Kata juhlapöytä rohkeasti mutta rennosti. Kekseliäs koristelu on tärkeämpää kuin samanlaiset lasit ja lautaset.
Marimekon näyttävä Urna-maljakko kruunaa juhlapöydän. Pöytäliina on Hortensie-kangasta, astiat Oiva-sarjaa. Puna-valkoinen Räsymatto-huopa lämmittää talvi-iltoina.
1. Peitä pöytä
Pöytäliinan käyttö saa kattauksen poikkeamaan arkiateriasta. Pellavainen on maanläheinen mutta tyylikäs valinta, ja ryppyisyys kuuluu asiaan. Suosi yksiväristä pöytäliinaa varsinkin, jos astiat ovat monivärisiä. Vieraat viihtyvät paremmin, kun jokaista syödessä tullutta ruokatahraa ei tarvitse pahoitella, joten valitse armollisen värinen pöytäliina.
Jens Fager on suunnitellut kauniit Linnea-sarjan aterimet ja tarjoiluvälineet, valmistaja Hackman.
2. Ota kaikki lautaset käyttöön
Jos kaapistasi ei löydy kaikille vieraille saman sarjan astioita, ei hätää. Parhaiten eriparisten astioiden käyttö toimii, jos ne ovat yksivärisiä tai pienikuvioisia, etkä sijoita saman sarjan astioita vierekkäin vaan eri puolille kattausta. Sido eripariastiat visuaalisesti toisiinsa yhtenäisillä lautasliinoilla.
Kynttilöillä luot juhlatunnelman. Pöydällä Iittalan Nappula ja Klongin Gloria. Kannu on Hayn, lasit Marimekon Sukat makkaralla -sarjaa. Seinällä on Hakolan Lampi-peili.
3. Suosi laseissa samaa väriä
Juomalaseihin pätee sama kuin astioihin. Ei ole niin nuukaa, onko kaikilla samanlaiset ja täsmälleen tarjolla olevien juomien mukaiset lasit. Sekavan vaikutelman välttämiseksi suosi yhdenvärisiä laseja.
Ei ole niin nuukaa, onko kaikilla samanlaiset ja täsmälleen tarjolla olevien juomien mukaiset lasit.
Kattauksessa on käytetty Georg Jensenin Alfredo-sarjan tuotteita, jotka on suunnitellut Alfredo Häberli.
4. Koristele rohkeasti
Juhlakattaus kaipaa aina keskipisteen, esimerkiksi näyttävän kynttelikön tai korkean kukan. Juhlavuutta korostavat eri puolille pöytää sijoitetut matalammat ja pienemmät koristeet. Luonnosta löydetyt risut ja kävyt sekä kivet näyttävät aina upeilta. Muista, että asetelmissa pariton lukumäärä toimii paremmin kuin parillinen.
Arabian 24h Tuokio-astiat sopivat arkeen ja juhlaan. Lasit ja kaadin ovat Iittalan Essence-sarjaa.
5. Kirjoita nimikortti käsin
Kankaiset lautasliinat ovat välttämättömät juhlakattauksessa. Perinteisen taittelun sijasta kiedo liinan ympärille sametti- tai muu nauha ja liitä mukaan käsin kirjoitettu nimikortti. Unohtumattoman vaikutuksen teet, jos lisäät korttiin henkilökohtaisen viestin.
Hans-Christian Bauerin suunnittelemaan Hammershøi-kokoelmaan kuuluu astioita, maustemyllyjä ja aterimia. Valmistaja on Kähler.
Muista myös:
• Jätä kaitaliinat ja tabletit pois juhlapöydästä. Niiden aika palaa vielä.
• Ohut, yksivärinen torkkupeitto korvaa helposti suorakaiteen muotoisen pöytäliinan.
• Kullanväriset aterimet ovat muodissa. Ne antavat lämpöä ja säihkettä kattaukselle. Esimerkiksi Skagerakin messinginväriset Leaf-salaattiottimet sopivat juhlaan.
• Roso ja rouheus saavat näkyä kattauksessa. Ota tunnelmasta kaikki irti.
• Viimeistele kattaus koristelemalla tarjottavat. Lisää vesikannuihin mintunlehtiä, rouhi rosépippuria voin päälle ja ripottele yrttien lehtiä lautasten reunoille.
Katso lisää kattaustuotteita >
Teksti: Laura Brotherus Kuvat: Valmistajat ja Finnish Design Shop
Juttu on julkaistu alun perin Avotakassa.