Oli luvassa sitten synttärit, vappubrunssi tai ihan vaan illanistujaiset, itse valmistetut drinkit nostavat juhlat uudelle tasolle. Kokeile kirpeän raikasta raparperi-Collinsia tai tarjoile jälkiruoaksi täyteläinen suklaa-appelsiini-mocktail – ota ihanat drinkkivinkit talteen!
KESÄÄ KOHDEN KALENTERI täyttyy toinen toistaan hauskemmista juhlista, ja mikä kruunaisikaan juhlapöydän paremmin kuin herkulliset, itse tehdyt cocktailit! Astetta rennommissa juhlissa drinkkien sekoittaminen voi olla myös yksi ohjelmanumeroista – jokainen voi valmistaa ja koristella omansa.
Keveän kirpeät ja tuoreilla marjoilla maustetut cocktailit ja mocktailit eli alkoholittomat drinkit sopivat mainiosti kevään ja kesän juhliin, oli kyse sitten vapusta, valmistujaisista tai grilli-iltamista kavereiden kesken. Raikkaat juomat toimivat niin makeiden kuin suolaistenkin herkkujen kanssa, ja voipa drinkki toimittaa myös jälkiruoan virkaa – lataa tällöin lasiin luvan kanssa tuhdin täyteläisiä makuja kuten suklaata ja kahvia.
Drinkkireseptit:
Raparperi-Collins
Ainekset (yhdelle):
50 ml raparperilla maustettua giniä
½ sitruunan tai kokonaisen limen mehu
kivennäisvettä tai tonicia
jääpaloja
vadelmia
sitruuna- tai limeviipale
Tee näin:
Täytä lasi jääpaloilla ja muutamalla vadelmalla. Kaada raparperigini jääkuutioiden joukkoon ja purista päälle sitruunamehu. Viimeistele tonicilla tai kuplivalla kivennäisvedellä ja sekoita. Koristele sitruunaviipaleella tai vaikkapa syötävillä kukilla.
Vinkki! Jos kaipaat juomaan hitusen lisää makeutta, lisää teelusikallinen juoksevaa hunajaa tai ruokosokeria.
Mango-mansikka-cooler
Ainekset (6–8 annosta):
6,5 dl mangonektaria
1,5 dl juoksevaa hunajaa
1 dl lime- tai sitruunamehua
hyppysellinen suolaa
1 keskikokoinen mango kuutioituna
tuoreita mansikoita viipaloituna
jääpaloja tai jäämurskaa
cavaa, mansikalla maustettua kuohuviiniä tai tequilaa
(lime- tai sitruunaviipaleita)
Tee näin:
Sekoita kannussa yhteen mangonektari, hunaja, sitrusmehu, suola, kuutioitu mango ja mansikkaviipaleet. Peitä kannu ja nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi.
Täytä lasit puolilleen jäämurskaa tai jääpaloja. Kaada päälle desin verran mango-mansikka-cooleria, ja viimeistele annos lisäämällä joko kuplivaa cavaa, makeaa mansikkaista kuohuviiniä tai ruokalusikallinen laadukasta tequilaa. Sekoita ja koristele halutessasi lime- tai sitruunaviipaleella.
Vinkki! Coolerista on helppo tehdä myös alkoholiton käyttämällä esimerkiksi maustamatonta tai sitruunalla maustettua kivennäisvettä tai hibiscuksella maustettua tonicia.
Trooppinen kombucha-mocktail
Ainekset (yhdelle):
0,5 dl mango-passionhedelmänektaria tai mangososetta
1 dl persikan tai ananaksen makuista kombuchaa
puolikkaan sitruunan mehu
puolikkaan passionhedelmän siemenet
jääpaloja tai jäämurskaa
tuoretta minttua tai basilikaa
appelsiiniviipaleita
Tee näin:
Täytä lasi puolilleen jäitä. Halkaise passionhedelmät ja lusikoi puolikkaan passionhedelmän siemenet murskan pinnalle. Purista joukkoon sitruunamehu. Kaada päälle nektari ja kombucha ja sekoita. Koristele tuoreilla mintun- tai basilikanlehdillä ja appelsiiniviipaleilla.
Suklaa-appelsiini-mocktail
Ainekset (yhdelle):
1 dl kuohukermaa
50 g laadukasta tummaa suklaata hienonnettuna
½ appelsiinin kuori hienona raasteena
1 dl makeutettua kondensoitua maitoa
3 rkl appelsiinimehua
jääpaloja tai jäämurskaa
vaniljakastiketta
nonparelleja tai hienoa suklaarouhetta
Tee näin:
Valmista ensin ganache: lämmitä kuohukerma kattilassa kiehumispisteeseen asti. Ennen kuin kerma alkaa kunnolla kuplia, ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon hienonnettu suklaa ja vatkaa kunnes seos on tasainen. Siirrä suklaaganache kulhoon jäähtymään, ja sekoita joukkoon puolikkaan, hyvin pestyn appelsiinin kuori hienoksi raastettuna.
Kaada nonparelleja tai hienoa suklaarouhetta paksusti pienelle lautaselle, ja hieman vaahdottamatonta vaniljakastiketta toiselle. Kasta lasin reuna kauttaaltaan varovasti vaniljakastikkeeseen ja heti perään nonparelleihin. Laita lasit jääkaappiin odottamaan.
Kaada kondensoitu maito jäähtyneen ganachen joukkoon ja vispaa sileäksi. Purista joukkoon appelsiinimehu ja sekoita. Lisää lasiin pari jääpalaa ja kaada seos varovasti lasiin. Lisää vielä halutessasi ruokalusikallinen vaniljakastiketta juoman pinnalle. Nauti heti.
Vinkki! Voit myös korvata appelsiininkuoriraasteen ja appelsiinimehun vahvalla, jäähdytetyllä kahvilla. Jos haluat muuntaa juoman cocktailiksi, lisää minttulikööriä oman maun mukaan ja koristele annos tuoreilla mintunlehdillä.
Kata pöytä
Katso myös:
• Kaikki kattaustuotteet Finnish Design Shopissa >
• Lisää reseptejä Design Storiesissa >
Teksti ja kuvat: Mira Ahola