Miten valita paras paistinpannu? Kysyimme asiantuntijalta

Paistinpannun valinta voi tuntua haastavalta vaihtoehtojen viidakossa – valitako pinnoitettu paistinpannu vai kenties valurautainen klassikko, tai ehkä sittenkin reilun kokoinen wokkipannu? Fiskarsin tuoteasiantuntija Emmi Härus kertoo parhaat vinkin paistinpannun valintaan ja huoltoon.

Kuva, jossa paistinpannuja keittiössä.
Valitse omia tarpeitasi parhaiten palveleva paistinpannu tai useampi ja huolla niitä rakkaudella.

PAISTINPANNUA VALITESSA kannattaa miettiä, minkälaisia ruokia pannulla yleensä paistaa, kuinka suurelle joukolle kokkailee ja odottaako pannultaan esimerkiksi hyviä tarttumattomuusominaisuuksia tai uuninkestävyyttä.

Kysyimme Fiskarsin tuoteasiantuntija Emmi Härusilta, minkälainen paistinpannu sopii parhaiten mihinkin tarkoitukseen ja miten pannuja tulisi huoltaa oikein.

Kuva, jossa paistinpannuja eri merkeiltä rivissä.
Vasemmalta oikealle kuvassa: Fiskarsilta All Steel Pure -täysteräspannu, Norden-valurautapannu ja keraamispinnoitettu Norden-teräspannu sekä De Buyerin hiiliteräksinen Mineral B -wokkipannu.
Kuva, jossa paistinpannu ja puinen kauha pöydällä.
Norden-sarjan teräspaistinpannu keraamisella pinnoitteella on täysin muoviton ja sen ruostumaton teräskahva kuumenee tavallisia kahvoja vähemmän. Monipuolisen pannun voi myös laittaa uuniin ja kuumentaa 270 asteeseen asti. Musta keittiöpyyhe on Teklan ja puinen kauha Rosendahlin.

Pinnoitettu paistinpannu – aloittelijan monipuolinen valinta

Pinnoitetut pannut käyvät kaikenlaiseen paistamiseen ja ruskistamiseen, ja myös hellävaraista käsittelyä vaativien raaka-aineiden valmistamiseen. ”Pinnoitettu paistinpannu on yleensä helpoin valinta aloittelevalle ruuanlaittajalle tai silloin, jos haluaa aloittaa yhdestä, mahdollisimman monikäyttöisestä pannusta”, sanoo Fiskarsin keitto- ja paistoastioiden tuotepäällikkö Emmi Härus.

Pinnoitetulla paistinpannussa voi olla esimerkiksi teflon-pinnoite tai keraaminen pinnoite. Pinnoitetun pannun suosio perustuu yleensä sen hyviin non stick- eli tarttumattomuusominaisuuksiin, minkä vuoksi paistaminen on huolettomampaa – ruoka ei tartu herkästi kiinni pannun pintaan.

”Pinnoitettu paistinpannu on yleensä helpoin valinta aloittelevalle ruuanlaittajalle tai silloin, jos haluaa aloittaa yhdestä, mahdollisimman monikäyttöisestä pannusta.”

Keraamisella pinnoitteella viimeistelty paistinpannu on tefloniin verrattuna pitkäikäisempi vaihtoehto, sillä pinnoitteen kuluessa keraamisen voi pinnoituttaa uudelleen, kun taas kulunut teflonpannu kannattaa vaihtaa kokonaan. Keraaminen pinnoite on täysin muoviton, joten vaikka pinnoite kuluu käytön myötä ja tarttumattomuusominaisuudet heikkenevät, voi pannua silti käyttää huoletta. Pannu keraamisella pinnoitteella kestää myös kuumuutta teflonista paremmin, ja sen saa laittaa uuniinkin.

Paras tapa huolehtia pinnoitetusta pannusta on käyttää kokatessa puisia tai muovisia paistolastoja ja kauhoja, jotka eivät naarmuta pannun pintaa. Pinnoitetun pannun voi pestä astianpesukoneessa, mutta pitkäikäisyyden kannalta on aina parempi suosia käsinpesua.


Kuva, jossa wokkipannu pöydällä.
De Buyerin Mineral B-wokkipannu on hiiliterästä, jossa on mehiläisvahapinnoite. Vahapinnoite tekee pannuun luonnolliset tarttumattomuusominaisuudet, jotka paranevat vielä käytön myötä, kun pannu tummuu.

Hiiliteräksinen wokkipannu – hyvä lisäapuri peruspannulle

Jos pinnoitettu paistinpannu on hyvä valinta ensimmäiseksi pannuksi, wokkipannu voisi olla mainio lisäys sille. ”Wokkipannu ei muotonsa vuoksi ole yhtä monipuolinen eri ruokien paistamiseen: esimerkiksi pihviä tai kalaa paistaessa wokkipannussa ei ole yleensä tarpeeksi paistopintaa”, Härus kertoo. ”Wokkipannu on nimensä mukaisesti omiaan esimerkiksi wokkivihannesten ja nuudeli- sekä pastaruokien tekemisessä.”

Hiiliteräspannuun, kuten valurautapannuunkin, kehittyy käytön myötä tummentumaa ja rasvakerrosta, joka tekee pintaan vieläkin paremmat tarttumattomuusominaisuudet.

Wokkipannuissa alkuperäisenä materiaalina on ollut hiiliteräs. Hiiliteräksistä pannua voisi verrata ominaisuuksiltaan valurautapannuun, mutta hiiliteräs ei ole yhtä huokoinen, joten siinä voi huolettomammin paistaa eri raaka-aineita. Hiiliteräspannuun, kuten valurautapannuunkin, kehittyy käytön myötä tummentumaa ja rasvakerrosta, joka tekee pintaan vieläkin paremmat tarttumattomuusominaisuudet.

Pese hiiliteräspannu käytön jälkeen käsin käyttäen pelkkää kuumaa vettä ja rapsuttele tarvittaessa pintaruoste pois karkealla sienellä tai teräsvillalla. Pannuun voi pesun jälkeen lisätä hieman rypsiöljyä pintaan, jotta siihen ei pääse syntymään pintaruostetta. Oikein huollettuna pannu on käytännössä ikuinen.


Kuva, jossa paistinpannu ja kokkiveitsi pöydällä.
Täysteräspannu sopii hyvin arkikokkailuihin ja erityisesti silloin, kun halutaan kaunista paistopintaa esimerkiksi vihanneksiin, kalalle tai pihville. All Steel Pure -täysteräspannu on Fiskarsin ja koivukahvainen keittiöveitsi Marttiinin.

Täysteräksinen paistinpannu – pitkää ikää ja paistopintaa vaativalle

”Täysteräksinen paistinpannu on erittäin pitkäikäinen valinta, sillä siinä ei ole kuluvia osia tai pinnoitetta ja tarvittaessa yhdestä materiaalista valmistetun pannun voi helposti kierrättää metallinkierrätykseen”, Härus kertoo. Täysteräksinen pannu kypsentää ruoan matalammassa lämpötilassa ja sillä paistaessa saa aikaan kauniin paistopinnan, joka voisi olla verrattavissa valurautapannulla paistamiseen. Valurautapannuun verrattuna täysteräspannu on kuitenkin kevyempi liikutella.

”Täysteräksinen paistinpannu on erittäin pitkäikäinen valinta, sillä siinä ei ole kuluvia osia tai pinnoitetta ja tarvittaessa yhdestä materiaalista valmistetun pannun voi helposti kierrättää metallinkierrätykseen.”

Härus ohjeistaa, että täysteräksinen pannu vaatii alkuun hieman näppituntuman hakemista, jotta siitä saa kaiken potentiaalin irti: ”Nosta pannun lämpötilaa pikkuhiljaa. Rasvaa ei tulisi lisätä liian kylmälle eikä kuumalle pannulle. Käytä normaalia enemmän rasvaa paistaessa, ja kun huomaat, että voi alkaa vaahtoutua pannulla, vähennä lämpötilaa. Kauniin paistopinnan saamiseksi, anna paistettavan raaka-aineen olla vähän kauemmin pannulla ennen kääntämistä.”

Täysteräksisen pannun hyviin puoliin lukeutuu myös erittäin kuumien lämpötilojen kesto, joten sen voi laittaa uuniinkin. Pannu kestää myös metallisten paistolastojen käytön. Paras tapa pestä pannu on käsin ja rapsuttaa pinttyneet kohdat pois Patapadan kaltaisella saippuavillatyynyllä.

Kannattaa huomioida, että täysteräspannu ei ole paras vaihtoehto maito- ja kermapohjaisten kastikkeiden valmistamiseen. Myös tofu, kananmuna ja vaalea kala voivat tarttua herkästi siihen kiinni.


Kuva, jossa valurautapannu pöydällä.
Muista uuniin laitettaessa irrottaa valurautapannusta mahdollinen puinen kahva. Norden-sarjan valurautapannu on Fiskarsin.

Valurautapannu – ajan myötä paraneva klassikko

Jämerä valurautapannu on monelle tuttu näky kesämökin keittiöistä ja kirpputorien hyllyiltä. Valurautapannu on käytännössä ikuinen kumppani, joka oikein huollettuna vain paranee käyttöominaisuuksiltaan, ja siksi moni saattaa ostaa valurautapannun myös käytettynä.

Valurautapannu sitoo hyvin lämpöä, joten lämmitettäessä lämpö pysyy tasaisesti pannulla. Pannu kestää myös uunia. Härus huomauttaa, että jykevä valurautapannu toimii keittiössä hyvin lisäpannuna ja on omiaan tilanteisiin, kun halutaan erityisesti hyvää paistopintaa: ”Esimerkiksi lettuja tehdessä tartun aina ehdottomasti valurautapannuun!”. Valurautapannu toimii myös loistavasti vuoan tapaan uunissa vaikka leipien, pitsojen ja piirakoiden, kuten tarte tatinin, paistamiseen.

Valurautapannu on käytännössä ikuinen kumppani, joka oikein huollettuna vain paranee käyttöominaisuuksiltaan.

Valurautapannu tulee aina huuhdella käytön jälkeen käyttäen pelkästään kuumaa vettä. Pesun jälkeen pannu kuivataan pyyhkeellä – vaikkakin esimerkiksi Fiskarsin valurautapannuissa on lasipohjainen emalipinnoite, joka suojaa pannua ruostumiselta. Astianpesukonetta ja voimakkaita astianpesuaineita tulisi välttää valurautapannujen kanssa, sillä ne hankaavat pinnasta hyvää rasvaa pois. ”Rasvakerroksen muodostuminen pintaan on juuri se asia, joka tekee pannuun iän myötä luonnolliset tarttumattomuusominaisuudet”, ohjeistaa Härus.


Kuva, jossa paistinpannua pestään käsin.
Paras tapa huolehtia paistinpannusta on pestä se käsin. Hellävarainen Twig-käsitiskiaine kuuluu Hetkinen-brändin valikoimaan ja puinen tiskiharja Iris Hantverkin.
Kuva, jossa kaksi paistinpannua tiskipöydällä.
Hyvä ohjenuora pitkäikäisen paistinpannun hankintaan: suosi muovitonta vaihtoehtoa, jota pystyy huoltamaan ja tarvittaessa kierrättämään vaivattomasti.

Yleisohjeet paistinpannuille

Paistinpannun pitkäikäisyyden kannalta yksi tärkeimmistä asioista on välttää turhia lämpötilan vaihteluja – esimerkiksi kokkaillessa kannattaa nostaa lieden lämpötilaa pikkuhiljaa ja antaa paistamisen päätteeksi pannun jäähtyä kunnolla ennen huuhtomista vedellä. Vaikka pinnoitetut pannut ja täysteräspannut kestävät konepesua, on käsinpesu aina kaikille pannuille paras vaihtoehto.

Nykyään kaikki paistinpannut tehdään kaikille liesityypeille sopiviksi. Valitse siis pannut ja niiden koko sen mukaan, minkälaisia ruokia haluat valmistaa ja kuinka suuria määriä kerrallaan. Monipuolinen koko on yleensä vähintään 26 tai 28 cm halkaisijaltaan. Muoviton paistinpannu on pitkäikäisempi vaihtoehto ja tarvittaessa helpompi huoltaa, kierrättää tai myydä eteenpäin.


Jenna Kiuru

Vaatetus- ja tekstiilihuollon asiantuntija, valokuvaaja ja kirjoittaja Jenna Kiuru innostuu tuotteista, joissa hyvä muotoilu, materiaali ja funktio kohtaavat. Hänen kodissaan ja vaatekaapissaan suositaan edellisen elämän omaavia asioita, joita vaalitaan harjaamalla, höyryttämällä, kiillottamalla ja korjaamalla.


Katso myös:

Paistinpannut Finnish Design Shopissa >
Kaikki Finnish Design Shopin tuotteet >

Teksti ja kuvat: Jenna Kiuru

Edellinen juttu
Seuraava juttu




Tilaa Finnish Design Shopin uutiskirje, niin kuulet heti uusista Design Stories -jutuista!

Tilaa uutiskirje

Rakkaudesta hyvään muotoiluun

Design Stories on Finnish Design Shopin oma nettijulkaisu, joka esittelee skandinaavisia koteja, klassikoita ja ajankohtaisia uutuuksia. Tervetuloa viihtymään seurassamme!

Siirry Design Storiesin etusivulle

Osta pohjoismaista muotoilua

Design Storiesin tarjoaa Finnish Design Shop, maailman suurin pohjoismaisen muotoilun verkkokauppa.

Siirry ostoksille Finnish Design Shopiin

Osta ja myy vintageaarteita

Franckly.com on Finnish Design Shopin ylläpitämä ja kuratoima käytettyjen designtuotteiden osto- ja myyntipaikka.

Tutustu Francklyn valikoimaan