Huippumuseoiden ravintolat kannattaa katsoa läpi, kun etsit ruokapaikkaa vieraasta kaupungista. Listasimme tämän hetken suosituimmat museoravintolat Tukholmassa, Pariisissa, Amsterdamissa ja New Yorkissa.
LAADUKKAISTA MUSEORAVINTOLOISTA on tullut ilmiö. Yksi trendin uranuurtajista on New Yorkin MoMan kahdella Michelin-tähdellä palkittu The Modern, mutta esimerkkejä löytyy joka puolelta: Tukholman Fotografiskasta Palais de Tokyon trendikkääseen Monsieur Bleu -ravintolaan Pariisissa.
Museoiden oscareiksi itseään tituleeraava LCD Awards valitsi Fotografiskan vuoden 2017 parhaaksi museoravintolaksi. Amsterdamin Rijksmuseumin RIJKS puolestaan nappasi Michelin-tähden loppuvuodesta 2016. Michelin-tasoa rennompiakin ruokapaikkoja on tarjolla. Juuri nyt puhutuimpia museoravintoloita on New Yorkin Whitneyn Untitled, jossa lounasburgerin saa parilla kympillä. Pariisin Musée des Arts Décoratifsin Loulou-ravintolassa syö pääruuan vähän päälle kahdellakymmenellä eurolla.
2010-lukua voisi muutenkin kutsua museoiden vuosikymmeneksi. Kilpailu kävijöistä on kovaa, joten nykymuseot haluavat olla kaikkea muuta kuin tylsiä. Vieraita houkutellaan hyvän ruuan ja osallistavien näyttelyiden lisäksi kiinnostavilla tapahtumilla. On iltabileitä, sinkkuiltoja, konsertteja ja keskustelutilaisuuksia.
Suosittuja museoravintoloita:
• Fotografiska, Tukholma
• Loulou, Musée des Arts Décoratifs, Pariisi
• Monsier Bleu, Palais de Tokyo, Pariisi
• RIJKS, Rijksmuseum, Amsterdam
• The Modern, MoMA, New York
• Untitled, Whitney Museum of American Art, New York
Muista myös: Milanon Bar Luce
YKSI MILANON hauskimmista kahviloista on Fondazione Pradan yhteydessä oleva Bar Luce, jonka on suunnitellut elokuvaohjaaja Wes Anderson. Kahvilan 1950- ja 60-lukua henkivä sisustus sekä värimaailma voisivat olla suoraan Andersonin elokuvan lavasteista. Tarjolla on virvokkeiden ja leivonnaisten lisäksi myös drinkkejä. Fondazione Prada -taidemuseosta löytyy toinenkin ravintola, joka sijaitsee uuden, tornimaisen lisäsiiven kuudennessa ja seitsemännessä kerroksessa. Torre-ravintola avattiin yleisölle huhtikuussa 2018. Sen ja koko museon laajennusosan on suunnitellut arkkitehti Rem Koolhaas yhdessä OMA-toimiston Chris van Duijnin ja Federico Pompignolin kanssa.
Teksti: Minttu Poutanen Kuvat: Rinze Vegelien, Evan Sung, Tim Schenck, Attilio Maranzano ja Fotografiska
Juttu on julkaistu alun perin Mondossa.