksi paahdetut ruusukaalit tai maa-artisokat, höyrytetty pinaatti tai vihreät pavut sopivat hyvin samaan joulupöytään. Gnocchit ovat pienenä annoksena myös hyvä alkuruoka.

Hyvää ruokahalua! Pöytään on gnocchien lisäksi katettu ferm LIVINGin lautanen ja Iittalan Tapio-lasi. Kukat ovat asetettu esille smaragdinvihreään Aalto-maljakkoon, jota voi joulun pyhinä metsästää itselleen pikkusiskomme Francklyn puolelta!

Joulugnocchit

Ainekset (neljälle):

2 dl pankojauhoja
1 + 2 rkl oliiviöljyä
nokare voita
1 valkosipulinkynsi
1 salottisipuli
muutama ripaus sahramia*
2 dl kermaa
1/2 sitruunan mehu ja kuoret
1 pss (500 gr) gnoccheja
Parmesaanijuustoa tarjoiluun

Tee näin:

Paahda pankojauhot keskilämmöllä kullanruskeiksi ruokalusikallisessa oliiviöljyä, mausta suolalla ja kaada kulhoon odottamaan. Lisää samalle pannulle pari ruokalusikallista oliiviöljyä, voinokare ja kuullota hienoksi hienonnettua valkosipulia sekä salottisipulia suolaripauksen kanssa keskilämmöllä. Älä ruskista. Lisää kerma, sahrami ja sitruunan kuoriraaste pannulle ja anna muhia pienellä lämmöllä samalla kun odotat, että gnocchien keitinvesi alkaa kiehua.

Kiehauta hyvin suolattu vesi isossa kattilassa. Kippaa gnocchit veteen. Kun gnocchit nousevat pintaan, poimi ne reikäkauhalla kermakastikkeeseen. Purista joukkoon sitruunanmehu. Maista ja mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Jos kastike tuntuu häviävän gnoccheihin, lisää hiukan keitinvettä mukaan pannulle. Annostele gnocchit lautaselle ja ripottele annosten päälle pankomurua ja parmesaania. Nauti heti.

*Sahrami on usein jauhettu valmiiksi. Jos käytät sahramia, jonka luoteet ovat kokonaisia, niin kiehauta hiukan vettä vedenkeittimellä tai kattilassa ja lisää puoli desiä kiehuvaa vettä pieneen kulhoon. Tipauta sahrami veteen, ja anna sen uuttua noin 15 minuuttia, jotta saat kaiken maun ja värin irti. Kaada sahramivesi kerman joukkoon.

Joulukattaukseen

Arabia
24h Tuokio -lautanen
Artek
Lucius-kynttilänjalka
applicata
Twist-suola-pippuri-setti
Iittala
Aalto-maljakko
Rösle
Valkosipulinpuristin
Rösle
Sitruspuristin
Form & Refine
Pinho-kaadin
Iittala
Tapio-valkoviinilasi

Suvi Kesäläinen

Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.

Katso myös:

Kaikki kattaustuotteet >

Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen

Etusivulle
Seuraava juttu




Tilaa Finnish Design Shopin uutiskirje, niin kuulet heti uusista Design Stories -jutuista!

Tilaa uutiskirje

Rakkaudesta hyvään muotoiluun

Design Stories on Finnish Design Shopin oma nettijulkaisu, joka esittelee skandinaavisia koteja, klassikoita ja ajankohtaisia uutuuksia. Tervetuloa viihtymään seurassamme!

Siirry Design Storiesin etusivulle

Osta pohjoismaista muotoilua

Design Storiesin tarjoaa Finnish Design Shop, maailman suurin pohjoismaisen muotoilun verkkokauppa.

Siirry ostoksille Finnish Design Shopiin

Osta ja myy vintageaarteita

Franckly.com on Finnish Design Shopin ylläpitämä ja kuratoima käytettyjen designtuotteiden osto- ja myyntipaikka.

Tutustu Francklyn valikoimaan