Suvi Kesäläisen ihana artisokkalasagne tuo mieleen valoisat päivät ja keväisen Italian. Poimi pinaatti-artisokkalasagnen resepti talteen ja kokkaa tätä perheelle tai ystäville viikonloppuna!
ARTISOKKALASAGNE on yksi Suvi Kesäläisen luottoresepteistä. Se ei ehkä ole kaikista kuvauksellisin ruokalaji, mutta maku on sitäkin parempi – jo ensimmäinen haarukallinen tuo mieleen keväisen Italian.
”Kun valon määrä alkaa keväällä lisääntyä, alan saman tien kaivata pastaa, mimosankukkia ja tuoreita artisokkia. Näitä löytyy Italiasta, mutta lentolippujen ostamista edullisemmaksi tulee tämä maistuva artisokkalasagne”, Kesäläinen kertoo.
Artisokat ovat helmi–maaliskuussa sesongissa Italiassa, mutta Suomessa voi keväällä turvautua purkitettuihin.
”Reseptin juju on tosiaan veteen säilötty artisokka. Bechamel-kastikkeessa ja juustossa on jo rasvaa, joten öljyyn säilötyt artisokat saavat lasagnen maistumaan tunkkaiselta – älä siis käytä niitä. Veteen säilöttyjä artisokkia löytyy usein ihan lähikaupasta, esimerkiksi S-marketeista.”
Artisokkalasagne on perinteisen lasagnen hieman kevyempi pikkuserkku: tuntikausia haudutetut lihakastikkeet jätetään pois ja juustona käytetään kirpakkaa ja suolaista pecorinoa.
”Jos et ole artisokan ystävä, voit korvata sen lisäämällä enemmän pinaattia ja vaikka kesäkurpitsaa täytteeseen. Tuoretta basilikaa ei reseptistä sen sijaan kannata skipata, sen raikkaus toimii miellyttävästi suolaisen juuston ja kitkerän makeiden artisokkien kanssa”, Kesäläinen vinkkaa. Löydät pinaatti-artisokkalasagnen reseptin alta!
Pinaatti-artisokkalasagne
Ainekset:
5 dl täysmaitoa
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
suolaa ja muskottipähkinää
1 pkt lasagnelevyjä (à 500 gr)
2 prk (yht. noin 500 gr) säilöttyjä artisokkia vedessä
2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 dl valkoviiniä (tai 1 sitruunan mehu)
1 pussi (à 150 gr) pakastepinaattia
1 sitruunan kuoriraaste
puntti basilikaa
suolaa ja mustapippuria
200 gr raastettua pecorinoa ja/tai parmesaanijuustoa
Tee näin:
Valmista ensimmäisenä béchamel- eli valkokastike. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Anna niiden kypsyä pari minuuttia sekoitellen, mutta älä ruskista. Lisää sitten lämmitetty maito pieni määrä kerrallaan ja vatkaa vispilällä tai puuhaarukalla, kunnes maito imeytyy. Jatka maidon lisäämistä ja sekoittamista, kunnes kaikki neste on käytettyä. Anna kastikkeen tekeytyä miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes se paksuuntuu. Mausta suolalla ja raastetulla, mieluiten tuoreella muskottipähkinällä.
Valmista artisokkatäyte. Valuta artisokat, voit vielä varovasti puristella loput vedet pois. Leikkaa artisokat neljään osaan ja lisää ne pannulle oliiviöljyn ja raastetun valkosipulinkynnen kanssa. Kuumenna seosta ja lisää joukkoon valkoviini (tai sitruunamehu). Anna seoksen poreilla kevyesti, kunnes valkoviini on haihtunut ja lisää joukkoon valutettu pakastepinaatti ja sitruunan kuoriraaste. Mausta varovasti suolalla, koska pecorino-juusto on todella suolaista.
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Esikeitä lasagnelevyt ja laita ne hetkeksi puhtaiden keittiöpyyhkeiden päälle. Kerrosten ja tarvittavien lasagnelevyjen määrä riippuu siitä, kuinka isoa vuokaa käytät ja kuinka reilusti kasaat täytteitä.
Kerrosta pari ruokalusikallista valkokastiketta vuoan pohjalle. Lado kerros lasagnelevyjä valkokastikkeen päälle ja levitä ohut kerros artisokkaseosta levyjen päälle. Ripottele päälle kourallinen juustoa, revi päälle muutama basilikan lehti. Jatka lisäämällä kerros valkokastiketta, lasagnelevyjä, artisokkatäytettä ja kourallinen juustoa, kunnes täytteet loppuvat.
Viimeiseksi tulee kerros valkokastiketta ja artisokkatäytettä. Levitä loput juustot lasagnen päälle.
Paista lasagnea 180 asteessa noin 40–45 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä hetken ja tarjoile vihersalaatin kera.
Tarjoiluvinkki!
Artisokat ja viini eivät ole helpoin yhdistelmä, mutta testaa esimerkiksi sitruksista ja mineraalista Hauller Muscat 2022 -valkoviiniä Alkon valikoimasta.
Osta tuotteita
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen