Joulun aika on täynnä erityisiä hetkiä, joita kannattaa vaalia. Jopa arkinen ateria muuttuu paremmaksi, kun panostat myös silmänruokaan.
Erilaiset yhdessä
Eriparisuus toimii aina vain, niin kalustuksessa kuin kattauksessa. Valitse parhaan vaikutelman luomiseksi kalusteita, joissa on jotain yhteistä, kuten katseenkestävä muotoilu, värimaailma tai pintojen kiiltoaste.
Kun löydät omat suosikkiastiasi ja -lasisi, pidä niistä kiinni. Kokeile, miltä ne näyttävät erilaisissa kattauksissa, erilaisella pöytäliinalla tai valaistuksessa. Yllätyt varmasti, miten monikäyttöisiä useimmat astiat ja lasit ovat. Mikään ei myöskään estä käyttämästä mukia keittoastiana tai tarjoilemasta pientä jälkiruokaherkkua suurelta ruokalautaselta.
• Finnish Design Shopin kattaustuotteet >
Kynttelikkö kuin veistos
Juhlava joulukattaus tarkoittaa muutakin kuin kristallilasien kimalletta, kullan säihkettä ja reheviä kuoseja. Se voi olla myös kepeä, rauhoittava ja aisteja hellästi hyväilevä. Pelkistetty juhlapöytä saa päälleen pellavaliinan ja astiat, joissa on vahva käsityön leima. Näin tunnelma pysyy rentona, vaikka kokonaisuus olisi paikkakortteja myöten loppuun asti harkittu.
Viimeistele kattaus veistoksellisella kyntteliköllä, kuten Ferm Livingin Avantilla, joka muotokieli on geometristä ja lennokasta. Tämä tulevaisuuden klassikko on valmistettu jauhemaalatusta metallista ja viimeistelty pehmeän mattaiseksi. Kuvan kynttelikön sävy on macaroon.
• Ferm Livingin Avant-kynttelikkö >
Kiireetön hetki
Jokainen aamiainen jättää hyvän mielen, kun sytytät aluksi kynttilät ja unohdat kaiken kiireen. Suomalais-korealaisen muotoilijapari COMPANY:n Artekille suunnittelema hyväntuulinen Lucia-kynttilänjalka on saanut innoituksensa joulunajan Lucia-perinteestä. Sen ympärilleen levittämässä tunnelmallisessa hehkussa on hyvä herätellä aistejaan ja aloitella uutta päivää höyryävä kahvi- tai teemuki kourassa.
Strøm-keramiikkakulho on Raawiin, Merci-keramiikkalautaset Seraxin ja VK-valurautapannu Iwatemon. Näissä omaperäisissä esineissä on ajatonta, hillittyä estetiikkaa, joka ei ole riippuvainen vuodenajasta eikä trendeistä.
• Seraxin Merci-keramiikka-astiat >
Kestävällä pohjalla
Keittiössä pitää olla vähintään muutama erikokoinen alusta, joita voi käyttää niin kuumien kuin kylmien ruokien ja juomien tarjoiluun. Iittalan Raami-alusta sopii täydellisesti jouluiseen glögitarjoiluun. Alusta on tammea, ja siinä on nostamista ja kantamista helpottavat kädensijat.
Muodokas esine on osa laajaa Jasper Morrisonin suunnittelemaa tuotesarjaa, johon kuuluu puusta, keramiikasta ja lasista tehtyjä tuotteita. Viinilasit ovat Ferm Livingin trendikkäästi uritettua Ripple-sarjaa.
• Iittalan Raami-tarjoilualusta >
Kynttilöiden meri
Juhlava tunnelma kaipaa kynttilöitä, joita voi oman maun mukaan olla yksi tai niin useita kuin pöytään mahtuu. Kun muodostat useiden kynttilöiden sommitelman, valitse mahdollisimman erikorkuisia kynttilänjalkoja, jotta kokonaisuudesta tulee mielenkiintoinen. Näin kynttilät eivät myöskään peitä näkyvyyttä pöydän toiselle puolen ja valaisevat paremmin.
Ota myös huomioon, että eri materiaaleista tehtyjen kynttilänjalkojen sekoittaminen voi tehdä koristelun levottomaksi. Valitse joko lasiset, puiset tai messinkiset kynttilänjalat. Kuvan Oiva-astiat ja Talvipalatsi-kangas ovat Marimekon.
Puuroa kahdelle
Joulupuuron nauttiminen mantelijahteineen on varmasti joulun odotetuimpia hetkiä. Saat puuron maistumaan suussa sulavalta, kun et oikaise missään vaiheessa – ja keität sen mahdollisimman hyvässä padassa.
Fiskarsin valurautainen Norden-pata on moderni vaihtoehto perinteisen Sarpaneva-padan rinnalle. Pataa voi käyttää joko liedellä tai uunissa, ja ryynit kypsyvät siinä hitaasti ja tasaisesti. Tunnelma kohoaa varmasti, kun kannat padan pöytään ja kuuma, kermaisen pehmeäksi hautunut puuro höyryää edessäsi.
Katso myös:
Teksti: Kari-Otso Nevaluoma / Avotakka Kuvat: Suvi Kesäläinen ja valmistajat