Jos vielä mietit, mitä sitä kattaisi joulupöytään, kokeile valmistaa sahramignoccheja. Joulugnocchit ovat superhelppo mutta herkullinen ruoka, johon et tarvtise raaka-aineita kuin kourallisen! Sahrami värjää kermaisen kastikkeen kullankeltaiseksi ja pankojauhot tuovat annokseen tekstuuria sekä paahteista makua.
MAUSTESAHRAMI ON krookuksen kaltainen kukka, jonka luoteita käytetään ruoanlaitossa niiden huikean värin ja ainutlaatuisen maun takia. Sahramin makua on hivenen vaikea kuvailla: ihmisestä riippuen siinä voi maistaa kaikkea hunajasta sieniin, kukkiin ja heinään. Vahvan makunsa takia sahramia kannattaakin käyttää maltilla, ettei lautasen sisältö ala maistua pelkästään rantalelulta.
Pohjoismaissasahramia käytetään Lucian pullaan joulun aikaan, kun taas Italiassa sillä maustetaan kuuluisa risotto alla milanese. Sahrami on sen verran kallista, ettei sitä tee mieli heitellä maanantain arkipastaan, mutta nämä kermaiset gnocchit ovat oiva tapa juhlistaa juhlapyhiä.
Koska gnocchit ovat italialainen ruokalaji, samalle lautaselle ei kannata ahtaa täytteeksi tuoresalaattia, vaan voit aitoon italialaiseen tapaan valmistaa erikseen syötävät lisukkeet.
Esimerkiksi paahdetut ruusukaalit tai maa-artisokat, höyrytetty pinaatti tai vihreät pavut sopivat hyvin samaan joulupöytään. Gnocchit ovat pienenä annoksena myös hyvä alkuruoka.
Joulugnocchit
Ainekset (neljälle):
2 dl pankojauhoja
1 + 2 rkl oliiviöljyä
nokare voita
1 valkosipulinkynsi
1 salottisipuli
muutama ripaus sahramia*
2 dl kermaa
1/2 sitruunan mehu ja kuoret
1 pss (500 gr) gnoccheja
Parmesaanijuustoa tarjoiluun
Tee näin:
Paahda pankojauhot keskilämmöllä kullanruskeiksi ruokalusikallisessa oliiviöljyä, mausta suolalla ja kaada kulhoon odottamaan. Lisää samalle pannulle pari ruokalusikallista oliiviöljyä, voinokare ja kuullota hienoksi hienonnettua valkosipulia sekä salottisipulia suolaripauksen kanssa keskilämmöllä. Älä ruskista. Lisää kerma, sahrami ja sitruunan kuoriraaste pannulle ja anna muhia pienellä lämmöllä samalla kun odotat, että gnocchien keitinvesi alkaa kiehua.
Kiehauta hyvin suolattu vesi isossa kattilassa. Kippaa gnocchit veteen. Kun gnocchit nousevat pintaan, poimi ne reikäkauhalla kermakastikkeeseen. Purista joukkoon sitruunanmehu. Maista ja mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Jos kastike tuntuu häviävän gnoccheihin, lisää hiukan keitinvettä mukaan pannulle. Annostele gnocchit lautaselle ja ripottele annosten päälle pankomurua ja parmesaania. Nauti heti.
*Sahrami on usein jauhettu valmiiksi. Jos käytät sahramia, jonka luoteet ovat kokonaisia, niin kiehauta hiukan vettä vedenkeittimellä tai kattilassa ja lisää puoli desiä kiehuvaa vettä pieneen kulhoon. Tipauta sahrami veteen, ja anna sen uuttua noin 15 minuuttia, jotta saat kaiken maun ja värin irti. Kaada sahramivesi kerman joukkoon.
Joulukattaukseen
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen