Perinteistä nizzansalaattia mukaileva resepti kokoaa kaikki keskikesän parhaimmat herkut helposti pöytään – tarvitset vain isoimman vadin, jonka omistat. Tarjoa jälkiruokana ihanaa mansikkaista britakakkua, kesäkakkujen kiistämätöntä kuningatarta.
HARVOIN ON yhtä paljon kärhämää nostattavia reseptejä kuin nizzansalaatti. Alkuperäiseen salade nicoise -reseptiin kuuluu puristien mukaan vain tomaatteja, anjovista ja oliiviöljyä, mutta lukemattomien eri (koti)kokkien versioiden jälkeen salaatista voi löytää melkeinpä mitä tahansa. Perinteisimpiä raaka-aineita ovat tonnikala, keitetyt perunat ja pavut, tomaatit, retiisit, oliivit, kaprikset, keitetyt kananmunat, kurkku, paprika, kevätsipuli, salaatinlehdet, artisokat…
Tämän reseptin nimi olkoon siis juhannussalaatti: vaikka resepti lainailee klassikkoa, se ottaa sopivasti myös vapauksia. Monet nizzansalaatin raaka-aineista kun sopivat automaattisesti keskikesän juhlapöytään. Uudet perunat, naattisipulit, tillit ja kurkut ovat parhaimmillaan ja tonnikalan voi vaihtaa esimerkiksi savustettuun tai grillattuun siikaan, loheen, ahveneen tai silakkaan.
Vegen salaatista saa, kun jättää kalan pois ja vegaanisen, kun skippaa kananmunatkin ja vaihtaa kalan esimerkiksi vegaaniseksi skagen-tahnaksi (resepti löytyy jutun lopusta).
Britakakku taas on yksi suosituimmista kesäleivonnaisista ja sen resepti kannattaa kaivaa esiin viimeistään kesäkuussa. Marenkia, pehmeää kakkupohjaa ja kermavaahtoa yhdistelevä resepti on yllättävän helppo ja anteeksiantavainen valmistaa.
Tässä reseptissä ei tarvitse miettiä kuivaa tai repeilevää kakkupohjaa, ja koristelukin on rennompaa kuin perinteisessä kuorrutetussa kakussa. Tämä versio maustetaan seljankukkamehulla, joka on varsin perinteinen pari mansikalle esimerkiksi Ruotsissa ja Briteissä sen kesäisen ja miellyttävän kukkaisen maun takia.
Kesän cocktaileihin voi sujauttaa seljankukkamehutiivistettä, jota löytyy ainakin isoimmista marketeista. Se on oiva pari mintun ja kurkun kaverina perinteisessä gin smash -drinkissä. Drinkin voi valmistaa myös alkoholittomana: jätä silloin gini pois tai korvaa se holittomalla ginillä. Katso gin smashin ja muiden juhannusherkkujen reseptit alta!
Reseptit
Juhannussalaatti
Ainekset neljälle:
400 gr uusia perunoita
250 gr vihreitä papuja
4 kananmunaa
1 nippu retiisejä
70 gr oliiveja
1 kurkku
1 nippu naattisipulia
tilliä, persiljaa tai basilikaa
400 gr kalaa (luonnonkalasäilykettä, siikaa, lohta, ahventa, silakkaa tms)
Kastike:
1,5 dl oliiviöljyä
0,5–1 dl valkoviinietikkaa
1 rkl sinappia
2 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria
Tee näin:
Keitä perunat ja kananmunat kypsiksi. Kiehauta pavut ja valuta. Poista retiiseistä naatit ja kannat, leikkaa puoliksi. Viipaloi kurkku ja naattisipulit. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen.
Asettele salaatin raaka-aineet isolle laakealle vadille omiksi ryhmikseen. Ripottele päälle reilusti tuoretta tilliä, persiljaa tai basilikaa ja sopivasti sormisuolaa ja mustapippuria. Salaatinkastiketta jokainen voi annostella makunsa mukaan lautaselle.
Britakakku mansikoilla ja seljankukalla
Ainekset 4–6:lle hengelle:
4 munanvalkuaista
2 dl sokeria
150 gr voita
1,5 dl sokeria
4 munankeltuaista
2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
50 gr mantelilastuja
1 litra mansikoita
3 dl kuohukermaa
250 gr maustamatonta tuorejuustoa
1 dl seljankukkamehutiivistettä
½–1 dl tomusokeria
syötäviä kukkia
Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Erottele keltuaiset ja valkuaiset kahteen keskikokoiseen kulhoon. Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi lisäten sokeria vähitellen vaahtoon. Valkuaisvaahto on valmis, kun se on kovaa sekä kiiltävää ja voit kääntää kulhon ylösalaisin mutta vaahto pysyy silti kulhossa. Vatkaa sitten voi ja sokeri vaaleaksi, ilmavaksi vaahdoksi toisessa kulhossa, vatkaimia ei tarvitse pestä välillä. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voivaahtoon vatkaten hyvin välissä. Yhdistä kuivat aineet pienessä kulhossa. Sekoita ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
Levitä taikina nuolijalla leivinpaperilla päällystetylle pellille tasaiseksi suorakaiteen muotoiseksi pohjaksi. Levitä marenkivaahto hellästi taikinan päälle mutta älä sotke niitä toisiinsa. Ripottele marengin päälle mantelilastut. Paista kakkupohjaa uunissa alatasolla 20–25 minuuttia, kunnes marenki on ottanut hiukan väriä. Jäähdytä ja leikkaa puoliksi.
Perkaa mansikat ja puolita ne. Vatkaa kerma vaahdoksi, notkista tuorejuusto ja sekoita kerman sekaan. Mausta seos laimentamattomalla seljankukkamehutiivisteellä ja tomusokerilla. Nosta toinen puoli kakkupohjasta tarjoiluastiaan ja levitä puolet kermaseoksesta ja mansikoista sen päälle. Nosta jäljelle jäänyt puolikas päälle ja levitä sille loput kermavaahdosta ja mansikat. Koristele halutessasi tuoreilla, syötävillä kukilla. Tarjoile heti.
Seljankukka gin smash
Ainekset yhteen juomaan:
3–4 kurkkusiivua
1 sokeripala
1 oksa minttua (marokkolainen minttu, ei viherminttu)
1 rkl seljankukkamehutiivistettä
1 rkl limen mehua
4 cl giniä
jäitä ja kuplavettä
Tee näin:
Laita sokeripala, kurkkuviipaleet ja minttu lasin pohjalle. Muussaa sekaisin. Lisää lasiin paljon jäitä, gini ja mehut. Sekoita ja pidennä kuplavedellä.
Juhannusperinteet uusiksi!
Uudet perunat, tilliä ja vegaaninen skagen
Vegaaninen skagen valmistetaan raastamalla savustettu tofu kulhoon ja mukaan lisätään 3 rkl vegaanista majoneesia, 1 prk vegaanista kaurafraichea, 1/2 hienonnettu punasipuli, paljon tuoretta tilliä, 1/2 sitruunan mehu ja kuoriraaste, sekä sopivasti suolaa ja mustapippuria. Koska on juhannus, skagen kruunataan tietysti merileväkaviaarilla.
Juhannus hotellissa
Jos hyttyset, hyytävä vesi ja kiukuttelevat sukulaiset eivät ole juttusi, juhannus on loistavaa aikaa varata hotelli ja nauttia hiljaisuudesta, koska kaikki karkaavat kaupungeista mökilleen. Testaa esimerkiksi erityisen kauniit ja kiitellyt hotellit, kuten Porvoon Runo, Fiskarsin The Torby ja Inkoon Barö.
Inspiroidu kattauksesta
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
• Finnish Design Shopin uusimmat kattaustuotteet >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen