Ruuanlaiton nautinnollisuus syntyy hyvin toimivista keittiövälineistä. Poimimme valikoimastamme parhaimmat keittiön työvälineet, jotka jokaiselta tulisi löytyä. Näillä seitsemällä huipputason keittiötarvikkeella voit nostaa oman kokkailun tasoa tai hemmotella vaikkapa uuteen kotiin muuttavaa gastronomia.
1. Keittiön peruspilari
Puinen, jämerä leikkuulauta on ruuanlaiton perusta ja yksi tärkeimpiä keittiön työvälineitä. Woodenin paksu Offcuts-leikkuulauta pysyy käytettäessä paikoillaan kumijalkojensa ansiosta ja tarvittaessa sitä on helppo nostaa päädyissä olevista kantokahvoista työskentelyn lomassa. Puupinta on muoviin verrattuna paitsi hellempi veitsille myös pitkäikäisempi, sillä sen pystyy säännöllisesti huoltamaan itse.
Offcuts-leikkuulauta on nimensä mukaisesti tehty puusepänliikkeen ylijäämäpaloista ja materiaalina on öljytty tammi. Pese puinen leikkuulauta käytön jälkeen käsin, kuivaa ja aseta pystyasentoon seisomaan, jotta vesi ei pääse imeytymään laudan sisään. Laudan voi hioa ja öljytä käytön mukaan noin puolen vuoden tai vuoden välein.
• Woodenin Offcuts-leikkuulauta >
• Kaikki leikkuulaudat >
2. Rakastettu raastin
Ammattikokkienkin suosikiksi lukeutuvaa Microplanea ei turhaan kutsuta maailman parhaaksi raastimeksi. Kemiallisesti etsattu terä tekee Microplanesta erittäin terävän ja pitkäikäisemmän verrattuna muihin raastimiin.
Yhdysvaltalaisen Microplanen raastimet kuuluvat ammattikokkien ja vaativien kulinaristien suosikkeihin.
Ruostumattomasta teräksestä valmistetusta, kokomustasta Black Sheep -versiosta saa pitävän otteen kumisen kahvan ansiosta ja sillä saa raastettua esimerkiksi kovia juustoja, sitruunankuorta ja suklaata. Zester-malli sopii loistavasti yleisraastimeksi tai esimerkiksi aloittelevan kokkailijan keittiöön.
• Microplanen Zester-raastin >
• Kaikki Microplanen tuotteet >
3. Kaiken kestävä pannu
Onko etsinnässä helppo, pitkäikäinen ja kaikenlaiseen kokkailuun sopiva paistinpannu? Fiskarsin Norden-sarjan teräspaistinpannu on vastaus tähän. Paksun pohjan ja monikerroksisen rakenteen ansiosta ruoka lämpenee pannulla tasaisesti ja keraaminen pinnoite takaa, ettei ruoka tartu pannuun herkästi korkeammissakaan lämpötiloissa.
Norden käy kaikille liesille, sen voi laittaa uuniin ja tarvittaessa pestä jopa tiskikoneessa. Parhaiten huolehdit kuitenkin pannustasi, kun käytät kokkaillessa puisia tai muovisia lastoja ja peset pannun käytön jälkeen käsin. Norden-pannuilla on 25 vuoden takuu.
• Fiskarsin Norden-paistinpannu >
• Kaikki paistinpannut >
4. Terävä apukokki
Keittiön yleisveitseksi sopii keskikokoinen ja kauniisti muotoiltu puukahvainen veitsi, johon on näppärä tarttua mitä tahansa kokkaillessa. Eräkokki-kokkiveitsi on juuri tällainen. Sen kahva on lämpökäsiteltyä ja vahattua koivua, ja ote pitää myös märissä olosuhteissa, esimerkiksi retkillä. Veitsen mukana tulee myös hieno, nahkainen tuppi, joka suojaa veistä säilytyksen aikana. Veistä tulee muistaa myös teroittaa säännöllisesti, jotta se pysyy turvallisena ja miellyttävänä käyttää.
Harri Koskisen suunnittelema veitsisarja on syntynyt yhteistyössä puukonvalmistaja Marttiinin ja huippukokki Pekka Terävän kanssa.
• Marttiinin Eräkokki-kokkiveitsi >
• Kaikki keittiöveitset >
5. Lieden kaunistaja
Monipuolinen kattila on tarpeeksi iso, mielellään yli viisilitrainen, jotta siinä mahtuu keittämään hyvin pastat tai hauduttamaan erilaisia patoja. Eva Solon Steel Line -sarjan kierrätetystä teräksestä valmistetussa 6,5 litraisessa kattilassa sisäpuolen mitta-asteikko helpottaa ruuanlaittoa ja tukevat teräskahvat eivät kuumene liedellä.
Kattila sopii kaikille liesityypeille ja jopa uuniin, mikä tekee siitä täydellisen välineen vaivattomaan kokkailuun. Inspiraatio jo vuonna 1977 suunniteltuun kattilamalliin on tullut aikanaan avokeittiöiden yleistymisestä ja siitä, että kauniit keittiövälineet voi jättää kokkailun jälkeen esille.
• Eva Solon Steel Line -kattila >
• Kaikki kattilat >
6. Helposti höyläten
Jos hankit yhden juustohöylän, se voisi hyvin olla tämä. Hammastettu leikkuuterä helpottaa kovienkin juustojen höyläämistä ja tekee Heirolin juustohöylästä täydellisen yleishöylän – ja juustoviipaleista tasaisia.
Heirolin Steely-sarjan terästuotteet kestävät myös konepesun.
Juustoa höylätessä kannattaa muistaa nostaa juusto huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen syömistä. Temperoituneena juuston maku paranee ja höylääminen helpottuu. Steely-juustohöylän voi pestä koneessa ja ripustaa halutessaan esille varren lenkistä.
• Heirolin Steely-juustohöylä >
• Kaikki juustohöylät >
7. Vuosikymmenten vuoka
Ei olisi ihme, jos sanakirjassa olisi uunivuoan kohdalla Arabian Uunikokki-vuoan kuva. 1970-luvun lopulla suunniteltu vuoka on ollut ilmestymisestään lähtien tuttu näky monessa kotikeittiössä. Suomalaisen keramiikkamuotoilun ikoniksi se on noussut syystä: uunivuokien arkkityyppi on täydellinen kooltaan ja muodoltaan, ja se on tehty kestämään kovaa käyttöä niin uunissa, pakastimessa, mikrossa kuin astianpesukoneessakin. Kun tämä aaltoreunainen astia nousee ruokapöytään, tietää, että luvassa on jotain rakkaudella valmistettua.
• Arabian Uunikokki-lasagnevuoka >
• Kaikki tarjoiluastiat >
Katso myös:
• Kaikki keittiövälineet Finnish Design Shopissa >
Teksti: Jenna Kiuru Kuvat: Suvi Kesäläinen ja valmistajat