Kesäklassikot lautasella – poimi talteen juhannussalaatin ja mansikkaisen britakakun reseptit

Perinteistä nizzansalaattia mukaileva resepti kokoaa kaikki keskikesän parhaimmat herkut helposti pöytään – tarvitset vain isoimman vadin, jonka omistat. Tarjoa jälkiruokana ihanaa mansikkaista britakakkua, kesäkakkujen kiistämätöntä kuningatarta.

HAYn Sobremesa-tarjoilukulho ruokapöydällä
Juhannussalaattiin sopivat sesongin parhaat raaka-aineet. Kastikekannu on Rörstrandin Mon Amie, salaattivatina toimi Iittalani iso Kastehelmi-lautanen.

HARVOIN ON yhtä paljon kärhämää nostattavia reseptejä kuin nizzansalaatti. Alkuperäiseen salade nicoise -reseptiin kuuluu puristien mukaan vain tomaatteja, anjovista ja oliiviöljyä, mutta lukemattomien eri (koti)kokkien versioiden jälkeen salaatista voi löytää melkeinpä mitä tahansa. Perinteisimpiä raaka-aineita ovat tonnikala, keitetyt perunat ja pavut, tomaatit, retiisit, oliivit, kaprikset, keitetyt kananmunat, kurkku, paprika, kevätsipuli, salaatinlehdet, artisokat…

Tämän reseptin nimi olkoon siis juhannussalaatti: vaikka resepti lainailee klassikkoa, se ottaa sopivasti myös vapauksia. Monet nizzansalaatin raaka-aineista kun sopivat automaattisesti keskikesän juhlapöytään. Uudet perunat, naattisipulit, tillit ja kurkut ovat parhaimmillaan ja tonnikalan voi vaihtaa esimerkiksi savustettuun tai grillattuun siikaan, loheen, ahveneen tai silakkaan.

Vegen salaatista saa, kun jättää kalan pois ja vegaanisen, kun skippaa kananmunatkin ja vaihtaa kalan esimerkiksi vegaaniseksi skagen-tahnaksi (resepti löytyy jutun lopusta).

Fiskarsin Norden-teräskasari
Uudet perunat ovat juhannuksen aikaan parhaimmillaan. Norden-teräskasari on Fiskarsin.
Fiskarsin Norden-kuorija
Kurkku sopii juhannussalaattin ja sillä voi maustaa myös gin smash -drinkin. Norden-kuorija on Fiskarsin, Mainio Sarastus -keittiöpyyhe Arabian ja Sobremesa-tarjoilukulho HAYn.

Britakakku taas on yksi suosituimmista kesäleivonnaisista ja sen resepti kannattaa kaivaa esiin viimeistään kesäkuussa. Marenkia, pehmeää kakkupohjaa ja kermavaahtoa yhdistelevä resepti on yllättävän helppo ja anteeksiantavainen valmistaa.

Tässä reseptissä ei tarvitse miettiä kuivaa tai repeilevää kakkupohjaa, ja koristelukin on rennompaa kuin perinteisessä kuorrutetussa kakussa. Tämä versio maustetaan seljankukkamehulla, joka on varsin perinteinen pari mansikalle esimerkiksi Ruotsissa ja Briteissä sen kesäisen ja miellyttävän kukkaisen maun takia.

Klongin Gömma Steel -säilytysastia
Kotimaiset mansikat maistuvat sellaisenaan, mutta kun niillä koristelee britakakun, on tiedossa kesäinen herkkuhetki. Hiekanruskea Sienna-tarjotin on Artekin, Gömma Steel -säilytysastia Klongin.

Kesän cocktaileihin voi sujauttaa seljankukkamehutiivistettä, jota löytyy ainakin isoimmista marketeista. Se on oiva pari mintun ja kurkun kaverina perinteisessä gin smash -drinkissä. Drinkin voi valmistaa myös alkoholittomana: jätä silloin gini pois tai korvaa se holittomalla ginillä. Katso gin smashin ja muiden juhannusherkkujen reseptit alta!


Reseptit 

Iittalan Kastehelmi-lautanen, Arabian Esteri-maljakko
Juhannusalaatti pysyy kauniina, kun aineksia ei sekoita ennen tarjoilua. Esteri-maljakko on Arabian, New York -salaattiottimet Georg Jensenin.

Juhannussalaatti

Ainekset neljälle:
400 gr uusia perunoita
250 gr vihreitä papuja
4 kananmunaa
1 nippu retiisejä
70 gr oliiveja
1 kurkku
1 nippu naattisipulia
tilliä, persiljaa tai basilikaa
400 gr kalaa (luonnonkalasäilykettä, siikaa, lohta, ahventa, silakkaa tms)

Kastike:
1,5 dl oliiviöljyä
0,5–1 dl valkoviinietikkaa
1 rkl sinappia
2 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria

Tee näin:
Keitä perunat ja kananmunat kypsiksi. Kiehauta pavut ja valuta. Poista retiiseistä naatit ja kannat, leikkaa puoliksi. Viipaloi kurkku ja naattisipulit. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen.

Asettele salaatin raaka-aineet isolle laakealle vadille omiksi ryhmikseen. Ripottele päälle reilusti tuoretta tilliä, persiljaa tai basilikaa ja sopivasti sormisuolaa ja mustapippuria. Salaatinkastiketta jokainen voi annostella makunsa mukaan lautaselle.

Brita-kakku Artekin Siena-tarjottimella
Mansikkaisen britakakun herkullisen maun salaisuus on seljankukkamehu. Kesäinen Sienna-tarjotin on Artekin.

Britakakku mansikoilla ja seljankukalla

Ainekset 4–6:lle hengelle:
4 munanvalkuaista
2 dl sokeria
150 gr voita
1,5 dl sokeria
4 munankeltuaista
2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
50 gr mantelilastuja

1 litra mansikoita
3 dl kuohukermaa
250 gr maustamatonta tuorejuustoa
1 dl seljankukkamehutiivistettä
½–1 dl tomusokeria

syötäviä kukkia

Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Erottele keltuaiset ja valkuaiset kahteen keskikokoiseen kulhoon. Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi lisäten sokeria vähitellen vaahtoon. Valkuaisvaahto on valmis, kun se on kovaa sekä kiiltävää ja voit kääntää kulhon ylösalaisin mutta vaahto pysyy silti kulhossa. Vatkaa sitten voi ja sokeri vaaleaksi, ilmavaksi vaahdoksi toisessa kulhossa, vatkaimia ei tarvitse pestä välillä. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voivaahtoon vatkaten hyvin välissä. Yhdistä kuivat aineet pienessä kulhossa. Sekoita ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

Levitä taikina nuolijalla leivinpaperilla päällystetylle pellille tasaiseksi suorakaiteen muotoiseksi pohjaksi. Levitä marenkivaahto hellästi taikinan päälle mutta älä sotke niitä toisiinsa. Ripottele marengin päälle mantelilastut. Paista kakkupohjaa uunissa alatasolla 20–25 minuuttia, kunnes marenki on ottanut hiukan väriä. Jäähdytä ja leikkaa puoliksi.

Perkaa mansikat ja puolita ne. Vatkaa kerma vaahdoksi, notkista tuorejuusto ja sekoita kerman sekaan. Mausta seos laimentamattomalla seljankukkamehutiivisteellä ja tomusokerilla. Nosta toinen puoli kakkupohjasta tarjoiluastiaan ja levitä puolet kermaseoksesta ja mansikoista sen päälle. Nosta jäljelle jäänyt puolikas päälle ja levitä sille loput kermavaahdosta ja mansikat. Koristele halutessasi tuoreilla, syötävillä kukilla. Tarjoile heti.

Kesäjuomat Steltonin Pilastro-lasissa
Gin smash -drinkin voi tehdä myös alkoholittomana. Lasiset Sip Cocktail -juomapillit ovat HAYn, Pilastro-lasit Steltonin.

Seljankukka gin smash 

Ainekset yhteen juomaan:
3–4 kurkkusiivua
1 sokeripala
1 oksa minttua (marokkolainen minttu, ei viherminttu)
1 rkl seljankukkamehutiivistettä
1 rkl limen mehua
4 cl giniä
jäitä ja kuplavettä

Tee näin:
Laita sokeripala, kurkkuviipaleet ja minttu lasin pohjalle. Muussaa sekaisin. Lisää lasiin paljon jäitä, gini ja mehut. Sekoita ja pidennä kuplavedellä.


Esteri-maljakko
Mansikat, rapea marenki ja kermavaahto ovat vastustamaton yhdistelmä. Esteri-maljakko on Arabian.

Juhannusperinteet uusiksi!

Uudet perunat, tilliä ja vegaaninen skagen
Vegaaninen skagen valmistetaan raastamalla savustettu tofu kulhoon ja mukaan lisätään 3 rkl vegaanista majoneesia, 1 prk vegaanista kaurafraichea, 1/2 hienonnettu punasipuli, paljon tuoretta tilliä, 1/2 sitruunan mehu ja kuoriraaste, sekä sopivasti suolaa ja mustapippuria. Koska on juhannus, skagen kruunataan tietysti merileväkaviaarilla.

Juhannus hotellissa
Jos hyttyset, hyytävä vesi ja kiukuttelevat sukulaiset eivät ole juttusi, juhannus on loistavaa aikaa varata hotelli ja nauttia hiljaisuudesta, koska kaikki karkaavat kaupungeista mökilleen. Testaa esimerkiksi erityisen kauniit ja kiitellyt hotellit, kuten Porvoon Runo, Fiskarsin The Torby ja Inkoon Barö.

Inspiroidu kattauksesta 

Arabia
Esteri-maljakko
Artek
Siena-tarjotin
HAY
Sip Straight -juomapillit
Arabia
Mainio Sarastus -keittiöpyyhe
Stelton
Pilastro-juomalasi
Georg Jensen
New York -salaattiottimet
HAY
Sobremesa-tarjoilukulho
Iittala
Kastehelmi-lautanen
Rörstrand
Mon Amie -kannu
Iris Hantverk
Tiskiharja
Klong
Gömma Steel -säilytysastia
Fiskars
Norden-kuorija

Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.


Katso myös:

Finnish Design Shopin uusimmat kattaustuotteet >

Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen

Edellinen juttu
Seuraava juttu




Tilaa Finnish Design Shopin uutiskirje, niin kuulet heti uusista Design Stories -jutuista!

Tilaa uutiskirje

Rakkaudesta hyvään muotoiluun

Design Stories on Finnish Design Shopin oma nettijulkaisu, joka esittelee skandinaavisia koteja, klassikoita ja ajankohtaisia uutuuksia. Tervetuloa viihtymään seurassamme!

Siirry Design Storiesin etusivulle

Osta pohjoismaista muotoilua

Design Storiesin tarjoaa Finnish Design Shop, maailman suurin pohjoismaisen muotoilun verkkokauppa.

Siirry ostoksille Finnish Design Shopiin

Osta ja myy vintageaarteita

Franckly.com on Finnish Design Shopin ylläpitämä ja kuratoima käytettyjen designtuotteiden osto- ja myyntipaikka.

Tutustu Francklyn valikoimaan