Suomen vanhin yritys, vuonna 1649 perustettu Fiskars viettää tänä vuonna 375-vuotisjuhliaan. Sen kunniaksi Design Stories vieraili Sorsakosken pannutehtaalla tutustumassa Fiskarsin keitto- ja paistoastioiden valmistukseen. Lähde mukaan tehdasvierailulle!
375-VUOTISJUHLAVUOTTAAN viettävä Fiskars tunnetaan paitsi Suomen vanhimpana yrityksenä, myös yhtenä vanhimmista edelleen toiminnassa olevista yrityksistä länsimaissa. Vuonna 1649 pienenä rautaruukkina aloittaneen Fiskarsin toiminta on vuosisatojen varrella ulottunut aina höyrykoneista puutarhatyökaluihin, paistinpannuihin ja kattiloihin sekä tietenkin maailmankuuluihin saksiin.
Fiskarsin paistinpannut ja kattilat valmistetaan tänäkin päivänä Suomessa, tarkemmin ottaen pienessä Sorsakosken kylässä Pohjois-Savon Leppävirralla. Vuodesta 1891 lähtien toiminnassa ollut tuotantolaitos toimi pitkään Hackmanin tehtaana, jossa tuotettiin muun muassa monia tunnettuja aterinsarjoja ja puukkoja. Keitto- ja paistoastioita Sorsakoskella on valmistettu vuodesta 1956 alkaen.
Juhlavuoden kunniaksi Design Stories lähti vierailulle Sorsakoskelle katsomaan, miltä paistinpannujen ja kattiloiden valmistus näyttää paikan päällä. Haastateltavaksi saimme Fiskarsin keitto- ja paistoastioiden tuotepäällikkö Emmi Härusin.
Hei Emmi! Kertoisitko, mitä teet Fiskarsilla ja millaisten tehtävien parissa päiväsi kuluvat?
”Tänä keväänä pyörähti käyntiin kahdeksas vuosi Fiskarsilla. Olen työskennellyt myynnissä ja markkinoinnissa ja nyt viimeiset vuodet keittiötuotteiden parissa. Keitto- ja paistoastioiden parissa työskentely on ollut todella antoisaa yhteistyössä Fiskarsin oman tehtaan kanssa.”
Mitä kaikkia Fiskarsin tuotteita ja tuotesarjoja Sorsakoskella valmistetaan? Entä millaista erityisosaamista tehtaalta löytyy?
”Tällä hetkellä Sorsakoskella keitto- ja paistoastioiden valmistus keskittyy ruostumattomasta teräksestä ja alumiinista valmistettuihin pinnoitettuihin ja pinnoittamattomiin tuotteisiin. Sorsakoskella syntyvät Norden teräs-, Taiten-, All Steel-, Hard Face- ja Functional Form -sarjojen keitto- ja paistoastiat.
Sorsakosken tehtaalla on pitkät perinteet ruoanvalmistustuotteiden tutkimuksen ja tuotekehityksen osalta. Sorsakosken tehdas on ISO-sertifioitu, ja kehitämme tuotantotapojamme ja logistiikkaamme jatkuvasti ympäristön kannalta kestävämpään ja vastuullisempaan suuntaan – käytämme esimerkiksi keitto- ja paistoastioissamme kierrätettyjä materiaaleja ja olemme muuttaneet teräksen pintakäsittelyn kiillotuksesta mattaharjaukseen, joka vuonna 2023 vähensi kaatopaikkajätettä 30 % verrattuna edelliseen vuoteen.”
Kertoisitko tuotteiden suunnittelusta ja testauksesta?
”Fiskarsin keitto- ja paistoastiat suunnittelee talon oma suunnittelutiimi, joka on voittanut arvostetun Red Dot: Design Team of the Year -palkinnon vuonna 2020. Tämän lisäksi Fiskarsin keitto- ja paistoastioista All Steel- ja Norden Outdoor -tuotteet ovat voittaneet Red Dot Design -palkinnon. Testaamme tuotteita ja niiden toiminnallisuuksia omissa testilaboratorioissamme, joista yksi sijaitsee Sorsakosken tehtaalla.”
Erilaiset pinnoitteet ja käsittelyt mietityttävät toisinaan asiakkaita. Millaisia pinnoitteita Fiskarsin tuotteissa käytetään?
”Keitto- ja paistoastiat päällystetään usein tarttumattomien ominaisuuksien lisäämiseksi. Nämä ominaisuudet estävät ruokaa tarttumasta astian pinnalle ja helpottavat sen puhdistamista. Pinnoitetut pannut käyvät kaikenlaiseen paistamiseen ja ruskistamiseen, ja soveltuvat myös hellävaraista käsittelyä vaativien raaka-aineiden valmistamiseen, esimerkiksi kalalle tai kananmunalle. Myös pinnoittamattomat teräspannut ovat suosittuja, sillä ne kestävät todella hyvin kulutusta.
Fiskarsin alumiiniset keittoastiat, kuten Taiten-pannut, pinnoitetaan aina. Norden- ja All Steel -sarjojen teräskeittoastiat pinnoitetaan, kun halutaan tarttumattomia ominaisuuksia. Norden teräs-, All Steel- ja Taiten-sarjojen pinnoitetuissa pannuissa käytämme keraamista Ceratec-pinnoitetta, joka ruskistaa kauniisti ja kestää hyvin lämpöä. Sen suositeltu maksimipaistolämpötila on jopa 270 °C. Keraaminen pinnoite on muoviton, eikä sisällä PFAS-yhdisteitä.”
Kertoisitko Norden-sarjan valurautatuotteiden mineraalikäsittelystä – mitä hyötyä siitä on?
”Norden-valurautatuotteet viimeistellään Thermium-mineraalikäsittelyllä, jonka ansiosta valurautatuotteiden puhdistaminen on vaivatonta. Usein valurautatuotteiden puhdistaminen koetaan hankalaksi tai aikaa vieväksi. Thermium-mineraalikäsittelyn ansiosta valurautaisen astian puhdistaminen on helpompaa, ja kiinnijääneen ruoan saa puhdistettua astiasta vaivattomasti.”
”Paistinpannun käsinpesu on suositeltavaa, sillä se pidentää pinnoitteen käyttöikää.”
Mitä pinnoitettujen pannujen käytössä ja hoidossa olisi hyvä ottaa huomioon?
”Puiset, silikoniset, muoviset ja muut naarmuttamattomat välineet ovat erittäin suositeltavia pitämään pinnoitepinnan hyvässä kunnossa ja pidentämään päällystetyn keitto- ja paistoastian käyttöikää. Valurautaisia tuotteita lukuun ottamatta kaikki Fiskarsin keitto- ja paistoastiat voidaan pestä astianpesukoneessa, mutta paistinpannun käsinpesu on silti suositeltavaa, sillä se pidentää pinnoitteen käyttöikää.”
• Lue myös: Miten valita paras paistinpannu? Kysyimme asiantuntijalta >
Onko pinnoitteita mahdollista uusia? Entä milloin peli on menetetty, ja kannattaa hankkia uusi paistinpannu?
”Pinnoitetut tuotteet ovat käyttöesineitä, ja niihin tulee väistämättä käytön jälkiä. Keraamisesti pinnoitettuja Norden teräs-, All Steel- ja Taiten-paistinpannuja voi uudelleenpinnoittaa Fiskarsin pannuhuollossa, joka on saatavilla kiertävästi Iittala-myymälöissä.
Pannuhuollossa palautamme pannun alkuperäiset, hyvät tarttumattomuusominaisuudet ennalleen. Usein pinnoite on pannun kuluvin osa, kun taas runko ja kahva ovat vielä erittäin hyvässä kunnossa. Tällöin pannuhuolto on erittäin hyvä vaihtoehto, sillä Fiskars-pannuhuolto kuluttaa 99 % vähemmän luonnonvaroja kuin uuden pannun hankinta.”
Miten Fiskarsin pinnoitetut paistinpannut eroavat muista – voiko niitä esimerkiksi käyttää induktiolla, joka helposti kuumenee todella kuumaksi? Voivatko pannut ylikuumentua?
”Fiskarsin keitto- ja paistoastiat soveltuvat kaikille liesille, myös induktiolle. Yleisin syy pinnoitteen nopeaan kulumiseen on pannun ylikuumentaminen induktiolla. Induktio kuumenee todella nopeasti, jolloin on suositeltavaa laskea lämpöä keskilämmölle. Erityisesti induktioliedellä kokkaaville valikoimistamme löytyvät Taiten-paistinpannut, joiden Optiheat-teknologia estää pannua ylikuumenemasta induktioliedellä: kun pannun lämpötila ylittää 230 °C, materiaali demagnetoituu, kunnes lämpötila laskee.
Keitto- ja paistoastioita ei tulisi koskaan kuumentaa tyhjänä. Parhaan paistotuloksen varmistamiseksi suosittelemme käyttämään öljyä tai voita jo pannun kuumentamisvaiheessa, mikä takaa myös kauniimman paistopinnan.”
Millainen ruoanlaittaja itse olet, ja onko sinulla joku luottoresepti? Minkä sarjan pannuja sinulta kotoa löytyy tällä hetkellä?
”Omat kokkausrutiinit vaihtelevat vuodenaikojen mukaan – arkisin kokkaan usein jotain nopeaa ja helppoa, lomalla taas sesongin herkkuja. Nyt kesällä suosikkini on uudet perunat ja paistettu ahven. Tyttäreni ehdoton suosikki vuodenajasta toiseen on banaaniletut. Tällä hetkellä käytän All Steel -tuotesarjaa, jonka keraamisesti pinnoitettu pannu sopii erinomaisesti niin kalalle kuin banaaniletuillekin.”
Loppuun vielä vinkki: jos pitäisi hankkia yksi pannu lahjaksi, niin minkä valitsisit ja miksi?
”Hankkisin klassisen ja pitkäkestoisen Norden-valurautapannun tai -padan. Nämä tuotteet ovat kauniita ja todella kestäviä, ne kestävät parhaimmillaan kodista toiseen. Annamme Norden-sarjan keitto- ja paistoastoille 25 vuoden takuun.”
Löydä uusi pannusi
Katso myös:
• Kaikki Fiskarsin keittiötuotteet >
Toimitus: Nora Uotila Haastattelu: Mikko Vaija Kuvat: Kaisu Kaplin