Japanilais-suomalaisen pariskunnan pikkuruisessa kahvila Majassa Helsingin Lehtisaaressa kaikki tehdään itse huonekaluja myöten.
LÄNSIHELSINKILÄISEN LÄHIÖN VANHA ostoskeskus ei ole ensimmäinen paikka, josta lähtisi etsimään artesaanikahvia, raakakakkuja tai japanilais-suomalaista estetiikkaa. Silti niitä kaikkia löytyy sieltä, samasta pienenpienestä tilasta. ”Tämä on vähän piilopaikka”, myöntävät kahvila-paahtimo Majan omistajat Kaya Nishikori ja Tapani Huovinen. Erikoiselle sijainnille on selitys: kahvit haluttiin paahtaa itse, ja paahtaminen vaati savupiipun asentamista. Sellaiselle soveltuvaa tilaa ei Helsingin keskustasta löytynyt, joten reilu vuosi sitten entinen kampaamo Lehtisaaressa muutettiin minimalistisen tyylikkääksi pienpaahtimoksi ja kahvilaksi.
”Tämä on vähän piilopaikka”, myöntävät kahvila-paahtimo Majan omistajat Kaya Nishikori ja Tapani Huovinen.
Oma kahvila oli parin yhteinen haave, jota suunniteltiin vuosia. ”Emme halunneet isoa paikkaa, jotta voimme hoitaa itse kaiken”, kertoo Kaya. ”Japanissa ajatellaan, että pieni on kaunista.” Maja on lähes alusta loppuun itse tehty. Tapani paahtaa kahvit, Kaya leipoo leivonnaiset. Myös kahvilan sisustus on pariskunnan omaa käsialaa. Sisustussuunnittelijana työskennellyt Kaya suunnitteli tilan, ja puusepäksi opiskellut Tapani teki suuren osan kalusteista. Yhteinen sävel löytyi helposti, sillä suomalaisessa ja japanilaisessa estetiikassa on paljon samaa – molempia yhdistävät yksinkertaisuus ja luonnonläheisyys.
Pariskunta tapasi Kayan kotimaassa Japanissa, kun Tapani osallistui koulunsa vaihto-ohjelmaan. Noina vuosina syttyi innostus kahviinkin, kun lähikahvilan omistaja opetti Tapanin paahtamaan kahvia. Suomeen pariskunta muutti kahdeksan vuotta sitten. Silloin Suomessa ei juurikaan ollut pienpaahtimoita tai nykyisen kaltaista kahvilakulttuuria, jossa kahvi tehdään käsityönä. Unelma omasta paikasta heräsi.
Maja on juuri sitä, mitä nykyajan kaupunkilaiset kaipaavat: pieni, yllättävä ja alusta loppuun omistajiensa näköinen paikka. Se on rakennettu intohimolla, johon kenties sekoittuu myös ripaus hulluutta – moni ei uskaltaisi pistää tällaista paikkaa pystyyn reilun puolen tunnin bussimatkan päähän keskustasta. Ei liene yllättävää, että Majan juuret johtavat Ravintolapäivään, johon Kaya ja Tapani ovat osallistuneet peräti kymmenen kertaa – silloinkin helsinkiläisille tarjoiltiin tietysti käsin paahdettua kahvia.
Intohimoiset kahviharrastajat ovat löytäneet Majan ja saapuvat sinne kauempaakin. Kanta-asiakkaisiin lukeutuu myös Lehtisaaren asukkaita, vaikka Kayan mukaan suomalaisilla on joskus kynnys astua sisään pikkuruiseen ja intiimiin kahvilaan. Kun asiakkaat on kerran voitettu puolelle, he palaavat uudestaankin. Monille Maja on vähän kuin kävisi kahvilla ystävän keittiössä. Japanissa kahvi on Tapanin mukaan vielä isompi trendi kuin Suomessa, vaikka teenjuojien luvatussa maassa kahvia juodaankin paljon vähemmän kuin meillä. ”Japanilaisille riittää yksi kuppi päivässä”, nauraa Kaya. Me taidamme kuitenkin ottaa vielä toisen.
Kahvila Majan mantelikakku
90 g vehnäjauhoa
90 g mantelijauhoa
1/2 tl leivinjauhetta
2 munaa
100 g sokeria
100 g voita
2 omenaa
3 rkl sitruunamehua
30 g mantelilastuja
1. Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Sulata voi.
2. Siivilöi vehnäjauho ja leivinjauhe. Kuori omenat ja viipaloi. Kaada sitruunamehu omenaviipaleille.
3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita sekaan mantelijauho ja sitten jäähtynyt voisula. Lisää loput jauhot ja sekoita varovasti. Kääntele joukkoon omenat.
4. Siirrä taikina voideltuun (irtopohja) kakkuvuokaan. Ripottele päälle mantelilastut. Paista 170 asteessa noin 40 minuuttia.
Teksti: Eeva Kolu Kuvat: Otto Virtanen
Juttu on julkaistu alun perin Design Storiesin numerossa 3.