Jotain makeaa, jotain suolaista ja jotain lämmintä. Nopeasti valmistuvat peltipiirakat ja sitruksinen inkivääritoti ovat loppuvuoden ruokapöydän helppoja moniottelijoita.
TALVEN JUHLAKAUDEN HELPOIMMAT tarjottavat syntyvät valmiista voitaikinalevystä. Se käytetään vain nopeasti uunissa ja koristellaan herkulliseksi. Peltipiirakat ovat paras keksintö, kun pöydässä on enemmän porukkaa: yksittäisiä annoksia ei tarvitse tehdä ja pohjat sekä täytteet voi valmistella ennen vieraiden saapumista.
Myös lämmin toti on helppo valmistaa etukäteen. Kiehauta makuliemi valmiiksi jääkaappiin ja lämmitä uudelleen, kun vieraiden lasit ovat valmiina. Sitrus-inkivääritotin voi nauttia mainiosti myös holittomana, skippaa silloin lopuksi lisättävä alkoholi.
Päärynäpiiras on makea herkku, joka saa kontrastia suolaisesta sinihomejuustosta ja purutuntumaa hasselpähkinöistä. Päärynöiden olisi hyvä olla kiinteitä, sillä ylikypsät päärynät vetistävät nesteellään piirakan pohjan. Ohje on helposti muunneltavissa – päärynät voi esimerkiksi vaihtaa omenoihin, hasselpähkinät saksanpähkinöihin ja juuston parmesaaniin.
Huijarin blinipiiras on nimensä veroinen, koska tattarijauhojen ja taikinan kohottamisen kanssa ei tarvitse säheltää, eikä paistaa naama punaisena blinejä isolle joukolle. Rapsakka voitaikina ajaa asiansa hyvin, kunhan täytteissä ei pihtaile!
Päärynä-sinihomejuustopiiras (4–6 hengelle)
Ainekset:
1 pkt (500 g) voitaikinaa
3–4 kiinteähköä päärynää
3 rkl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1 kananmuna
Päälle:
100 g sinihomejuustoa
1 granaattiomena
50 g hasselpähkinöitä
Tee näin:
Ota voitaikina sulamaan leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Leikkaa päärynät ohuiksi lohkoiksi ja sekoita joukkoon 1 rkl sokeria ja 1 rkl vehnäjauhoja. Levitä voitaikinan taitokset auki ja kauli se jauhojen avulla ohueksi levyksi. Töki haarukalla reikiä voitaikinalevyn keskelle. Ripottele 2 rkl sokeria taikinan päälle, jättäen pari senttiä tyhjäksi reunoista.
Levitä päärynälohkot sokerin päälle ja käännä taikinan reunoja hiukan päärynöiden päälle. Painele reunat haarukalla ja voitele ne rikki vispatulla keltuaisella. Paista piirakkaa uunin keskitasossa noin 20 minuuttia, tai kunnes reunat ovat kullanruskeita.
Anna piirakan jäähtyä ja koristele se sitten murennetulla sinihomejuustolla, granaattiomenansiemenillä ja rouhituilla hasselpähkinöillä.
Huijarin blinipiiras (4–6 hengelle)
Ainekset:
1 pkt (500 g) voitaikinaa
1 kananmunan keltuainen
200 gr smetanaa
1/2 punttia tilliä
1 sitruuna
suolaa ja mustapippuria
Päälle:
100 g kylmäsavulohta
1 punasipuli
100 g mätiä
70 g suolakurkkuja
tuoretta tilliä
(Vaihtoehtoisesti esimerkiksi katkarapuja, kananmunanlohkoja, tilliä, savuporoa, sienisalaattia tai siianmätiä)
Tee näin:
Ota voitaikina sulamaan leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Levitä sulaneen voitaikinan taitokset auki ja kauli se jauhojen avulla ohueksi levyksi. Töki taikinan keskiosaan haarukalla reikiä. Jätä reunoista noin kahden sentin alue tökkimättä, jolloin reunat kohoavat korkeammiksi.
Voitele reunat rikki vispatulla keltuaisella. Paista voitaikinaa noin 20 minuuttia, kunnes se on kullanruskea. Anna pohjan jäähtyä hetken ennen täyttämistä ja painele piirakan keskiosa kevyesti alemmaksi, jotta täytteet mahtuvat mukaan.
Sekoita smetanaan yhden sitruunan kuoriraaste, 1/2 sitruunan mehu ja tillisilppu. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Levitä smetana jäähtyneen voitaikinapohjan päälle, jättäen reunat paljaiksi. Levitä päälle kylmäsavulohta, ohuiksi renkaiksi leikattua punasipulia, mätiä ja suolakurkkuviipaleita. Koristele halutessasi sitruunaviipaleilla ja ylijääneellä tillillä, ja rouhi lisää mustapippuria päälle.
Sitrus-inkivääritoti (4 hengelle)
Ainekset:
8 dl vettä
5 cm pala tuoretta inkivääriä
3 klementiiniä
1 sitruuna
3 rkl hunajaa
viskiä, rommia tai brandya
Tee näin:
Leikkaa inkivääri viipaleiksi kuorineen. Höylää vihanneskuorijalla klementiineistä ja sitruunasta kuoret. Lisää inkiväärit ja sitrusten kuoret veden ja hunajan kanssa kattilaan. Purista mukaan klementiinien mehut. Kiehauta ja hauduta noin 30 minuuttia, siivilöi neste talteen ja lisää sitruunan mehu vasta lopussa, jotta sen kirpeys ei taitu keittäessä.
Annostele noin 3 rkl viskiä, rommia tai brandya laseihin ja kaada 2 dl lämmintä nestettä päälle. Sekoita toti lusikalla, koristele halutessasi klementiiniviipaleilla ja nauti kuumana.
Tutustu tuotteisiin
Katso myös:
• Kaikki kattaustuotteet Finnish Design Shopissa >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen