Hedelmäinen salaatti, tanskalaisten kuuluisista smörrebröd-leivistä inspiroituneet tapanismörret sekä herkullinen inkivääri-porkkanakakku tuovat joulun juhlapöytään vaihtelua, väriä ja makua. Kun et tiedä mitä ihmettä kokkaisit jouluna, testaa näitä kolmea reseptiä!
NIIN IHANAA KUIN syöminen pyhinä onkin, se on välillä myös haastavaa. Omia perinneruokia vaalitaan mustasukkaisesti: joko pöytään ei kelpuuteta yhtään uutta reseptiä tai sitten mukaan saatetaan päästää yksi onnekas uutuus.
Nämä reseptit on tarkoitettu niihin tilanteisiin, kun mielesi tekee jotain hiukan erilaista – ehkä vähän kevyempää ja raikkaampaa, tai jotain jouluista ja juhlavaa, vaikka et haluaisi kokata perinteistä jouluateriaa. Ehkä tänä jouluna keittiössä valmistuukin salaatti vietäväksi sukulaisten luokse, makea kakku juhlapyhien leffamaratonin seuraksi tai pyjama päällä syötäviä leipiä?
Jouluisessa salaatissa yhdistyvät juhlavasti kirpeän makeat hedelmät, kevyesti kitkerä sikuri, karamellisoidut pähkinät ja suolainen juusto. Sitä voi tarjota aattona lisukkeeksi, pikkujouluissa buffet-tyyliin tai uutena vuotena aterian alkuun. Juustoksi voi valita oman lempijuustonsa tai testata esimerkiksi italialaista gorgonzolaa, englantilaista stiltonia tai ranskalaista roquefort-juustoa.
Vinkki: punasikuri jätetään salaateissa usein näyttäviksi, isoiksi lehdiksi. Myönnettäköön, että onhan se kaunista, mutta on paljon mukavampaa syödä salaattia, joka mahtuu suuhun yhdellä haarukallisella!
Joululeivät ovat iteraatio tanskalaisten kuuluisista smörrebröd-leivistä. Ne on helppo valmistaa vaikka tapaninpäivän aamiaiselle tai jouluaaton aikaiselle lounaalle. Tuplasti perunaa leivällä saattaa kuulostaa vähän erikoiselta, mutta kermaiset keitetyt potut ja rapsakat sipsit ovat loistava kumppani.
Perinteistä pitävä kokki yhdistää leivälleen piparjuurituorejuuston ja merisuolatut sipsit, kokeilunhaluisempi voi testata tryffelisipsejä ja valkosipulituorejuustoa. Leipä ja perunat kannattaa leikata ohueksi, jotta suutuntuma olisi tasapainoinen, sillä saaristolaisleipä itsessään on jo tiivistä.
Joulupöydän porkkanakakkuun lisätään paljon inkivääriä ja taikinaan käytetään voin sijasta öljyä. Öljypohjaisen kakun hyvät puolet ovat sen pitkä kestävyys jääkaapissa ja mehevänä pysyvä, tiiviimpi rakenne. Perinteinen tapa kuorruttaa porkkanakakku on sutia kuorrutetta rennosti koko kakkuun, mutta mikäli haluat olla ajan hermoilla, pursota kuorrute pyöreäkärkisellä tyllalla valmiiksi leikattujen palasten päälle. Kun et kuorruta koko kakkua kerralla, voit pakastaa osan talteen.
Salaatin, leipien ja porkkanakakun reseptit:
Hedelmäinen joulusalaatti
Ainekset neljälle (alkuruoaksi):
1 punasikuri*
1 rasia viinirypäleitä
150 gr sinihomejuustoa
2–3 kypsää persimonia
100 gr pekaanipähkinöitä
2 rkl vettä
3 rkl ruokokidesokeria
1 tl suolaa
Vinegretti:
1 dl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa tai valkoista balsamicoa
1 rkl hunajaa
1 tl dijon-sinappia
suolaa ja mustapippuria
Tee näin:
Pähkinät ja vinegretti kannattaa valmistaa ennen salaattia. Lisää pekaanipähkinät, vesi, suola ja sokeri paistinpannulle. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos alkaa kuplia ja vesi alkaa haihtua pois pannulta, varoen käräyttämästä sokeria. Kippaa tahmeat pähkinät lautaselle odottamaan. Vispaa vinegretin raaka-aineet korkeassa lasissa tai ravista ne kannellisessa purkissa sekaisin.
Huuhtele ja revi punasikuri palasiksi laakealle vadille. Huuhtele viinirypäleet ja puolita tarvittaessa. Huuhtele persimonit ja leikkaa lohkoiksi (poista kanta ja valkoinen keskiosa). Lisää viinirypäleet ja persimonit sikurin joukkoon ja lusikoi päälle vinegrettiä. Viimeistele murustetulla tai viipaleiksi leikatulla sinihomejuustolla ja pekaanipähkinöillä.
*Mikäli et löydä kaupan vihannesvalikoimasta kokonaista punasikuria, voit hyvin käyttää myös sikuri-friseeseekoitusta valmiista salaattipussista tai endiiviä.
Tapanismörret eli joululeivät
Ainekset neljälle:
1 saaristolaisleipä
250 gr keitettyjä perunoita
1/2 sitruuna
suolaa ja mustapippuria
1 rasia tuorejuustoa (esim. valkosipuli tai piparjuuri)
1 prk mätiä / merileväkaviaaria
perunalastuja
1/2 punttia hienonnettua ruohosipulia
Tee näin:
Keitä perunat napakan kypsiksi. Anna perunoiden jäähtyä ja kuori ne. Leikkaa perunat ohuiksi siivuiksi ja mausta ne suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla. Leikkaa ohuita viipaleita saaristolaisleivästä ja päällystä ne tuorejuustolla. Lado päälle maustettuja perunaviipaleita, perunalastuja, ruohosipulisilppua ja mätiä tai merileväkaviaaria. Reseptistä riittää neljälle naposteluun.
Inkivääri-porkkanakakku
Ainekset 8–10:lle:
4 dl porkkanaraastetta
4 kananmunaa
2,5 dl ruokokidesokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 tl kuivattua inkivääriä
2 tl kanelia
1,5 dl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
Kuorrutus:
400 gr tuorejuustoa
3–6 rkl tomusokeria
1 appelsiinin mehu ja kuoriraaste
Koristeluun sokeroitua inkivääriä
Tee näin:
Peitä irtopohjavuoan (24 cm)* pohja leivinpaperilla ja öljyä reunat. Kuori ja raasta porkkanat raastimen karkealla terällä. Mittaa kuivat aineet sokeria lukuunottamatta kulhoon ja sekoita hyvin. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Vatkaa sokeri ja öljy sekaisin sähkövatkaimella. Vatkaa sen jälkeen munat seokseen ja jatka kunnes taikina on vaaleaa ja kuohkeaa vaahtoa. Lisää vaahtoon raastettu porkkana ja kääntele sen jälkeen kuivat aineet taikinaan hellästi nuolijalla.
Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista kakkua noin 40 minuuttia tai kunnes kakkuun tökätty puinen tikku (tai vaikka pala spagettia) tulee ulos ilman, että siinä on raakaa taikinaa. Anna kakun jäähtyä rauhassa vuoassaan ja pyöräytä sitten varmuuden vuoksi veitsellä reunojen ympäri, ennen kuin irrotat kakun vuoasta.
Sekoita kuorrutetta varten tuorejuusto, appelsiinin mehu ja kuoriraaste sekä maun mukaan tomusokeria lusikallinen kerrallaan, kunnes kuorrute on makusi mukaista. Sudi kuorrute veitsellä tasaiseksi kerrokseksi tai pursota yksittäisten viipaleiden päälle. Koristele palaset halutessasi sokeroidulla inkiväärillä.
*Voit käyttää myös pienempää irtopohjavuokaa jolloin kakku on korkeampi. Kakkua kannattaa silloin paistaa hiukan alemmassa lämpötilassa pidempään, jotta sisus kypsyy.
Inspiraatiota jouluruokaan – menneiden aikojen muonat
Mitä joskus on jouluna syöty? Vastaus löytyy monien museoiden tunnelmallisista joulunäyttelyistä. Esimerkiksi Helsingistä löytyy Ruiskumestarin talo, Turusta taas Apteekkimuseo ja Luostarinmäki. Tsekkaa, onko omassa kotikaupungissasi jouluna museossa toimintaa ja lähde hakemaan joulumieltä. Monien museokauppojen valikoimista löytyy myös kauniita jouluaiheisia käsitöitä – myös ilman tonttuja.
Inspiroidu kattauksesta
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
• Finnish Design Shopin uusimmat kattaustuotteet >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen