Etsitkö ideoita rennon juhlavaan pääsiäiskattaukseen? Seraxin pääsuunnittelijana työskentelevä Marie Michielssen kertoo, miten kattaa pöytä kevääseen ja mitkä ovat kattauksen kuumimmat trendit tänä vuonna.
SERAX TUNNETAAN arkea rikastuttavista, rosoisista käyttö- ja koriste-esineistään, jotka onnistuvat yhtä aikaa olemaan käytännöllisiä ja kauniita. Pääsimme pääsiäisen kunniaksi kattamaan pöytää belgialaisbrändin pitkäaikaisen pääsuunnittelijan Marie Michielssenin kanssa. Muotoilijaa kiehtovat vanhat, jopa unohdetut materiaalit, ja hänen graafinen taustansa näkyy vahvasti etenkin kokonaisuuksien sommittelussa.
Michielssenin taidot eivät ole jääneet muiltakaan huomaamatta: arvostettu Tableware International -lehti nimittäin valitsi hänet hiljattain vuoden muotoilijaksi. Tällä kertaa emme kuitenkaan tutustu hänen töihinsä, vaan pääsemme seuraamaan, millaisen pääsiäiskattauksen Michielssen meille on kattanut. Lopputulos on lämminhenkinen, kerroksellinen ja rennosti juhlava kokonaisuus, joka tarjoaa inspiraatiota ja vinkkejä myös oman pöydän somistamiseen.

Hei, Marie! Miten sinä katat pääsiäispöydän?
”Tyylikäs pääsiäiskattaus syntyy yksinkertaisista ja yhteensopivista elementeistä. Valitsen itse pöytään luonnonmateriaaleja kuten keramiikka-astioita ja pellavaliinoja. Käsintehdyt yksityiskohdat lisäävät mukaan sopivan ripauksen lämpöä. Viimeistele leikkisä mutta harkittu kokonaisuus tuoreilla kukilla ja oksilla.”

Miten eri värit ja materiaalit saa yhdistettyä keskenään juhlavaksi kokonaisuudeksi?
”Yksinkertaisinta on aloittaa levittämällä pöytään neutraalin sävyinen pöytäliina. Sen päälle voi alkaa kerrostaa pastellisävyjä ja lämpimiä, maanläheisiä värejä. Useiden eri materiaalien – esimerkiksi keramiikan, puun ja lasin – yhdistäminen toisiinsa luo kokonaisuuteen syvyyttä."
Onko sinulla vinkkejä persoonallisen ja omaleimaisen kattauksen luomiseen?
”Sellaisen luominen on yllättävän helppoa! Käsinkirjoitetut nimikortit ja vieraiden paikalle jätetyt pienet yllätykset tekevät pöytäkattauksesta persoonallisen pienellä vaivalla. Voit esimerkiksi asetella jokaisen kohdalle kukan minikokoisessa vaasissa.
Myös itse tehdyt yksityiskohdat tekevät kattauksesta erityisen ja ainutlaatuisen. Olen itse kattanut pöytään käsin koristelemani kaitaliinan, joka hurmasi vieraat täysin!”
”Itse tehdyt yksityiskohdat tekevät kattauksesta ainutlaatuisen.”
Miten kattaa käytännöllisesti mutta tunnelmasta tinkimättä?
”Tasapaino on kaiken a ja o. Ensin kannattaakin varmistaa, ettei pöytä ole ahdettu liian täyteen. Valitse koristeet niin, etteivät ne häiritse itse asiaa eli ruokailua. Esimerkiksi matalat kukka-asetelmat tai pienet maljakot siellä täällä sopivat pöytään paremmin kuin yksi suuri kimppu. Lautaset voi pinota ja aterimet asetella yksinkertaisesti mutta tyylikkäästi, jotta kattaus pysyy sekä toimivana että kauniina.”

Mikä on vuoden 2025 suurin kattaustrendi?
”Kestävyys ja käsityö ovat vahvasti pinnalla tänäkin vuonna. Yhä useampi kattaa pöytän ajattomia astioita ja käsintehtyjä koriste-esineitä, jotka kestävät aikaa ja kulkevat mukana sukupolvelta seuraavalle. Luonnonläheiset sävyt ja epäsymmetriset sommitelmat kasvattavat suosiotaan, sillä niillä on helppo luoda rento ja elävä tunnelma.”
Inspiroidu kattauksesta
Katso myös:
• Kaikki Seraxin tuotteet >
• Kaikki Marie Michielssenin suunnittelemat tuotteet >
Teksti: Susa Pääkkönen Kuvat: Serax