Kokki Rose Chalalai Singh asuu Pariisin 2. arrondissementissa poikansa Gabrielin kanssa. Klassinen pariisilaisasunto on täynnä valoa ja vuosien varrella kerättyjä esineitä. Kotinsa lisäksi Rose kestitsee usein illallisvieraita uudessa koekeittiössään.
KOKKI ROSE CHALALAI SINGHILLE vaihtelu on kaikki kaikessa: jos hän ei matkusta maailmalla, viilettää hän Pariisin katuja kotinsa ja koekeittiönsä välillä. Kävellessään kotoaan Pariisin 2. arrondissementista Bastillen kaupunginosassa sijaitsevaan työkeittiöönsä hän katselee ja havainnoi, miten kaupunki muuttuu hänen ympärillään – keskustan vilkkaat kadut vaihtuvat viiniköynnösten peittämään rauhalliseen sisäpihaan boheemissa Bastillessa.


Rose muutti poikansa Gabrielin kanssa Thaimaasta Pariisiin yli kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen hän on luonut itselleen nimeä Pariisin muoti- ja taidepiireissä kahdella ravintolallaan, Ya Lamaïlla ja Rose Kitchenillä. Työskenneltyään vuosia ravintola-alalla Rosesta alkoi kuitenkin tuntua, että jotain puuttuu. Vaikka ravintolat olivat hurjan menestyksekkäitä, päätti hän sulkea Rose Kitchenin viime vuonna ja palata rakkaan harrastukseensa pariin – järjestämään illalliskutsuja.
Tämä rakkaus näkyy hänen uudessa työtilassaan, jossa yhdistyvät luovuus ja harmonia. Keskustilan katseenvangitsijana toimivat lattiasta kattoon ulottuvat hyllyt, jotka esittelevät hänen matkoiltaan keräämäänsä värikästä keramiikkaa ja lasiesineitä. Pitkä, yhteisöllinen pöytä tuoreine kukkineen johdattaa avokeittiöön, jossa Rose liikkuu vaivattomasti kokkaamisen ja vieraidensa kanssa keskustelun välillä.

Hei, Rose! Millaista on asua Pariisissa?
”Rakastan Pariisia. Poikani ja ystäväni ovat täällä. Joka päivä tapahtuu jotain – niin paljon ihmisiä, niin paljon ravintoloita – aina on jotain uutta kokeiltavana. Se on niin kaunis kaupunki.
Asun aivan Pariisin keskustassa, 2. arrondissementissa. Seinen yli kävelee vain kymmenessä minuutissa. Alue on turistinen mutta viehättävä – vanha, mutta silti omalla tavallaan hienostunut. Lähellä ovat esimerkiksi Palais Royale, Louvre ja Ooppera. Testikeittiöni taas sijaitsee Bastillessa, joka on eläväinen mutta lähinnä paikallisten suosima kaupunginosa. Minulla on siis parhaat puolet molemmista maailmoista.”

Mikä sai sinut perustamaan oman koekeittiön?
”Minulla oli aiemmin oma ravintola, Rose Kitchen, joka oli iso menestys heti avauduttuaan. Paikka oli aina täynnä, ja rakastin sitä. Ajattelin, että voisin tehdä tätä ikuisesti.
Mutta ajan myötä alkoi tuntua, että jotain puuttui. Työskenneltyäni kymmenen vuotta ravintola-alalla päätimme sulkea Rose Kitchenin vuosi sitten. Se oli haikeaa, ja moni harmitteli päätöstä. Mutta minusta tuntui, että valitsin vapauteni – eikä vapautta voi kukaan tai mikään viedä.
Sulkemisen jälkeen, ja kun poikanikin alkoi olla jo isompi, minulla oli äkkiä enemmän aikaa ja pystyin ottamaan vastaan kansainvälisiä projekteja. Aloin matkustaa, kokata eri puolilla maailmaa ja kohdata ihmisiä ruoan ympärillä. Siinä vaiheessa päätin perustaa koekeittiön Pariisiin – paikan, johon voisin aina palata kokeilemaan ja luomaan uutta. Tällä hetkellä tuntuu, että olen saanut uuden alun ja vasta pääsemässä vauhtiin.”
Mistä sait alun perin kipinän ruoanlaittoon?
”Kun muutin Pariisiin poikani Gabrielin takia, kaipasin tekemistä. Ruoka on ollut aina osa elämääni perheeni kautta, joten pyysin erästä thaimaalaista kokkia Pariisissa työskentelemään kanssani. Opin valtavasti ja aloin kokata joka päivä – enkä koskaan lopettanut.
Rakastan ruoanlaittoa ja sitä, miten se tuo ihmiset yhteen. Koekeittiöni on myös yksityinen keittiö, jossa järjestämme illallisia. Pidän niitä vähän väliä.”
Miten sisustat kotona ja koekeittiössäsi?
”Minusta on ihanaa löytää ainutlaatuisia esineitä ja käsityötä. Matkoillani etsin niitä aina, erityisesti keramiikkaa ja lasia. Osa omistamastani keramiikasta on peräisin isoäidiltäni, ja olen vaalinut niitä vuosien ajan.
Vähitellen kokoelma karttuu, ja yhtäkkiä huomaatkin omistavasi vaikka mitä. Kaikkea ei tarvitse hankkia kerralla – oikeat esineet löytävät tiensä luoksesi ajan myötä.”

Onko sinulla tapoja tai rutiineja, kun järjestät illallisia?
”Tykkään käydä torilla katsomassa, mitä on tarjolla ja mennä sen mukaan.
Ruoan ei tarvitse olla monimutkaista. Joskus teen vain thaicurrya ja riisiä. Kaikki riippuu fiiliksestä – en seuraa reseptiä tai valmista menua, menen vain virran mukana. Syksyisin saatan kokata vaikka kaksi kuukautta pelkkiä sieniä, jos siltä tuntuu.”
Miten rentoudut arjessa?
”Minulle siivoaminen on tapa rauhoittua. Kun laitan kotia järjestykseen, tuntuu kuin mielikin selkeytyisi. Koti on minulle turvapaikka, ja sen kaunistaminen luo levollisuutta.”
Inspiroidu tyylistä:
Katso myös:
• Kaikki Muuton tuotteet >
• Tuotteet keittiöön >
Teksti: Maria Paris Borda Kuvat: Martin Bruno Toimitus: Emmi Ratilainen