Suomalaisvoimin suunniteltu pop-up-ravintolatapahtuma Zero Waste Bistro esittelee New Yorkin designviikoilla ruokaa, designia ja tärkeän viestin. Bistron sisustus toteutettiin yhteistyössä Finnish Design Shopin kanssa Artekin ja Iittalan designklassikoilla.
ZERO WASTE BISTRO on ajatuksia herättävä nelipäiväinen ruoka- ja designtapahtuma, joka kuuluu New Yorkin designviikojen (NYCxDESIGN) ohjelmaan toukokuussa 2018. Ravintolakokemus ja installaatio Zero Waste Bistro paneutuu kiertotalouden ja kestävän designin teemoihin WantedDesignin Manhattanin tiloissa.
Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin järjestämä bistro tutustuttaa kävijöitä Pohjoismaiden ensimmäisen hävikkiä välttävän ravintolan, helsinkiläisen Nollan, ruokafilosofiaan. Ravintola-alueen on suunnitellut suomalainen suunnittelija Linda Bergroth yhteistyössä Finnish Design Shopin kanssa.
Zero Waste Bistro esittelee Finnish Design Shopin valikoimaan kuuluvia ruokailuvälineitä ja huonekaluja. Bistron designklassikot, joihin kuuluvat Alvar Aallon valkoiset A110-kattovalaisimet ja 60-jakkarat sekä uusi pilkullinen versio Kaj Franckin Teema-astiastosta, korostavat kestävän designin perusideaa; ne ovat esineitä, jotka on tehty kestämään eliniän – tai pidempäänkin.
Bistron designklassikot ovat esineitä, jotka on tehty kestämään eliniän – tai pidempäänkin.
”Huolellisesti valituista, ajattomista design-tuotteista syntyy vähemmän jätettä, sillä ne pysyvät ajankohtaisina vuosikymmen toisensa jälkeen ja siirtyvät sukupolvelta toiselle”, kertoo Reetta Noukka, Finnish Design Shopin operatiivinen johtaja.
Ravintola Nollan keittiömestarit tarjoavat Zero Waste Bistrossa veden kielelle herauttavan kattauksen ruokia, jotka samalla herättävät ajatuksia. ”Ruokalajimme Zero Waste Bistrossa on valmistettu paikallisista luomutuotteista ja ruoantuotantojärjestelmässämme usein huomiotta jäävistä sivutuotteista”, kertoo keittiömestari Luka Balac.
Ennen Nollan perustamista, keittiömestarit Balac, Carlos Henriques ja Albert Franch Sunyer ovat työskennelleet Michelin-ravintoloissa Helsingissä ja maailmalla. Kehittämällä kiertotalousjärjestelmän ja noudattamalla yksinkertaista kieltäytymisen, vähentämisen, uudelleen käyttämisen ja kierrättämisen filosofiaa Nolla tekee töitä saavuttaakseen hävikittömyyden.
”On tullut aika miettiä uudelleen elämäntapaamme, ruokailutottumuksiamme ja materiaalien käyttöämme”, toteaa Kaarina Gould, Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin toimitusjohtaja.
”Entä jos me kaikki sitoutuisimme ostamaan vain sellaisia tuotteita, joita rakastamme ja jotka kestävät koko elämän ajan?”
”Pelkästään Yhdysvalloissa päätyy kaatopaikoille vuosittain 58 miljardia kertakäyttömukia. Entä jos kaikki näistä kupeista olisivat uudelleenkäytettäviä, maatuvia tai kierrätettäviä? Entä jos me kaikki sitoutuisimme ostamaan vain sellaisia tuotteita, joita rakastamme ja jotka kestävät koko elämän ajan? Zero Waste Bistron avulla ehdotamme tulevaisuuteen mallia, joka vähentää hävikkiä ja jätettä ja auttaa elvyttämään luonnollisen ympäristömme tehden siitä elinkelpoisen tuleville sukupolville; mallia, joka on jo täällä, jos vain teemme oikeat valinnat.”
Lisätietoja:
Zero Waste Bistro on avoinna 19.–22.5.2018 WantedDesignin tiloissa Manhattanilla. Zero Waste -brunssit ja -lounaat tulee varata etukäteen verkossa. Lisätietoa saat osoitteesta www.fciny.org/zerowastebistro.
Zero Waste Bistro
Terminal Stores, osoite: 269 11th Avenue, New York
Toimitus: Mikko Vaija Kuvat: Nicholas Calcott, Paavo Lehtonen ja Nikola Tomevski