Pitkän kaavan mukaan nautittu jouluaamiainen on paras päivän aloitus joulunpyhinä. Sisustustoimittaja Anna Aromaa poimi Finnish Design Shopin valikoimista 6 kattaustuotetta, joilla toteutat kodikkaan aamiaiskattauksen.
Korkillinen karahvi
Jouluglögiä on kiva lorauttaa lasikarahviin tarjolle, kunhan juoma on ensin hieman jäähtynyt. Tummanpunainen glögi muuttuu okranvärisessä ja apteekin vanhaa lasipulloa muistuttavassa lasikarahvissa entistä hehkeämmän väriseksi.
Muuton suupuhallettu Raise-karahvi on helppo yhdistää niin retrotyyliseen ja ruskan sävyisillä astioilla toteutettuun kattaukseen kuin yksiväriseen minimalistiseen serviisiin.
• Muuton Raise-karahvi >
• Kaikki karahvit >
Riittävästi riisipuuroa
Riisipuuro kanelilla ja voisilmällä höystettynä on herkkuani, ja syön sitä aattoaamusta loppiaiseen asti. Olen korvannut tavallisen maidon mantelimaidolla, joka antaa riisipuurolle pikkuisen makeutta.
”Puuro maistuu maukkaammalta keraamisesta kulhosta.”
Puuro maistuu maukkaammalta keraamisesta kulhosta, joka pitää sen pidempään lämpimänä kuin tavallinen soppalautanen. Vaidava Ceramics valmistaa kauniita astioita, joissa ei ole mitään turhaa kikkailua. Earth-sarjan kulho on valmistettu latvialaisesta punasavesta ja sen valkoinen sisäpinta on viimeistelty lyijyttömällä lasitteella.
• Vaidava Ceramicsin Earth-kulho >
• Kaikki astiat >
Kullanhohtoa Kööpenhaminasta
Kullanhohtoiset aterimet tekevät ihmeitä kattaukselle, oli sitten arki tai juhla. Aterimet ovat tavallaan kattauksen asusteet, joita vaihtelemalla saa uutta ilmettä pöytään.
Tänä jouluna yhdistän Georg Jensenin kullanväriset Copenhagen-kahvilusikat mummoltani perittyihin Ruska-kahvikuppeihin. Ajattoman tyylikkäät kahvilusikat kuuluvat 16-osaiseen aterinsettiin.
• Georg Jensenin Copehagen-aterinsetti >
• Kaikki aterimet >
Mainiot metsäneläimet
Mitä enemmän kuvioita, sen parempi – silloin kun puhutaan aamiaispöytään sopivista glögimukeista. Kasvit ja metsäneläimet ovat suosikkihahmojani astioiden kuvioina. Kyllä glögi maistuu maukkaammalle sympaattisella kettuhahmolla kuvioidusta kupista kuin latteasta lasista.
Marimekon Oiva-sarjan Ketunmarja-kahvikupit ovat talvisen kuvioaiheensa puolesta kuin luotu lämpimien juomien nauttimiseen.
• Marimekon Ketunmarja-kupit >
• Kaikki kupit ja mukit >
Tammipuuta tarjoiluun
Kattauksesta saa monipuolisemman ja houkuttelevamman erilaisilla materiaaliyhdistelmillä. Lasin, keramiikan ja puun kombo toimii sesongista toiseen. Puiset tarjoiluastiat ovat sopivan rouheita keraamiikka -ja posliiniastioiden rinnalla.
”Lasin, keramiikan ja puun kombo toimii sesongista toiseen.”
Kay Bojesenin tammipuisessa Menageri-tarjoilulautasessa on jotain perisuomalaista estetiikkaa, vaikka se onkin tanskalaista muotoilua. Kahvallinen puulautanen on mitä mainio tarjoilualusta vastaleivotuille kanelipullille.
• Kay Bojesenin Menageri-tarjoilulautanen >
• Kaikki tarjoiluastiat >
Karismaa kattauksiin
Joka vuosi lanseerataan uusi joulunpunainen. Tänä vuonna se on burgundi, joka sopii kaikkiin vuodenaikoihin paremmin kuin kirkas punainen. Väriä on helpointa lisätä joulupöytään peittämällä se isokuvioisella kankaalla, jossa on sesongin trendivärit.
Burgundia, roosaa ja beigeä yhdistelevään pellavaiseen Härkä-pöytäliinaan (245 x 140 cm) voi valita astiat kuvioiden värien mukaan. Maija Isolan komeassa Härkä-kuosissa vuodelta 1967 on vaikutteita konstruktivismista.
• Marimekon Härkä-pöytäliina >
• Kaikki pöytäliinat >
Avotakan sisustustoimittaja Anna Aromaa pitää kalusteista, joissa on orgaanisia muotoja ja yllättäviä materiaaliyhdistelmiä.
Katso myös:
• Joululahjat ruokailutilaan >
• Uutuudet Finnish Design Shopissa >
Teksti: Anna Aromaa Kuvat: Valmistajat