Tamago sandon yksinkertaisuus saattaa hämätä: muutaman raaka-aineen täytetty leipä vie kielen mennessään. Pehmeä koostumus ja täyteläinen maku tekevät tästä munaleivästä vastustamattoman herkun, joka on noussut todelliseksi kulttiklassikoksi. Poimi helppo resepti talteen ja kokeile itse!
MONILLA MAILLA on oma versionsa kananmunalla täytetystä leivästä. Suomessa tuon leivän päältä löytyy kananmunaa ja anjovista, ruotsalaiset taas suosivat mätitahnaa ja viipaloituja kananmunia. Yhdysvalloissa leipien väliin valmistetaan munasalaatti, jossa on majoneesia, sinappia ja kananmunia.
Munan ja leivän yhdistäminen johtuu helppoudesta ja runsaudesta – kyseessä on täydellisen täyttävä välipala tai eväs kiireiseen päivään.
Pohjoismaat suosivat open faced sandwich -termiä ja -tyyliä leivissään, mutta japanilaiset valmistavat munaleipänsä kahden leivän väliin Amerikan tapaan. Leivästä erityisen tekee japanilainen majoneesi kewpie ja pehmeä, vaalea leipä shokupan. Kewpie-majoneesia löytyy isommista marketeista, mutta autenttista leipää sen sijaan on hankalampi löytää. Sen tilalla voikin käyttää esimerkiksi briossia tai sitten koko kaupan höttöisintä ja vaaleinta paahtoleipää.
Perinteisten japanilaisten 7eleven-munaleipien väliin tulee munasalattia, mutta jenkkiversioissa leivän keskellä näkyy kauniisti halkaistu kananmuna. Voit itse päättää, kumman version haluat oman leipäsi väliin. Tässä ohjeessa toinen leipä täytetään kokonaisella kananmunalla, kun taas toisessa, skandihenkisillä mummonkurkuilla ja mätitahnalla täytetyssä leivässä on perinteikkäästi munasalaattia.
Jos otat leivän evääksi, levitä sen pintaan kerros voita, jotta kosteus ei tekisi koostumuksesta mössöä. Leipä on helpompi leikata, jos viilennät munatäytteen kunnolla jääkaapissa ennen täyttämistä. Leikkaamisessa kannattaa käyttää sahalaitaista leipäveistä, etteivät täytteet pursua ulos.
Egg sando eli japanilainen munaleipä
Ainekset kahdelle:
4 viipaletta paahtoleipää
4 kananmunaa
2–3 rkl japanilaista majoneesia*
0,5–1 tl suolaa
hienonnettua kevätsipulia
rouhittua mustapippuria
Tee näin:
Keitä kananmunia 7 minuuttia, voit tehdä tämän myös etukäteen. Kuori jäähtyneet munat ja hienonna kaksi kananmunaa kulhossa. Lisää joukkoon majoneesi, sokeri ja ripaus suolaa. Leikkaa leivistä kuoret pois. Lisää munasalaattia kahdelle leivälle, jätä keskelle leipää kolo kokonaiselle munalle. Aseta kananmuna tekemääsi koloon ja ripottele leivän päälle hienonnettua kevätsipulia ja mustapippuria. Aseta toinen leipä kanneksi ja leikkaa kohtisuoraan kahdeksi puolikkaaksi, jotta kokonainen muna puolittuu. Nauti heti tai pakkaa mukaan evääksi.
*Jos et löydä kaupasta japanilaista kewpie-majoneesia, lisää normaaliin majoneesiin 1 tl sokeria ja 1 tl etikkaa.
Kurkku & mäti egg sando
Ainekset kahdelle:
4 viipaletta paahtoleipää
4 kananmunaa
4 rkl japanilaista majoneesia*
ripaus suolaa
hienonnettua kevätsipulia
mätitahnaa (esim. Abba)
rouhittua mustapippuria
Mummonkurkut:
1/2 kurkku
1 dl etikkaa
1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 dl vettä
Tee näin:
Kuori kurkku halutessasi ja viipaloi se ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kannellisessa rasiassa etikka, sokeri, suola ja vesi. Lisää kurkut, laita kansi kiinni ja ravista kunnolla. Anna kurkkujen marinoitua noin tunnin ajan. Keitä kananmunia 7 minuuttia, voit tehdä tämän myös etukäteen. Kuori jäähtyneet munat, hienonna 4 kananmunaa kulhossa ja lisää joukkoon majoneesi. Mikäli käytät mätitahnaa, älä lisää enää suolaa munatäytteeseen.
Leikkaa leivistä kuoret pois ja lisää munasalaattia kahdelle leivälle. Levitä munaseoksen päälle nesteestä rutistetut mummonkurkut ja ripottele hienonnettua kevätsipulia sekä rouhittua mustapippuria. Pursota mätitahnaa toiselle leivälle ja aseta leipä kanneksi. Leikkaa leipä kohtisuoraan kahdeksi puolikkaaksi. Nauti heti tai pakkaa mukaan evääksi.
*Jos et löydä kaupasta japanilaista kewpie-majoneesia, lisää normaaliin majoneesiin 1 tl sokeria ja 1 tl etikkaa.
Inspiroidu kattauksesta
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen