Kauniin vihreät pinaattikrepit, unelmanpehmeät ricotta-mustikkapannukakut sekä kuohkea jääkahvi kruunaavat kevään ihanimman aamiaispöydän. Ota reseptit talteen ja loihdi maukas aamupala vaikkapa äitienpäivän brunssille tai yllätyksenä yökyläilijöille.
KIIREETTÖMINÄ VIIKONLOPPUAAMUINA kannattaa panostaa aamupalaan ja tarjota esimerkiksi pinaattikreppejä pehmeiden kananmunien ja sesonkiin saapuvien, kevään ensimmäisten parsojen kera.
Perinteiset pinaattiletut tehdään yleensä pakastepinaatista ja paistetaan pieniksi, pyöreiksi ohukaisiksi. Ranskalaisia kreppejä (crepes) saat, kun paistat pannuilla isoja, ohuita lettuja. Tuore pinaatti ja tehosekoittimessa tehty taikina saa krepit hehkumaan aamiaislautasella kirkkaan vihreinä. Sitruunan raastettu kuori taas tuo taikinaan pirteää keväistä makua.
Jos olet makean aamiaisen ystävä, valmista kahviloiden ehdotonta brunssiklassikkoa, ricotta-mustikkapannukakkuja. Ohje vaatii hiukan vispaamista ja muutaman ekstrakulhon, mutta unelmanpehmeät pannukakut ovat sen arvoisia, varsinkin kun tarjoat ne ruskistetun voin kera.
Kahviloiden ehdoton brunssiklassikko, ricotta-mustikkapannukakut, on mainio valinta marjojen ystävälle.
Frappé on täydellinen juoma kevään pitkille aamiaisille ja kesän kaipuuseen, kun aurinko paistaa jo kuumasti sisään, mutta ulkona ei vielä tarkene juoda jäistä juomaa. Frappé tarkoittaa vaahtoavaa jääkahvia, jota on alun perin valmistettu Kreikassa.
Etenkin kesällä juoma valmistetaan pikakahvista, sokerista, vedestä ja jäistä blendaamalla, mutta voit varioida sitä eri tavoin. Pikakahvin voi vaihtaa kylmään vahvaan kahviin tai espressoon. Veden korvaajiksi puolestaan käyvät tavallinen tai kasvipohjainen maito kuten esimerkiksi hasselpähkinä- tai kookosmaito. Voit myös halutessasi lorauttaa joukkoon makusiirappia tai korvata osan sokerista vaniljasokerilla.
Keväiset aamiaisreseptit:
Pinaattikrepit, parsaa ja kananmunaa
Ainekset neljälle:
2 kananmunaa
1 rasia (100 g) tuoretta pinaattia
3 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
50 g voisulaa
1 sitruunan raastettu kuori
Tarjoiluun:
4 kananmunaa
1 nippu parsaa
parmesaanijuustoa
Tee näin:
Laita munat, huuhdeltu ja kuivattu pinaatti sekä maito tehosekoittimeen ja blendaa nopeasti keskenään. Lisää sekaan jauhot, suola, mustapippuri, voisula ja sitruunan raastettu kuori ja blendaa uudestaan, kunnes raaka-aineet ovat sekaisin.
Anna taikinan turvota 30 minuuttia ennen kreppien paistamista ja valmistele muut raaka-aineet. Keitä kananmunat haluamasi kypsyyteen – kuusi minuuttia riittää täydelliseen pehmeään keltuaiseen. Kuori parsat tarvittaessa tyvestä ja huuhdo ne. Keitä parsoja kiehuvassa vedessä 3–5 minuuttia juuri ja juuri pehmeäksi ja kirkkaan vihreiksi – voit kokeilla kypsyyttä veitsen kärjellä.
Sekoita taikina vielä nopeasti sekaisin ja paista letut voiöljyseoksessa pannulla kauniin ruskeiksi. Kokoa annokset, raasta parsojen päälle reilusti parmesaanijuustoa ja ripottele kananmunille sormisuolaa. Nauti heti.
Ricotta-mustikkapannukakut ja ruskistettu voi
Ainekset neljälle:
4 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
200 g ricottaa
2 dl jogurttia tai piimää
150 g (pensas)mustikoita
50 g voita
Tee näin:
Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset isoihin kulhoihin. Lisää keltuaiskulhoon ricotta sekä piimä tai jogurtti ja sekoita tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään kolmannessa kulhossa. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet käännellen ne nuolijalla keltuaisseoksen sekaan. Kääntele sitten 1/3 valkuaisvaahdosta taikinaan ja loput mahdollisimman varovasti, jotta ilma ei häviä taikinasta.
Paista pannukakut öljytyllä pannulla ja ripottele kourallinen mustikoita aina jokaisen pannukakun päälle, ennen kuin käännät ne. Paista kullanruskeaksi ja tarjoa ruskistetun voin kera. Jos käytät pakastemustikoita, älä sulata niitä ennen pannukakuille ripottelua tai ne vetistävät taikinan.
Valmista ruskistettu voi kuumentamalla 50 grammaa voita pannulla keskilämmöllä. Voi sihisee ensin ja hiljenee sitten, jolloin ruskistuminen alkaa. Tarkkaile voin väriä: heti kun se tuoksuu pähkinäiseltä ja väri on kullanruskea, ota pannu pois lämmöltä. Tarjoa pannukakkujen kera. Voit halutessasi ripotella hiukan sokeria pannulle voin sulaessa, jolloin se karamellisoituu kevyesti.
Frappé eli jääkahvi
Ainekset yhteen annokseen:
2 rkl pikakahvia tai 1 shotti jäähtynyttä espressoa
1–2 tl sokeria
2 dl maitoa tai vettä (200 ml)
5–6 jääpalaa
Tee näin:
Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita kuohkeaksi juomaksi. Kaada frappé lasiin ja lisää tarvittaessa lisää jääpaloja. Nauti heti.
Inspiroidu kattauksesta
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
• Uusimmat kattaustuotteet Finnish Design Shopissa >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen