Herkulliset ja trendikkäät viikonlopun aamupalalautaset syntyvät helposti, kun panostat oikeaan asiaan: sesonkeihin. Arkiaamuina ilahduttavat modernisoitu bircher-mysli, raikas mustaherukka-inkiväärisooda ja makea luumukompotti jogurtin päällä.
POHJOISMAINEN AAMIAINEN on saanut viime vuosina pienen kasvojenkohotuksen. Somessa ideat leviävät kulovalkean tavoin ja monien näiden aamupalojen alkulähde on tanskalaisten kahviloiden, erityisesti Atelier Septemberin houkuttelevat kuvat ja modernit ideat meille tutuista raaka-aineista. Suomessa laadukkaan aamupalan lippua taas heiluttaa esimerkiksi Way Bakery.
Perinteisen ketjuhotellin tai aamupalapaikan perisynti on tarjota asiakkaalle aina se sama banaani, omena ja vesimeloniviipale, huolimatta niiden mausta, alkuperästä tai sesongista. Trendien harjalla olevat ravintolat ovat keksineet paremman vaihtoehdon: sesongit ja pienet lähituottajat. Tomaatti maistuu elokuussa kaikkein parhaimmalta ja parsa taas kevään korvilla. Ja kun raaka-aineet tuodaan läheltä, niiden maku ei häviä matkalla.
Hedelmät ovat helpoin tapa tuoda loppukesän sesongit aamiaiselle. Et tarvitse varsinaista reseptiä. Poimi pihalta, metsästä tai kaupan laarista se, joka on juuri nyt parhaimmillaan ja siivuta se huolella lautaselle yrttien kera. Esimerkiksi nyt sesongissa olevat tomaatit ja viimeiset, kypsät persikat saavat makuparit pippurisesta krassista ja basilikasta.
Kahviloiden minimalistinen lautasmalli on helppo tuoda omaan keittiöön. Osta hyvää kirnuvoita tai jos haluat olla erityisen trendikäs, vatkaa voista kuohkea pilvi levitettäväksi leivän päälle. Juuri jääkaapista nostettu, kivikova voi ei ikinä levity leivälle hyvin. Salaisuus on höylätä voista ohuen ohut viipale. Hanki hyviä luomumunia ja osta lähileipomon juurileipää viikonlopuksi. Myös perusmarkettien tarjonnasta alkaa löytyä juureen leivottua maalaisleipää. Juustoksi voi valita vaikka aromikasta comtèa tai goudaa, tymäköiltä tuoksuvat juustot kannattaa jättää aamiaispöydästä pois.
Nopean, helpon ja terveellisen aamupalan ystävä voi kaivaa esiin retroherkun ja valmistaa arkena bircher-mysliä, tuorepuuron alkuperäistä muotoa. Sen perinteisessä reseptissä kaurahiutaleet liotetaan vedessä jääkaapissa yön yli ja syntyneeseen tuorepuuroon sekoitetaan tilkka kermaa, sitruunamehua, hunajaa ja yksi raastettu omena. Modernin version saat liottamalla esimerkiksi kaura- tai spelttihiutaleita mantelimaidossa yön yli. Sekoita mukaan vielä mantelivoita tuomaan proteiinia ja tarjoa puuro pähkinöiden ja marjojen, esimerkiksi syksyllä sesongissa olevien puolukoiden, kera.
Bircher-mysli on nopea, helppo ja terveellinen vaihtoehto arjen aamupalaksi.
Alkusyksyn hedelmistä ja marjoista on myös helppo valmistaa hedelmäkompottia jogurtin päälle. Voi paahdetaan ensin kevyesti kardemumman kanssa pannulla ja hedelmät lisätään sokerin kanssa vain nopeasti pehmenemään. Kyseessä on siis varsinainen pikalisuke, mutta voi ja sokeri tuovat hedelmiin karamellimaista makeutta.
Jos ihmettelet trendikahviloiden itse valmistamia, jännittävältä kuulostavia limsamakuja, kyseessä on Italian soda. Resepti on yksinkertainen: hiilihapotettua vettä ja makusiirappia. Koska siirappi voidaan valmistaa melkein mistä tahansa hedelmästä, marjasta tai mausteesta, maut voivat olla erikoisia. Kokeile itse vaikka mustaherukka-inkiväärisiirappia. Italian soda on raikas vastine perinteiselle aamun appelsiinimehulle. Siirappi kannattaa valmistaa valmiiksi jääkaappiin ja sekoittaa vichyyn vasta juuri ennen juomista.
Reseptejä voi yhdistellä helposti: tarjoa luumukompottia vaikkapa juuston kylkiäisenä, myslin päällä tai valmista mysliä annos lautaselle keitetyn kananmunan kaveriksi.
Reseptit aamiaispöytään:
Bircher-mysli
Ainekset yhteen annokseen:
1 dl kaurahiutaleita
2 dl mantelimaitoa
1 rkl mantelivoita
1 omena raastettuna
(1–2 tl hunajaa makeutukseen)
tarjoiluun marjoja ja pähkinöitä
Tee näin:
Sekoita kaurahiutaleet ja mantelimaito illalla yhteen kannellisessa rasiassa ja anna hiutaleiden turvota jääkaapissa yön yli. Raasta omena aamulla puuron joukkoon ja sekoita mukaan lusikallinen mantelivoita. Tarjoa puuro rouhittujen pähkinöiden, marjojen tai hedelmien kera.
Annos on helppo tuplata tai triplata, jolloin siitä riittää useammallekin ruokailijalle. Kaurahiutaleet voi halutessaan korvata speltti- tai ruishiutaleilla ja mantelivoin cashew- tai maapähkinävoilla.
Luumukompotti
Ainekset:
4–5 luumua
1 rkl voita
1 tl jauhettua kardemummaa
3 rkl sokeria
1 dl vettä
Tee näin:
Puolita luumut, poista niistä kivet ja leikkaa luumut viipaleiksi. Lämmitä voi paistinpannulla vaahtoavaksi ja lisää siihen kardemumma, jotta sen maut pääsevät esiin kuumassa rasvassa. Lisää luumut ja sokeri, anna luumujen pehmetä hetken pannulla ja lisää tilkka vettä pannulle, jotta ne eivät kuivu.
Paista luumuja vain sen verran, että ne pehmenevät, mutta eivät mene muhjuksi. Syö luumut esimerkiksi puuron, bircher-myslin tai paksun kreikkalaisen jogurtin kyljessä. Luumut säilyvät hyvänä jääkaapissa 4–5 päivää, kun laitat ne kannelliseen purkkiin.
Mustaherukka-inkiväärisooda
Ainekset makusiirappiin:
200 g mustaherukoita (ja muutama niiden lehti)
5 cm inkivääriä
3 dl vettä
1,5–2 dl sokeria
Soodaan:
Suolatonta vichyvettä
Tee näin:
Huuhdo mustaherukat ja niiden lehdet ja lisää ne kattilaan kuorineen paloitellun inkiväärin ja veden kanssa. Kiehauta seos ja anna sen muhia miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Siivilöi neste kattilaan ja painele kaikki neste irti mustaherukoista. Kiehauta mehua vielä sen verran kokoon kattilassa, että saat 200 ml mehua.
Lisää mehuun 1,5–2 dl sokeria, riippuen siitä haluatkoa makeaa vai todella makeaa siirappia. Anna mehun ja sokerin porista hetken, kunnes seos on paksuuntunut. Siirappi säilyy kannellisessa astiassa ainakin kuukauden jääkaapissa. Mittaa lasin pohjalle 1–2 ruokalusikallista siirappia, kaada vichyä päälle, ja raikas mustaherukka-inkiväärisooda on valmis!
Inspiroidu kattauksesta
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
• Kaikki kattaustuotteet Finnish Design Shopissa >
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen