Mikään ei tuoksu niin hyvältä, kuin teräksisessä mokkapannussa pulputtava aamukahvi. Alessi tunnetaan erityisesti ikonisista espressopannuistaan, ja italialaisbrändin designklassikoihin on hyvä yhdistää yhtä klassisia reseptejä – pienillä trendikkäillä tuulahduksilla tietysti.
ITALIALAISESTA RUOKAKULTTUURISTA kaikki tuntevat pastan ja pizzan, mutta siihen kuuluu paljon muutakin, kuten esimerkiksi makea aamupala cappuccinon kanssa ja Veneton alueelta tulevat spritzit. Jälkimmäiset ovat nykyisin suosittuja ympäri maailmaa ehkä tunnetuimman eli punaisena välkehtivän aperol spritzin kautta.
Spritz-cocktailin peruskaava on kaksi osaa katkeroa tai likööriä, kolme osaa (kuohu)viiniä ja yksi osa kuplivaa kivennäisvettä. Vaihtelunhaluinen sekoittaa tänä kesänä drinkkinsä italialaisesta sitruunalikööristä, eli limoncellosta ja proseccosta. Kuohuviiniksi kannattaa valita kuiva prosecco, koska limoncello on hyvin makeaa. Tärkeintä on käyttää tarpeeksi jäitä, jotta juoma pysyy kylmänä.
”Italia on leivonnaisten ja makeiden aamiaisten paratiisi.”
Italia on leivonnaisten ja makeiden aamiaisten paratiisi. Cappuccinon kanssa nautitaan usein suklaalla tai crema pasticceralla täytetty croissant eli italialaisittain cornetto. Crema pasticcera on niin paksua maitovanukasta, että sitä voisi kutsua jo melkeinpä kreemiksi. Vanukas maustetaan usein sitruunankuorella tai vaniljalla. Yksinkertaisimmillaan sen voi tarjota tuoreiden marjojen kera, ja makea vanukas onkin täydellistä mansikoiden kera.
Mantelicroissant on vahvasti trendaava leivonnainen, mutta italialainen vaihtoehto on valita manteleiden tilalle valloittavan vihreitä pistaasipähkinöitä. Erikoiskaupoista löytyvä valmis pistaasitahna on nopein tie herkullisiin croisantteihin, mutta pistaasipähkinät voi jauhaa helposti myös itse. Täytetty voisarvi on nerokas keksintö, koska siihen käyvät parhaiten jo parhaat päivänsä nähneet, hieman kuivahtaneet croissantit. Nauti täytetty croissant aamukahvin kera tai jälkiruoaksi tiukan espresson seurana.
Herkuttele italialaisittain:
Pistaasicroissantit
Ainekset (4 kpl):
4 croissantia
150 g pistaasipähkinöitä jauhettuna
1 dl tomusokeria tai maun mukaan
1 kananmuna
50 g voita
koristeluun pistaasipähkinöitä ja tomusokeria
Tee näin:
Halkaise croissantit kahtia. Valmista pistaasitahna hienontamalla pistaasipähkinät tehosekoittimella, kahvimyllyllä tai morttelilla – tahnan ei tarvitse olla täysin sileää. Sekoita pistaasijauhe, sokeri, kananmuna ja pehmeä voi yhteen. Levitä puolet tahnasta croissanttien sisälle ja loput croissantin päälle. Ripottele päälle pistaasipähkinöitä. Paahda croissantteja 180 asteessa, kunnes ne ottavat kevyesti väriä, noin 15 minuutin ajan. Hunnuta hiukan jäähtyneet croissantit tomusokerilla, pistaasipähkinöillä ja nauti kahvin kera.
Sitruunavanunkas ja mansikat (crema pasticcera e fragole)
Ainekset:
5 dl täysmaitoa
1 sitruunan kuoret
1 vaniljatanko tai 1 tl vaniljauutetta
1,5 dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
3 rkl maissitärkkelystä
mansikoita tai tuoreita hedelmiä
Tee näin:
Mittaa 4 dl maitoa kattilaan. Leikkaa vaniljatanko pituussuunnassa kahtia, vedä siemenet veitsellä maitoon ja tipauta perään vaniljatangon puolikkaat ja sitruunankuoret. Jos käytät vaniljatangon sijaan vaniljauutetta, lisää sitä teelusikallinen maidon sekaan. Lämmitä maito kunnolla höyryäväksi ja sekoita sokeri maitoon. Laske lämpö matalimmalle tasolle ja anna makujen uuttua maitoon 15 minuutin ajan.
Sekoita keltuaiset siivilöidyn maissitärkkelyksen kanssa kulhossa. Mittaa joukkoon 1 dl maitoa ja vispilöi tasaiseksi. Poimi kattilasta vaniljatanko ja sitruunankuoret pois ja vispaa kuuma maito varovasti hiukan kerrallaan keltuaisseokseen. Jos kuuman maidon kaataa kerralla keltuaisten sekaan, saa munakokkelia.
Kaada maito-keltuaisseos takaisin kattilaan siivilän läpi ja lämmitä keskilämmöllä koko ajan nuolijalla sekoittaen pohjaa myöten, kunnes seos alkaa paksuuntua ja kuplii kerran. Ota kattila pois levyltä ja kaavi vanukas kulhoon. Peitä vanukkaan pinta muovikelmulla, jotta siihen ei muodostu kuorta. Jäähdytä jääkapissa muutama tunti ja tarjoa kylmänä tuoreiden mansikoiden tai hedelmien kera. Vanukkaan voi vispata tasaiseksi ennen tarjoamista.
Limoncello spritz
Ainekset:
2 osaa limoncelloa
3 osaa proseccoa
1 osa kivennäisvettä
tarjoiluun jäitä, sitruunalohkoja ja/tai säilykekirsikoita
Tee näin:
Mittaa lasiin limoncello, ja prosecco. Täytä lasi jäillä ja pidennä kivennäisvedellä. Koristele halutessasi sitruunan lohkoilla ja kirsikoilla. Sekoita ja nauti heti.
Kata Alessin klassikoilla
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
• Kaikki Alessin tuotteet Finnish Design Shopissa >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen