Bouchon Carêmen ikkunoista avautuvat näkymät vilkkaalle Aleksanterinkadulle, aivan Helsingin ydinkeskustaan. Historiallisessa Lundqvistin liiketalossa sijaitsevan ravintolan sisustus on viehättävä yhdistelmä ranskalaista eleganssia, kauppahalliestetiikkaa ja intiimiä tunnelmaa. Finnish Design Shopin projektimyynti oli mukana kalustamassa ravintolaa.
RAVINTOLA BOUCHON CARÊME loistaa kutsuvana Helsingin Aleksanterinkadun hämärään iltaan. Arkkitehti Selim A. Lindqvistin suunnitteleman ikonisen Lundqvistin liiketalon eli ”Aleksi 13:n” toisessa kerroksessa sijaitsevaan ravintolaan kuljetaan entisöidyn porrashuoneen läpi, jossa voi aistia rakennuksen alkuperäistä 1900-luvun alun tunnelmaa.
Ravintolaan astuttaessa edessä avautuu baari, jossa katse hakeutuu pehmeälinjaisten sohva- ja pöytäryhmien takaa ikkunoista avautuvaan näkymään. Pohjolan toimitalona tunnetun naapuritalon kansallisromanttinen julkisivu näyttäytyy toisesta kerroksesta katsottuna uudesta perspektiivistä, ja tuo samalla tilakokemukseen oman jäljittelemättömän lisäulottuvuutensa.
Bouchon Carême on keittiömestari Hans Välimäen uusin ravintola ja keskittyy hänelle tuttuun tapaan ranskalaiseen keittiöön. Nimen alkuosa, bouchon, viittaa lyonilaiseen kansankuppilaan, Carême puolestaan legendaariseen keittiömestariin, Marie-Antoine Carêmeen (1783–1833), joka tunnetaan ranskalaisen haute cuisine -keittiön pioneerina. Nimensä veroisesti Bouchon Carême tarjoaa rennon tunnelmallisissa puitteissa erityisesti Lyonin alueen konstailemattomia klassikkoannoksia – tosin hivenen ylevöitettyinä.
”Haluamme olla matalan kynnyksen ravintola. Meille on tärkeää, että kuka tahansa kadulta sisään astuva tuntee olonsa tervetulleeksi”, Bouchon Carêmen ravintoloitsija Maria von Graevenitz-Välimäki kiteyttää. Välimäkien lisäksi Arto Rastas ja Miika Lönn kuuluvat ravintolan perustajakaartiin.
Ainutlaatuinen lokaatio
Kaiken kansan ravintola, lihaa ja kasviksia, kuului myös ravintolan tila- ja sisustussuunnittelusta vastanneen suunnittelutoimisto Fyran ensimmäinen briiffi. Fyra on suunnittelut Välimäille jo useita ravintoloita, joten tilan luonne ja ravintolan ilme syntyivät hyvässä yhteisymmärryksessä ravintoloitsijan kanssa.
”Ravintola sijaitsee vuonna 1900 valmistuneessa rakennuksessa, joka suunniteltiin alun perin kauppapaikaksi. Rakennuksen ikkunat ja muut rakenteelliset elementit veivät nopeasti ajatuksemme vanhoihin eurooppalaisiin tavarataloihin ja kauppahalleihin – lihapainotteisen ruokakonseptin takia myös lihakauppoihin”, hankkeen projektipäällikkö Maija Leskelä Fyralta kertoo. ”Sisustuksessa nämä lähtökohdat on tulkittu modernilla tavalla siten, että lopputulos istuu rakennukseen, joka on suomalaisen arkkitehtuurin historiassa ainutlaatuinen.”
Bouchon Carêmessa kauppahalliestetiikka näyttäytyy laatoitettuina seinäpintoina, pitkinä puisina baaritiskeinä sekä puusepän valmistamina suurina vitriinikaappeina, joihin raaka-aineet voi asettaa esille. Tunnelmallisen valaistuksen ohella runsas puun, tekstiilien ja eri tekstuurien käyttö sekä vihreän eri sävyihin nojaava väripaletti pehmentävät sisustusta.
”Tervetulleeksi toivottava tunnelma oli suunnittelun keskiössä. Tilaan luotiin näyttävä mutta lämmin valaistus, joka kiinnittää huomiota jo kadulta katsottuna ja kutsuu kiipeämään portaat toiseen kerrokseen. Valaistuksen ansiosta myös toisen kerroksen toimipaikka sulautuu osaksi ydinkeskustan katukuvaa”, Leskelä kuvailee.
”Tervetulleeksi toivottava tunnelma oli suunnittelun keskiössä.”
Gino Sarfattin suunnittelemat isokokoiset riippuvalaisimet levittävät loistettaan kauas. Suunnittelussa kiinnitettiin huomiota myös akustiikkaan, joka vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miltä tila tuntuu. Kalustukseen valittiin laadukkaita ja lähtökohtaisesti hyvin aikaa kestäviä tuotteita. Toimiva kokonaisuus syntyi luonnollisen ja suoralinjaisen muotokielen vuorottelusta.
Finnish Design Shopin projektimyynti toimitti suurimman osan Bouchon Carêmen irtokalusteista ja valaisimista. Framan linjakkaat Bar Chair 01 -baarijakkarat ja Chair 01 -tuolit yhdistyvät Esko Pajamiehen 1960-luvulla suunnittelemiin ja Lepo Productin valmistamiin Polar-tuoleihin, joihin valittiin Kvadratin julkitilan vaatimuksiin vastaava custom-kangas. Kokonaisuutta täydentävät Made by Choicen Lonna-jakkarat, GUBIn Bestlite-pöytävalaisimet sekä Carina Seth Anderssonin Marimekolle suunnittelemat Butticula- ja Puteli-kynttilänjalat.
Bouchon Carêmessa on 160 asiakaspaikkaa. Tilasuunnittelun keinoin suureen kulmatilaan saatiin luotua intiimi tunnelma. Massiiviset kiintokalusteet rytmittävät tilaa ja jakavat sen erillisiin sopukoihin. Päädyistä auki olevat tiskit ja vitriinikaapit säilyttävät kuitenkin tilan luonteen avarana.
”Välimäkien toiveena oli välttää hallimaista fiilistä. Sen sijaan tilaan haluttiin luoda viihtyisiä nurkkia, joihin on mukava istahtaa”, Leskelä kuvailee. ”Rehelliset, jopa vähän ronskit puukalusteet hakevat muotokielensä historiasta ja pensselimaalatut pinnat korostavat ravintolakonseptin mutkattomuutta.”
Kaikenkokoisille seurueille
Sisääntulon yhteyteen avautuvaan baariin voi poiketa syömään jotakin pientä ravintolasalin puolella tarjoiltavien monen ruokalajin illallisten sijaan.
”Itse tykkään syödä tiskillä ja olen iloinen, että Suomessakin on nyt alettu löytää tällainen rennon kansainvälinen ote ulkona syömiseen. Tiskillä syödessä voi myös jutella salihenkilökunnan kanssa, mikä voi olla mukavaa varsinkin yksinruokaileville. Otamme tiskille myös varauksia”, Maria von Graevenitz-Välimäki kertoo.
Baarissa on pöytäryhmiä, joihin mahtuu tarvittaessa suurempikin seurue. Myös salin puoli on rakennettu harkiten sellaiseksi, ettei siellä tunne oloaan vaivaantuneeksi edes yksin ollessaan. Toisen kerroksen suurista ikkunoista avautuvat näkymät mahdollistavat kaupunkielämän tarkkailemisen suojaisasti lintuperspektiivistä.
Historiallisen kiinteistön saneerauksesta vastasi Ilmarinen. Toisen kerroksen liiketilassa nähtiin mahdollisuuksia ravintolalle.
”Hans oli ihaillut rakennusta vuosikymmeniä ja kaavaillut sille mielessään uusia käyttömahdollisuuksia. Vanha rakennus asetti kuitenkin omat haasteensa myös remontille. Keittiökalusteita ei esimerkiksi saatu kannettua porrashuoneen läpi vaan ne oli tuotava sisään ikkunoiden kautta nosturilla. Tämä oli kuitenkin pieni hinta siitä, että voimme ravintoloitsijoina toimia tässä historiallisessa rakennuksessa ja olla samalla mukana elävöittämässä Helsingin ydinkeskustaa”, von Graevenitz-Välimäki iloitsee.
Fyran suunnittelutyön jälkeen ravintoloitsija on lisännyt sisustukseen omat mausteensa. ”Pienillä detaljeilla, kuten viikoittain vaihtuvilla leikkokukilla on iso merkitys. Ne viestittävät asiakkaille, että ravintolasta pidetään huolta”, hän kuvailee.
Välimäkien tavoitteena on luoda klassikko, jonne voi palata vuosi vuoden jälkeen aina uudelleen.
Inspiroidu tyylistä
Katso myös:
• Finnish Design Shopin projektimyynti >
• Uutuudet Finnish Design Shopissa >
Teksti: Selina Vienola Kuvat: Riikka Kantinkoski