Grillattua mausteista tofua salaattiwrapeissa sekä koukuttavan hyvää pikakimchiä ja kurkkusalaattia. Suvi Kesäläisen resepteillä loihdit verrattoman KBBQ-kasvisaterian lisukkeineen.
ELOKUU ON EHDOTTOMASTI vuoden paras aika grillailulle. Suurimmat hyttysparvet ovat luovuttaneet, lämpimien iltojen ilma on kuin samettia ja maastakin nousee juuri nyt parasta satoa.
KBBQ eli korealainen grillaus on maailmalla jo käsite. Usein pöytään rakennetussa grillissä paistetaan erilaisia lihoja, jotka syödään lisukkeiden, salaatinlehtien, yrttien ja tahnojen kera. Kukaan ei kuitenkaan kiellä nappaamasta parhaita päältä, eli ottamaan idean marinoidusta proteiinista ja vaihtamaan sen vegeversioon.
Kalbi tarkoittaa koreaksi ribsejä, jotka ovat tärkeä osa korealaista grillausta. Kyljysrivin marinadi on herkullista – suolaista, makeaa, tulista ja umamin täyteistä – ja sitä voi hyvin käyttää myös muuhun proteiiniin.
Kääri tofu lisukkeineen paketiksi salaatinlehteen ja pistä suuhun. Toista niin monta kertaa kuin jaksat.
Tässä reseptissä käytetään tofua, mutta marinoida voi hyvin myös lihaa tai kanaa. Tofu marinoidaan ja grillataan tai paistetaan pannulla ja kääritään rapeaan salaatinlehteen pehmoisen sushiriisin, korealaisen ssamjang-tahnan ja yrttisten shison lehtien kera. Lisukkeena nautitaan nopeasti valmistuvaa kimchiä ja koukuttavan hyvää kurkkusalaattia.
Voit tarjota tofun kyljessä myös ohueksi viipaloituja raakoja valkosipulinkynsiä. Syöminen onnistuu niin, että otat salaatinlehden ja shisolehden päällekkäin, levität hiukan ssamjang-tahnaa shison päälle sekä tofua ja lisukkeita tahnan päälle. Kääri paketiksi ja pistä suuhun. Toista niin monta kertaa kuin jaksat.
Alta löytyy pieni KBBQ-sanasto. Korealaisia raaka-aineita on saatavilla hyvin isoimmissa marketeissa, nettikaupoissa sekä etnisissä kaupoissa. Jälkimmäisissä ne ovat myös huomattavasti edullisempia.
KBBQ-sanasto
Ssamjang
Maustetahna, jota käytetään dippaukseen sekä mausteena. Sisältää muun muassa fermentoituja soijapapuja, seesamiöljyä, chiliä, sipulia, valkosipulia ja mausteita. Jos mausteinen ruoka on liikaa, voit kokeilla ssamjangin tilalla paahdetulla seesamiöljyllä ja soijalla maustettua majoneesia – toimii myös!
Shiso
Yrtti, jota käytetään paljon aasialaisessa keittiössä. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja shiso tunnetaan myös veripeippinä, perillana ja seesaminlehtenä. Shison maku on koukuttava yhdistelmä sitruksia, minttua, basilikaa ja pippuria, ja se sopii hyvin raikastamaan ja taittamaan rasvaisia grillimakuja. Grillatut ruoat kääritään shisoon ja pistetään poskeen.
Gochugaru
Korealaisen ruoan perusta, joka on erottamaton osa niin kimchiä kuin montaa muutakin ruokalajia. Gochugaru-chilihiutaleiden polte on mieto, makea ja kevyen savuinen, paitsi jos ne ovat tulisempaa kiinalaista laatua. Maista siis ennen kuin annostelet.
Gochujang
Gochugaru-hiutaleista ja fermentoiduista soijapavuista valmistettava tulinen ja umaminen tahna, jota käytetään esimerkiksi bibimpapissa. Jos et löydä gochugaru-hiutaleita, voit tarvittaessa korvata ne tällä Suomessakin perusmarketeista saatavalla tahnalla.
Banchan
Pienet grilliruokien ohessa tarjottavat lisukkeet, joita tuodaan Koreassa pöytä täyteen. Banchaneita voivat olla esimerkiksi kimchi ja erilaiset kasvishöysteet. Ota alta talteen reseptit nopeille banchaneille, kurkkusalaatille ja pikakimchille.
Reseptit
Tofu kalbi
Ainekset neljälle:
250 g kiinteää tofua
3 rkl gochujang-tahnaa
1–2 rkl chilihiutaleita (gochugaru)
2 rkl soijakastiketta
3 rkl miriniä
1 rkl ruskeaa sokeria
1–2 valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 rkl paahdettua seesamiöljyä
(päälle hienonnettua nori-merilevää)
Tee näin:
Paloittele tofu viipaleiksi ja sekoita loput ainekset marinadiksi kannellisessa rasiassa. Upota tofu marinadiin ja ravista kevyesti. Marinoi tofua vähintään tunti, mielellään yön yli.
Grillaa tai paista tofu kypsäksi. Koska marinadissa on sokeria, tofuun saa vaivatta kauniin ruskistuneen pinnan. Se voi kuitenkin johtaa myös siihen, että hajamielinen grillaaja saa tofuun helposti hiiltyneen kuoren. Vahdi siis tofua tarkasti paistaessa. Tarjoa heti ja hienonna päälle halutessasi nori-merilevää.
Korealainen kurkkusalaatti (Oi Muchim)
Ainekset:
3–4 avomaankurkkua
1 kesäsipuli
1–2 valkosipulinkynttä
1 rkl soijakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
1–2 tl chilihiutaleita (gochugaru)
1 rkl sokeria
1 rkl paahdettua seesamiöljyä
Tee näin:
Voit halutessasi kuoria kurkut, jos et välitä avomaankurkkujen kuorista. Jos käytät ohutkuorista lajiketta tai luomukurkkuja, kunnon pesu vihannesharjalla riittää. Viipaloi kurkut ronskeiksi paloiksi ja rutista ne kevyesti rikki veitsellä painaen, jotta kurkut imevät itseensä makuja helpommin. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja anna muhia jääkaapissa noin 30 minuutin ajan.
Pikakimchi (Baechu Muchin)
Ainekset:
500 g kiinankaalia
1 rkl suolaa
1 kirpeä omena
5 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä
2 rkl riisiviinietikkaa
1 tl kalakastiketta (jätä väliin, jos olet vegaani)
1–3 rkl gochugaru-chilihiutaleita
Tee näin:
Huuhtele kiinankaali ja leikkaa se suikaleiksi. Lisää kiinankaali ja suola isoon kulhoon ja rutistele suikaleita suolan kanssa niin kauan, että neste irtoaa ja kiinankaali on kutistunut puoleen entisestään. Siirrä kiinankaali siivilään ja valuta.
Kuivaa iso kulho ja raasta sinne huuhdottu omena. Lisää kulhoon kuorittu ja hienoksi pilkottu inkivääri, riisiviinietikka, kalakastike ja gochugaru-hiutaleet. Chiliä kannattaa lisätä varovasti oman maun mukaan. Sekoita kaali hyvin kulhossa mausteisiin ja purkita ilmatiiviiseen purkkiin. Pikakimchi säilyy 1–2 viikkoa kylmässä.
Inspiroidu kattauksesta
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
• Finnish Design Shopin uusimmat kattaustuotteet >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen