Kun elokuun illat alkavat viiletä, kesäkurpitsapasta tuo lautaselle kaivattua lämpöä. Poimi talteen helppo resepti, joka on täydellinen valinta loppukesän viikonloppuihin!
JOS OLET KOSKAAN kasvattanut kesäkurpitsaa, tiedät hyvin, että ajoitus on kaikki kaikessa. Herkullisesta ja kiinteästä pikkukesäkurpitsasta kasvaa yhdessä silmänräpäyksessä iso mauton pesäpallomaila. Nuo pienet, kymmenen sentin kesäkurpitsat ovatkin aarteita, joita kannattaa metsästää niin kasvimaalta kuin kaupastakin, ja käyttää tähän erinomaiseen pastareseptiin, joka löytyy näyttelijä Stanley Tuccin elämäkerrasta.
Pastasta on kirjoitettu useampikin artikkeli, joissa toimittajat ruotivat loputtomasti raaka-aineiden suhteita toisiinsa ja erilaisia kesäkurpitsan paistamistapoja. Tämä johtunee siitä, että kyseessä on yksinkertainen resepti, jonka maku on enemmän kuin raaka-aineiden summa, ja tietty valmistustapa tekee pastasta niin herkullisen.
Kesäkurpitsoja ei tarvitse uppopaistaa, vaan ne voi paistaa kullanruskeiksi pannussa, jossa on noin sentin kerros öljyä. Mukaan kannattaa lisätä runsaasti basilikaa, joka tuo mukavaa raikkautta pastaan. Käytä laadukasta pastaa ja parmesaania ja pienimpiä kesäkurpitsoja, joita löydät. Mikäli kaupassa on vain isoja, kaiverra pois siemenhöttö kurpitsan keskeltä.
Tarkkasilmäisimmät huomaavat, että ohjeessa mainitaan spaghetti, mutta kuvissa näkyy linguine-pastaa. Kesäkurpitsa tarraa paremmin linguineen, joka on kuin littanaksi lyöty spagetti. Tämä on kuitenkin henkilökohtainen valinta, ja alkuperäistä ohjetta kunnioittaen tässäkin reseptissä ohjeistetaan käyttämään spaghettia.
Kesäkurpitsat voi paistaa hyvissä ajoin ja säilyttää jääkaapissa ennen pastan valmistamista, näin ruoan valmistus ei kestä kuin pastan keittämisen ajan. Voit valintasi mukaan jättää kesäkurpitsaviipaleet paksummiksi, jolloin niissä on enemmän purutuntumaa. Joissain ohjeissa kesäkurpitsat suikaloidaan ohuen ohuiksi, mutta ota huomioon, että silloin viipaleiden paistamisessa kestää pidempään.
Kesäkurpitsapasta
Ainekset (neljälle):
500 g pastaa
1 dl rypsiöljyä
6–8 pientä kesäkurpitsaa (yhteensä 500–700 g)
1 puntti basilikaa
150 g parmesaanijuustoa
suolaa ja mustapippuria
(ruokalusikallinen voita)
Tee näin:
Viipaloi kesäkurpitsat ohuiksi kiekoiksi ja paista sentin kerroksessa öljyä kullanruskeiksi. Nosta paistetut viipaleet talouspaperin päälle, jotta suurin osa öljystä imeytyy paperiin.
Esivalmistele raastamalla parmesaani ja ja nypi basilikan lehdet varsistaan irti.
Laita iso kattilallinen hyvin suolattua vettä kiehumaan. Veden kiehuessa kunnolla tipauta pasta kattilaan ja pyöräytä kerran, jotta se pysyy irtonaisena.
Pastan kiehuessa kuori yksi valkosipulinkynsi ja rusenna se kevyesti. Laita valkosipuli ja pari ruokalusikallista oliiviöljyä paistinpannuun ja kuumenna, kunnes valkosipuli sihisee öljyssä. Kippaa perään kesäkurpitsat ja sekoita. Nosta pari kauhallista pastan keitinvettä paistinpannuun ja sekoita. Mausta seos suolalla, mustapippurilla ja nokareella voita.
Kun pasta on vielä purutuntumaltaan al dente, säästä pari kauhallista pastan keitinvettä ja valuta loput pois siivilässä. Lisää pasta kesäkurpitsapannuun ja sekoita pienellä lämmöllä vuoron perään kourallinen parmesaania ja pastan keitinvettä pastan joukkoon, jotta saat kermaisen kastikkeen. Lisää revitty basilika pastan joukkoon.
Annostele pasta lautasille ja raasta päälle parmesaania. Tarjoile heti.
Pasta-aterian parhaat kaverit
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen