Mondon poiminnat: 6 matkan arvoista herkkua

Missä voi nauttia Lontoon parhaan afternoon tean tai Suomen maukkaimpia korvapuusteja? Mondo valitsi herkut, joita varten kannattaa lähteä reissuun.

Trattoria da Enzon cacio e pepe -pasta
Rooman Trasteveressa siajitsevan Trattoria da Enzon cacio e pepe on vailla vertaa.

1. Cacio e pepe, Rooma

Onko tässä maailman yksinkertaisin klassikkoruoka? Roomalaisen cacio e pepen resepti on häkellyttävän simppeli: annos sisältää pastaa, pippuria, pecorinojuustoa ja lorauksen pastan keitinvettä. Vaikka ainesosia on vähän, lopputulos maistuu herkulliselta.

Onnistuneen cacio e pepen salaisuus on raaka­-aineiden oikeassa suhteessa. Koostumus on täydellinen silloin, kun juuston, pippurin ja keitinveden yhdistelmästä muodostuu samettinen kreemi, johon pasta tarttuu. Pastan tulee myös olla itse tehtyä ja tuoretta ja pecorinon parasta laatua. Hyvän cacio e pepen voi syödä Trasteveren kaupunginosan Trattoria da Enzossa, jossa sitä on tehty samalla reseptillä vuosikymmeniä.

Kööpenhaminalaisen Palægaden smørrebrød-annos
Makuaistia ja silmiä hiveleviä smørrebrødejä saa muuan muassa kööpehaminalaisesta Palægadesta.

2. Smørrebrød, Kööpenhamina

Smørrebrødlounas kuuluu Tanskan­reissuun. Oluen ja akvaviittisnapsin kera nautitut leivät ovat perin juurin tanskalainen tapa herkutella, ja parhaimmillaan ne ovat kulinaristisia elämyksiä. Pohjoismaisen keittiön nousun myötä smørrebrødit kokivat uuden tulemisen, ja samalla ne keventyivät ja raikastuivat.

Hyvissä smørrepaikoissa raaka­aineisiin panostetaan nyt siinä missä tasokkaissa illallisravintoloissakin. Yksi uuden voileipäkulttuurin edelläkävijöistä on Aamann’s, jonka leipiä on suositeltu Michelin-­oppaassa. Ketjulla on nykyään Kööpenhaminassa kolme toimipistettä. Muita suosituksen arvoisia paikkoja ovat esimerkiksi ravintolat Selma ja Palægade.

Kannattaa muistaa, että hyvää ei saa halvalla, ja edullisimmat smørret kannattaa jättää väliin. Esimerkiksi Palægadessa leipien hinnat alkavat noin 13 eurosta ja Aamann’sin Delissä runsaasta 9 eurosta. Vatsa täyttyy yleensä kolmesta leivästä.

Tamperelaisen Café Puustin korvapuusteja
Café Puustin korvapuustien salaisuus piilee oikeassa voissa, luomujauhoissa, ceylonkanelissa ja ripauksessa suolaa.

3. Korvapuusti, Tampere

Suomen parhaat korvapuustit saa suurella todennäköisyydellä tamperelaisesta Café Puustista. Paikkaa pyörittävä Heli Rapatti harjoitteli täydellisten korvapuustien tekoa kymmenen vuotta, ennen kuin avasi oman kahvilan Tampere­talon lähistölle.

Rapatin mukaan onnistuneen korvapuustin salaisuus on aineksissa: oikeassa voissa ja luomujauhoissa sekä ceylonkanelissa, joka maistuu paremmalta kuin yleisempi kassiakaneli. Café Puustin korvapuustit leivotaan paikan päällä, ja ne ovat sisältä pehmeitä mutta päältä mukavan rapeita. Täytteiden määrä on juuri sopiva, ja taikinaan on lisätty ripaus suolaa tasapainottamaan makeutta. Perinteisten puustien lisäksi kahvilasta saa suolaisia versioita, kuten fetajuustolla ja tomaatilla höystettyjä kierrepuusteja.

Valencialaisen La Pepican paella oli myös Ernest Hemingwayn mieleen.
Valencialaisen La Pepican paellan tiedetään olleen myös Ernest Hemingwayn mieleen.

4. Paella, Valencia

Riisistä, merenelävistä ja kanasta haudutettava paella on espanja­ laisille kansallisruoka, ja sen nykymuoto on kehittynyt Valencian kaupungin seudulla. Valenciassa paheksutaankin ympäri maailman usein tarjottavaa köykäistä ”turistipaellaa” niin, että paikalliset perustivat verkkosivusto Wikipaellan, johon pääsevät aitoa paellaa tarjoavat ravintolat mistä tahansa.

Yksi niistä on Valencian klassikkopaikka, Arenasin rannan laidan La Pepica. Sillä on suurissa pannuissa kypsennetyn loistavan paellan lisäksi toinen valtti. Ernest Hemingway tapasi ystävineen syödä täällä. Hemingwayn kerrotaan myös opetelleen paikan kokilta parhaan paellaliemen jujun: siihen tulee rapua.

Menya Shono -ravintolaketjun ramen-annos
Japanilaisen Menya Shono -ravintolaketjun rameneilla voi herkutella paitsi Tokiossa myös San Franciscossa.

5. Ramen, Tokio

Japanin suuriin nautintoihin kuuluu huolella kypsytetty ramen: nuudelikeitto, joka tehdään tavallisesti joko liha­ tai kalaliemeen. Usein mukana on soijaa tai misoa, ja annoksen päälle viipaloidaan esimerkiksi porsasta tai kasviksia. Tokion parasta ramenpaikkaa on lähes mahdoton valita, koska ravintoloita on paljon ja monilla on annoksissaan omia vivahteita.

Mutta varma valinta on Menya Shono, tuttavallisemmin Mensho. Se on pieni ravintolaketju, jonka maine on kiirinyt Japanin ulkopuolellekin: sen kuppila San Franciscossa on kerännyt asiakkaita jonoiksi asti. Omistaja Tomoharu Shono on luonut rameneihinsa salaisia reseptejä, kuten Japanissa harvinaisen lammas-porsas­liemen. Menshon annokset maksavat 6–9 euroa.

Afternoon tea lontoolaisessa luksushotelli Brown'sissa
Lontoossa kannattaa hemmotella itseään perinteisellä iltapäiväteellä. Kuvassa luksushotelli Brown’sin taidonnäyte.

6. Afternoon tea, Lontoo

Viehättävästi aseteltu kattaus. Voileipien ja laatuteen hienostunut happamuus, hilloskonssien makeus. Brittiläisen iltapäiväteen perinne on houkutellut nautiskelijoita 1800­-luvun puolivälistä asti. Brittien mielestä klassisimmat iltapäiväteet löytyvät Lontoossa huippuhotellien ravintoloista, kuten Claridge’sista ja The Savoysta. Niissä herkuttelusta joutuu vain maksamaan 70–90 euroa.

Hieman edullisemmin samanlaisen elämyksen löytää kuitenkin Mayfairin kaupunginosan Brown’s­luksushotellista. Siellä ihanan afternoon tean leipineen, kakkuineen ja lisukkeineen saa noin 62 eurolla. Jos herkkuhetken haluaa viimeistellä lasillisella samppanja, hinta nousee noin 72 euroon.

Teksti: Valtteri Väkevä ja Pekka Hiltunen Kuvat: Andrew Taylor, Jussi Puikkonen, Konsta Leppänen, Petri ja Artturi Asikainen, Laura Vuoma ja All Over Press

Juttu on julkaistu alun perin Mondo-lehden numerossa 5/21.

Edellinen juttu
Seuraava juttu




Tilaa Finnish Design Shopin uutiskirje, niin kuulet heti uusista Design Stories -jutuista!

Tilaa uutiskirje

Rakkaudesta hyvään muotoiluun

Design Stories on Finnish Design Shopin oma nettijulkaisu, joka esittelee skandinaavisia koteja, klassikoita ja ajankohtaisia uutuuksia. Tervetuloa viihtymään seurassamme!

Siirry Design Storiesin etusivulle

Osta pohjoismaista muotoilua

Design Storiesin tarjoaa Finnish Design Shop, maailman suurin pohjoismaisen muotoilun verkkokauppa.

Siirry ostoksille Finnish Design Shopiin

Osta ja myy vintageaarteita

Franckly.com on Finnish Design Shopin ylläpitämä ja kuratoima käytettyjen designtuotteiden osto- ja myyntipaikka.

Tutustu Francklyn valikoimaan